Main menu

header

721 3 1de Gabriela Militaru şi Carmen Bădulescu

Tom Hanks are o filmografie de invidiat din care fac parte și pelicule pentru care actorul a trebuit să se pregătească nu doar psihic pentru a intra în pielea personajului. Sunt destul de multe filme în care Tom Hanks apare complet schimbat din punct de vedere fizic. Pentru a portretiza perfect anumite personaje, actorul a fost nevoit, în repetate rânduri, să slăbească sau să se îngrașe. Potrivit unui interviu pe care l-a acordat recent, toate aceste eforturi și-au spus cuvântul și actorul a fost diagnosticat cu diabet.

Fluctuații de greutate pe bandă rulantă

În 1991, Tom Hanks a fost nevoit să se îngrașe nu mai puțin de 14 kilograme pentru rolul Jimmy Dugan, un bărbat scăpat neîncorporat în cel de-al Doilea Război Mondial din pelicula „Liga feminină de baseball”, apărută pe marile ecrane în 1992. La 36 de ani, Hanks a acceptat rolul unui tip cu ceva probleme cu alcoolul, dar cu suflet bun și entuziast, care reunește o echipă de baseball formată numai din femei, asumându-și funcția de manager. Și poate că îngrășatul nu a fost o problemă în sine pentru că tot ce a făcut actorul a fost să mănânce peste măsură. Adevărata provocare a fost faptul că după încheierea filmărilor a trebuit să slăbească pentru a arăta ca un adevărat gentleman pentru rolul Sam Baldwin din pelicula „Nopți albe în Seattle” din 1993. În același an, 1993, Tom Hanks a apărut și în multpremiatul film „Philadelphia”. Actorul a jucat rolul Andrew Beckett, în pelicula regizată de Jonathan Demme. Andrew este un bărbat bolnav de SIDA care dă în judecată firma care l-a concediat pentru presupusă incompetență, când, de fapt, el crede că adevăratul motiv este acela că suferă de o boală incurabilă. Doar ce revenise la greutatea sa normală, Tom a trebuit să slăbească 12 kilograme pentru a-l portretiza pe fragilul Andrew, care pierde lupta cu viața la finalul filmului care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal.

„Naufragiatul” l-a destabilizat

721 3 3Mai târziu, în anul 2000, Tom Hanks a jucat rolul Chuck Noland în „Naufragiatul”. Personajul interpretat de actor este un angajat FedEx foarte zelos care, după o prăbușire cu avionul, se regăsește izolat pe o insulă îndepărtată. Chuck este forțat să rămână patru ani pe insula pustie până să fie găsit și readus la „viață”. El trebuie să se descurce singur și să facă față nevoilor fundamentale de supraviețuire (apă, hrană și adăpost). Departe de viața sa comodă, Chuck slăbește drastic, motiv pentru care și Tom Hanks a fost nevoit să piardă 25 de kilograme în timp record. Regizorul Robert Zemeckis a programat ca filmarea să înceapă cu 16 luni înainte de premiera filmului, deci undeva prin 1998. Prima perioadă a cuprins fragmentele cu Chuck la greutatea firească, în timp ce, după o pauză de câteva luni, timp în care Tom Hanks a slăbit, s-au reluat filmările cu Chuck vizibil mult mai slab. Într-un interviu acordat după încheierea filmărilor, actorul, atunci în vârstă de 44 de ani, a recunoscut că transformarea pentru rolul din „Naufragiatul” a fost cea mai dificilă încercare din cariera sa care l-a afectat pe termen lung. El a slăbit de la 102 kilograme, cât avea la începutul filmărilor, la 77 de kilograme, greutatea pe care a avut-o în perioada în care filma fragmentele în care personajul Chuck era naufragiat pe insulă. „Mi-aș fi dorit să pot să iau o pastilă și să scap de toate kilogramele în plus. Dar, în realitate, am început să slăbesc în octombrie și știam că trebuie să ajung la greutatea optimă până în februarie. A fost foarte dificil să am grijă ce mănânc și să fac două ore de antrenament la sală în fiecare zi”, a povestit el. Singurul lux pe care nu și l-a refuzat în acest timp a fost cafeaua. „Nu, totul până la cafea! La cafea nu pot renunța”, s-a apărat actorul.

Primele semne de boală

721 3 4După ce a filmat „Naufragiatul”, Tom Hanks a stat o vreme departe de platourile de filmare pentru a-și putea recăpăta vigoarea și a-și echilibra greutatea. De aceea, următorul său rol important a fost doi ani mai târziu în „Drumul spre pierzanie”, unde actorul a dat semne de revenire la forma sa fizică normală. Apoi, cu timpul, Tom Hanks a părut să câștige treptat în greutate, astfel că de la rol la rol el părea din ce în ce mai corpolent. Cu toate acestea, schimbarea nu se datora necesității de a intra în pielea unui personaj, ci, pur și simplu, Tom Hanks a lăsat impresia, pentru o vreme, că și-a scăpat pofta de mâncare de sub control. Astfel că, în 2013, actorul a apărut destul de corpolent în filmul „Căpitanul Phillips”, unde a jucat rolul Richard Phillips, căpitanul navei de transport MV Maersk Alabama, care a fost deturnată de pirații somalezi în anul 2009. Filmul are la bază o poveste reală, deci fotografia lui Tom Hanks interpretându-l pe căpitanul Phillips poate fi ușor comparată cu fotografia reală a căpitanului Phillips din 2009. Se poate observa cu ușurință că Tom Hanks pare vizibil mai corpolent decât adevăratul căpitan, ceea ce a făcut pe toată lumea să se întrebe de ce actorul nu a slăbit câteva kilograme pentru acest rol.

A redus consumul de zahăr și a început să facă sport şi drumeţii

721 3 5Răspunsul legat de motivele pentru care Tom Hanks a încetat să mai slăbească pentru roluri a fost dat de el însuși într-un interviu acordat lui David Letterman spre finalul anului 2013. Se pare că Tom Hanks a renunțat definitiv să-și modifice fizicul pentru roluri din cauză că medicul l-a diagnosticat cu diabet de tip II. De fapt, acesta era și motivul pentru care actorul câștigase în greutate în ultimii ani. „Am mers la doctor și m-a întrebat dacă îmi amintesc de nivelul crescut al zahărului din sânge cu care m-am tot confruntat de la vârsta de 36 de ani. Ei bine, aveam diabet”, a explicat actorul. Prin urmare, Tom Hanks a fost sfătuit să țină dietă, să facă sport și să renunțe la regimurile draconice pentru diverse roluri. „Doctorul mi-a spus că dacă pot ajunge la greutatea pe care o aveam în liceu, atunci voi fi complet sănătos și nu voi avea diabet. Iar eu i-am răspuns că probabil voi avea diabet pentru că îmi este imposibil să mai ajung la greutatea pe care o aveam în liceu”, a glumit actorul. Deși Tom Hanks nu a reușit să revină la greutatea din prima tinerețe, el și-a schimbat serios stilul de viață, motiv pentru care, la 62 de ani, arată impecabil. Și se și simte foarte bine, susține soția sa, actrița Rita Wilson. „Am redus serios consumul de zahăr și am început să ne facem timp pentru sport. Facem plimbări lungi împreună și facem și multe drumeții”, a declarat actrița.

După ce a ţinut mai multe regimuri draconice, actorul din „Philadelphia“ a renunțat definitiv să-și modifice greutatea pentru a intra în pielea personajelor