Main menu

header

735 3 2de Călin Popa şi Florica Pintea

Foarte mulţi bărbaţi care ţin la aspectul lor apelează la dieta bazată pe multe proteine, care asigură pierdere în greutate. Dar este acest tip de regim unul optim pentru sănătate? Asociaţia Americană a Inimii este de părere că nu.

Riscuri foarte serioase

În condiţiile în care, potrivit statisticilor Asociaţiei Americane a Inimii, unul din cinci americani cu vârsta de peste 40 de ani va suferi un infarct la un moment dat, au fost căutate motivele principale pentru care acesta continuă să rămână ucigaşul principal nu doar peste Ocean, ci chiar la nivel mondial. Aşadar, atunci când a venit rândul evaluării dietelor hiperproteice, acestea au fost imediat încadrate la capitolul riscuri pentru inimă şi sistemul cardiovascular. „Foarte multe persoane recurg la acest tip de regim bazat pe aport masiv de proteine, considerând de la sine că acestea sunt bune pentru organism, dar, pe lângă beneficiile exterioare şi interioare, este bine să fie cunoscute pe deplin şi riscurile, care sunt foarte serioase”, atrage atenţia Jyrki Virtanen, de la Universitatea Eastern Finland.

Carnea roşie, inamicul principal

735 3 3Studii anterioare au făcut o legătură între consumul de proteine de origine animală, în principal provenite din carne roşie, şi riscul crescut de diabet şi chiar deces prematur. Această listă este completată acum de pericolul numit infarct. Rezultatele au fost consemnate după evaluarea a 2.441 de bărbaţi între 42 şi 62 de ani care consumau circa 70% din alimentaţie proteine de origine animală. Datele sănătăţii lor au fost urmărite îndeaproape timp de 22 de ani şi s-a constatat că 334 dintre aceştia au suferit un infarct, cei mai mulţi provenind din grupul care consuma proteine din carne roşie.

Atenţie la colesterolul din ouă!

Deşi Asociaţia Americană a Inimii nu a pus pe lista pericolelor potenţiale proteinele obţinute din ouă, un studiu al experţilor de la Universitatea Northwestern atrage atenţia asupra faptului că a nu exista limită la colesterolul din gălbenuş este o greşeală, întrucât acesta poate contribui semnificativ la instalarea unor afecţiuni ale inimii. Colesterolul generează un risc major pentru sistemul cardiovascular şi se găseşte în proporţie foarte mare în ouă, care fac parte din regimul hiperproteic. „O dietă care se consideră sănătoasă trebuie să includă cât mai puţin colesterol”, opinează Norrina Allen, specialist în medicina preventivă.

„Dieta hiperproteică sporeşte pericolul de afecţiuni coronariene grave în medie cu 33%, crescând la 43% în cazul proteinelor din carne roşie şi chiar la 49 de procente în dreptul consumului de lactate“ (Asociaţia Americană a Inimii)