Main menu

header

735 3 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Înțelepciunea populară care spune că „dimineața trebuie să mănânci ca un rege, la prânz ca un om de rând, iar seara ca un sărac” este confirmată de studiile moderne. Astfel, un mic dejun energizant menține deopotrivă sănătatea și silueta zveltă.

Pierdere de kilograme și centimetri

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat la Universitatea din Tel Aviv, pierderea în greutate este strâns legată de orele la care mâncăm. Pentru cercetare au fost recrutate 74 de femei supraponderale, unele dintre ele obeze, care au fost împărţite în două grupuri. Unele au consumat la micul dejun 700 de calorii (proteine şi carbohidraţi), 500 de calorii la prânz şi 200 de calorii seara. Celelalte persoane au avut o alimentaţie cu un mic dejun frugal şi o cină bogată în calorii. Rezultatele nu au întârziat să apară: în trei luni, voluntarele din primul grup au slăbit în medie cu 8,5 kilograme, în timp ce persoanele din a doua categorie nu au înregistrat rezultate notabile în procesul de slăbire. De asemenea, s-a evidenţiat şi faptul că micul dejun bogat în calorii a condus la subţierea taliei cu cinci centimetri faţă de persoanele care au mâncat mai mult seara. „A trece peste masa de dimineaţă este ca şi cum ai construi o casă fără fundaţie. Micul dejun este obligatoriu pentru ca metabolismul să ardă grăsimile, altfel veţi fi tentaţi să consumaţi mai mult seara”, se arată în raportul care conține rezultatele cercetării.

Amplifică rezultatele exercițiilor fizice

O cercetare paralelă, derulată la Universitatea din Bath, Marea Britanie, a pus în evidență faptul că un mic dejun consistent și sănătos determină organismul să ardă mult mai multe calorii atunci când persoana face exerciții fizice. De asemenea, și hrana este metabolizată mai bine după sesiunile de antrenamente. După examinarea rezultatelor exercițiilor fizice ale participanților la studiu care au luat un mic dejun compus din porridge și lapte, s-a constatat faptul că aceștia au ars carbohidrații mult mai bine decât cei care nu luaseră masa de dimineață. „Prin comparație cu cei care sar peste micul dejun, voluntarii care mănâncă înainte de exerciții au o digestie mult mai rapidă și ard carbohidrații mult mai bine chiar și după ce sesiunea de antrenament s-a încheiat. Acesta este primul studiu care arată cum se comportă organismul nostru după mișcarea fizică în condițiile în care am mâncat înainte de a face exercițiile”, punctează expertul Javier Gonzalez.

În cazul persoanelor care sar peste micul dejun, riscul de atac vascular cerebral sau infarct crește cu 15%

Susţine sistemul cardiovascular

Un mic dejun care să pună în mișcare organismul are multe alte beneficii, pe lângă menținerea în greutatea optimă. Astfel, potrivit specialiștilor de la Universitatea Kapodistrian, din Grecia, care au realizat o cercetare de ultimă oră, masa de dimineață sățioasă și sănătoasă este excelentă pentru menținerea în cea mai bună stare de funcționare a sistemului cardiovascular. Mai ales dacă închideți toate sursele de abatere a atenției, cum sunt televizorul sau radioul și, bineînțeles, dacă nu verificați e-mailul sau rețelele de socializare în timp ce mâncați. „Combinația între un mic dejun cu alimente energizante și reducerea la minimum sau eliminarea completă a distracțiilor favorizează o mai bună circulație sangvină și previne depunerea de placă pe artere”, explică specialistul cardiolog Sotirios Tsalamandris, autor al studiului.