Main menu

header

731 3 3de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Sunteți în căutarea unei diete mai îngăduitoare, care să nu implice înfometare? Încercați dieta Crono, numită și „dieta după ceas”. Urmând acest regim, ar trebui să puteți pierde cam cinci-șapte kilograme în două săptămâni, respectând principiile unei alimentații sănătoase și echilibrate și fără chinuitoarea senzație de foame pe care o simțiți când urmați alte diete, mai drastice.

Pierdere în greutate fără înfometare

Dieta Crono permite majoritatea alimentelor, cu condiția să respectați cu strictețe orele de masă. Cel care a creat regimul, medicul Simon Delabos, consideră că organismul uman funcționează într-un anumit ritm, de care trebuie să ținem seama, și că alimentele se digeră diferit, în anumite intervale. Dieta Crono garantează pierderea în greutate fără înfometare. Aceasta îmbină ceea ce trebuie să mâncăm cu etapele în care trebuie să ne hrănim. Doar în anumite momente ale zilei corpul secretă mai multe tipuri de enzime și hormoni care ajută la arderea mai rapidă a nutrienților, în loc să îi depună ca grăsimi.

Interzis la desert

Porțiile din dieta Crono, chiar dacă alimentația este foarte diversă, trebuie să fie moderate. În rest, regimul este suficient de permisiv. În timp ce majoritatea dietelor limitează mult opțiunile alimentare, restrângând numărul caloriilor sau eliminând nutrienți cum sunt carbohidrații, proteinele sau grăsimile, în dieta Crono trebuie să țineți cont doar de ore. Puteți mânca aproape orice dacă respectați cu strictețe intervalele orare dintre mese și neapărat trebuie să renunțați la desert.

Fără „suplimente”

Micul dejun trebuie luat în jurul orei 9:00 și va conține grăsimi, zaharoză sau carbohidrați. Se pot consuma iaurt, brânză, lapte și cereale sau pâine prăjită cu unt. În cazul în care alegeți ouă, acestea nu trebuie combinate cu alimente care conțin carbohidrați. În dieta Crono, prânzul de la ora 13:00 este masa cea mai importantă și momentul în care puteți consuma carbohidrați, supă de legume, dar și carne slabă. Se consumă ce este pe farfuria principală și se evită platourile „suplimentare” (salate, gustări etc.).

Două gustări pe zi

La capitolul gustări, dieta Crono permite două pe zi, de asemenea la ore fixe: una la 10:30 și una la ora 16:00. Cea de dimineață include un fel de fructe (de pildă un măr, o banană etc.) sau puțină ciocolată. Nu ignorați această opțiune, întrucât organismul are nevoie de puțin zahăr, pentru energia necesară peste zi. Gustarea de după-amiază trebuie să fie ușoară și sănătoasă, eventual o mână cu semințe sau nuci. Cina ar trebui luată la ora 18:00, după această oră interzicându-se orice fel de alimente. Bazată pe proteine, masa de seară trebuie să fie ușoară: pui la grătar cu puțină salată, pește prăjit cu legume fierte etc.

Dieta Crono recomandă mișcare și un consum potrivit de apă

Exemplu de meniu

Mic dejun: 70 g pâine, 20 g unt și 100 g brânză, 1 cană cu lapte, ceai sau cafea, fără zahăr.

Prânz: carne (albă sau roșie) și garnitură (orez, paste ori cartofi fierți sau pregătiți la cuptor). Pâinea și desertul sunt interzise.

Cină: salată de legume și carne la grătar sau pește cu legume sote ori legume gratinate cu fructe de mare.