Main menu

header

729 3 1de Valeria Roman şi Gabriela Comşa

Sala de fitness nu este doar un moft sau un mod de a le arăta prietenilor de pe rețelele de socializare că sunteți în pas cu moda, ci ar trebui să devină un mod de viață. Problema kilogramelor în plus, dezbătută și întoarsă pe toate părțile, începe să le dea de furcă și copiilor și adolescenților din România, în rândul cărora se înregistrează tot mai multe cazuri de obezitate morbidă, o afecțiune extrem de gravă, cu repercusiuni asupra vieții tinerilor. Specialiști în nutriție și sport atrag atenția că micuți supraponderali sunt întâlniți peste tot, pe stradă, la școală, în grădinițe, la mall, mulți fiind diagnosticați cu diabet sau boli cardiovasculare incipiente. În țara noastră, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Dacă în România problema nu este tratată cu atâta atenție, ţări precum Franţa, Belgia, Ungaria, Mexic, Marea Britanie au introdus taxe generale pe zahăr, care se aplică băuturilor răcoritoare cu zahăr adăugat în compoziţie. Cum în general copiii sunt cei care consumă cel mai mult astfel de produse, se impune o educaţie atât a lor, cât şi a părinţilor acestora. Am stat de vorbă cu Alexander Florescu, antrenor de fitness, care îi ajută pe cei mici să scape de complexul kilogramelor cu un program intensiv de exerciții fizice.

„De cele mai multe ori depășesc limita normal acceptată cu 10, 15 sau chiar 20 de kilograme”

- Aveți tot mai mulți copii la orele de fitness. Cum s-a ajuns aici?

- În contextul în care numărul copiilor care se confruntă cu obezitatea este din ce în ce mai mare, un nou trend în București este acela ca părinții să-și ducă copiii atât la nutriționist, cât și la sala de sport. Observ în fiecare zi că la toate cele trei săli de fitness și de aerobic pe care le dețin au început să vină părinți cu copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani, dar și adolescenți până în 18 ani în căutarea unei soluții de a slăbi. Tendința este să aleagă un antrenor personal, care să-i urmărească pas cu pas pe timpul antrenamentelor, să le dea și un plan nutrițional, dacă au studii de specialitate, în așa fel încât să-i ajute să scape de kilogramele în plus fără să rămână cu sechele.

729 3 2- Cât de gravă este problema obezității infantile la noi în țară?

- Elevii sunt aduși la sala de sport de părinți ca o ultimă soluție în lupta cu kilogramele în plus, iar motivul nu este unul foarte îmbucurător. Aceștia nu ajung la sală ca să se întrețină sau să-și armonizeze corpul, așa cum ar fi normal, ci să dea jos kilogramele care de cele mai multe ori depășesc limita normal acceptată cu 10, 15 sau chiar 20 de kilograme. Văd cu tristețe că aceștia apelează la antrenor personal în ultimă instanță, când răul este deja făcut în proporție de 80%, după ce au parte de un tratament urât pe stradă, la școală, în general în colectivitate. Problema este că micuții au o părere foarte proastă despre ei, unii se află la debutul unei depresii, alții sunt deja diagnosticați cu boli grave, unele care nu mai pot fi vindecate toată viața.

„Exercițiile fizice combinate sunt asociate unui plan de nutriție destul de strict”

- Ce exerciții le recomandați copiilor ca să reușească să slăbească?

- Întorcându-mă la momentul în care ei întră în sală, constat că sunt motivați să schimbe ceva, dar greul însă abia atunci începe. Exercițiile fizice combinate, personalizate pentru fiecare copil sau adolescent în parte, sunt asociate unui plan de nutriție destul de strict, toate astea sub supravegherea părinților și a mea. Nu poți să ai rezultate spectaculoase dacă copilul sau adolescentul nu are alături părintele.

- Cât de dese sunt antrenamentele?

- Copiii și adolescenții trebuie să aibă activitate fizică de cel puțin o oră pe zi. Un copil care se confruntă cu obezitate morbidă vine de trei ori pe săptămână la sală și, timp de o oră, lucrează sub îndrumarea mea personală fiecare grupă de mușchi. De ce este important să se lucreze 1 la 1, copil/adolescent și antrenor? Deoarece așa nu îi permiți să trișeze, nu-l lași să greșească, nu transformi grăsimea în mușchi care pe un copil pot arăta nepotrivit.

„Se lucrează  atât individual, cât și în echipe pentru a le integra și pentru a le îndepărta de această dependență”

729 3 3- Fetele și adolescentele se confruntă cu obezitatea morbidă?

- O altă categorie, care a început să umple sălile, este reprezentată de adolescentele cu probleme de greutate, dar se situează la polul opus. De data aceasta sunt mai puține cele cu obezitate morbidă. Multe sunt cele care suferă de anorexie sau, după caz, de bulimie. Aduse în general de părinți și aflate în tratament la psiholog, acestea vin pentru a-și tonifia corpul tracasat de fluctuațiile de greutate la care sunt supuse. Practic, psihologii și părinții acestor fete vin la noi ca la o soluție salvatoare cu o mare componentă psihologică. Astfel, fetele ușor-ușor, cu o voință de fier, renunță la obiceiurile nesănătoase și ajung să vină la sală fiindcă le place cum se transformă corpul lor. Deoarece sunt foarte slăbite și fragile din punct de vedere mental, aici se lucrează atât individual, cât și în echipe pentru a le integra și pentru a le îndepărta de această dependență.

- Ce soluții de a face mișcare le recomandați celor care, din cauza programului de lucru, stau doar la birou?

- Există și pentru ei soluții. Un trend instalat în lumea mondenă, dar și în cea a corporatiștilor care suferă foarte mult că nu pot face exerciții fizice este acela de a alege să plece în Boot Camp-uri. Timp de o săptămână sau zece zile, ei merg însoțiți de antrenorii personali într-o tabără în care sportul, dieta și relaxarea sunt componentele de bază. Contra cost, adolescenții, copiii și adulții au parte de o sesiune intensă de sport, sesiune care de cele mai multe ori îi face să piardă într-un timp record un număr mare de kilograme. Scopul este acela de a-i educa cum să mănânce sănătos, de a le spune cât de nocivă poate fi o anumită mâncare sau cât de important este cum alegi să-ți combini alimentele. Cel mai important în aceste tabere este componenta psihologică. Plecările îi fac să se simtă mai bine în pielea lor și să-și dea seama că pot să reușească să devină oameni cu un aspect normal.