Main menu

header

739 3 1de Călin Popa şi Adrian Barna

A împlinit recent 47 de ani și de când se știe se antrenează în sala de forță. Dwayne The Rock Johnson a fost renumit luptător de wrestling după ce a jucat fotbal profesionist, iar în 2005 a intrat în lumea Hollywoodului. Unul după altul, rolurile din filmele de acțiune l-au propulsat printre cei mai renumiți și mai bine plătiți actori din lume. Ca și unii pușcași marini americani, The Rock bea ocazional sânge de cobră, pentru a fi… imens.

5.740 de calorii pe zi pentru rolul Hercule

739 3 2Carismatic și celebru, The Rock și-a dorit mereu să joace rolul fiului legendar al lui Zeus. „Am visat să joc personajul Hercule într-o notă personală. Am vrut să fie mare și rău. Când îl interpretezi pe acest erou de top, nu ai decât o singură șansă să iasă perfect”, detaliază starul. Pentru a ajunge la imaginea dorită, Dwayne a început antrenamente speciale, care i-ar descuraja și pe profesioniștii din bodybuilding. Timp de șase luni, câte șase zile pe săptămână, a făcut 50 de minute de exerciții cardio și sesiuni pentru mușchii picioarelor, apoi a continuat cu exerciții dedicate fiecărei părți a corpului. Și dieta a fost ajustată corespunzător. „A fost un program de 22 de săptămâni în care am mâncat omlete din câte 12 albușuri, filet mignon, pește, pui, broccoli, cartofi copți, orez, salată, carbohidrați complecși. Totul era măsurat și cântărit”, povestește The Rock. Per total, în fiecare zi starul a consumat 5.740 de calorii, notează wolframalpha.com.

„Sunt în sala de forță tot anul”

739 3 3Mulți actori intră în sala de forță doar atunci când trebuie să se pregătească intens pentru un rol anume, dar Dwayne Johnson nu face pauză. „Încep să lucrez cu corpul meu foarte devreme, la ora 4:00. Când am filmări, fac multe cardio și ridic greutăți, iar când nu joc, fac antrenament de plăcere, între orele 3:00 și 5:00 dimineața. Sunt 100% concentrat pe exerciții și nu pierd vremea când vine vorba despre ridicatul greutăților. Pentru mine, antrenamentul înseamnă și meditație, și yoga, și bicicletă, și terapie, toate în unul”, povestește starul. În funcție de fiecare rol, Johnson își ajustează tipul de exerciții și nutriția. Secretul înfățișării sale cu musculatură perfectă este principiul potrivit căruia exercițiile nu trebuie să fie o distracție sau ceva ușor. „Nu mă antrenez să întrețin, ci să progresez. Când o sesiune devine ceva ușor, este momentul să forțezi”, explică Johnson.

„La 40 de ani, mușchii abia încep să fie... tineri”

Dacă pentru generațiile tinere vârsta de 40 de ani poate fi similară cu un fel de bătrânețe, Dwayne Johnson este dovada că etatea este doar o cifră. „Acesta este momentul în care mușchii abia încep să fie apți pentru transformare. Când te apropii de 40 de ani, musculatura este matură și are memorie, așa că poți obține beneficii incredibile prin antrenamente”, punctează The Rock, susținut de rezultatele testelor științifice, care arată că masa musculară se obține mai repede și mai bine între 35 de ani și 50 de ani decât în intervalul 18-22 de ani. Potrivit lui Dwayne Johnson, este foarte important să fie ascultate semnele corpului, care, prin durere, semnalizează că este bine să încetați să faceți ceva. „Când eram mai tânăr, ignoram aceste lucruri și forțam, dar acum am învățat că durerea suportată nu aduce niciun câștig și este mult mai inteligent să vă ascultați corpul”, argumentează Johnson.

„Mănânc de șase-șapte ori pe zi”

Pentru a întreține toată masa musculară pe care o construiește cu migală și cu atenție, The Rock are nevoie de suficiente proteine, legume și carbohidrați de calitate. „În general, mănânc de șase-șapte ori pe zi. Nutriția este extrem de importantă în tot ceea ce fac”, arată starul. Peștele și ouăle sunt vedete pe masa actorului, iar orezul este nelipsit, cu până la cinci cești în fiecare zi. De asemenea, totul este completat de cantități însemnate de legume și sucuri naturale de fructe, pentru vitamine, precum și de omniprezentele albușuri, din care Dwayne consumă patru di- mineața și uneori alte zece, omletă, la masa de seară. „Totul măsurat și cântărit cu precizie, în funcție de rol și pentru a-mi atinge scopurile”, detaliază actorul.

„Când trișez dieta, fac asta în stil mare”

739 3 4Celebrului și foarte disciplinatului Dwayne Johnson i se întâmplă, totuși, să aibă nevoie să trișeze dieta strictă și foarte precisă pe care o urmează în permanență. „Am transformat episoadele de trișat într-un fel de jocuri olimpice - pizza, brioșe, prăjituri, clătite, tot ce pot și vreau să mănânc. Dacă trișez, fac asta în stil mare. Mă simt la fel de bine după aceea, dar întotdeauna revin la modelul meu de viață și de nutriție”, afirmă Johnson. Și această atitudine este bazată pe cercetările științifice pe care starul le consultă în permanență și care arată că astfel de excepții contribuie la secreția de dopamină în creier, iar aceasta este responsabilă cu senzația de sațietate, deci, ulterior, nu este grea deloc reîntoarcerea la modelul nutrițional sănătos. „Cu cât înaintez în vârstă, cu atât mai rare sunt aceste episoade de trișat. E ca și cum ai bea tequila. Când ești tânăr, poți să pui sticla la gură, mai târziu în viață bei cu înghițituri mici”, mărturisește starul.

Actorul se pregăteşte intens pentru rolul din următorul film din seria „Furios şi iute”

„Pedalaţi până la metal“

739 3 5Fiind un model și un mare punct de atracție pe rețelele de socializare, Dwayne Johnson este urmărit cu fervoare în special din perspectiva felului impecabil în care se antrenează. Atunci când vă antrenați, sfatul lui Dwayne este să mergeți până la capăt. „Faceți fiecare sesiune să conteze. Pedalați până la metal. Dacă tot faceți asta, faceți-o cum trebuie și lăsați tot ce este negativ, de la kilograme în plus până la stres, în sala de forță”, recomandă The Rock. Ca întotdeauna, actorul este susținut de rezultatele experților, care au publicat, în revista „International Journal of Sport and Exercise Psychology”, un studiu din care reiese faptul că exercițiile făcute cu jumătate de măsură aduc rezultate asemenea. „Propuneți-vă ținte și nu vă opriți. Dacă ați vrut să slăbiți 20 de kilograme și ați reușit, stabiliți-vă ca scop să mergeți mai departe și să dați jos 40 de kilograme”, spune Johnson.

„Întotdeauna m-am străduit să mă autoeduc în legătură cu nutriția, caloriile, suplimentele și regimul alimentar“