Main menu

header

743 3 1de Carmen Ciripoiu şi Gabriela Comşa

Ați încercat tot felul de rețete, însă nu ați reușit să eliminați kilogramele în plus? Vă simțiți letargici și nu știți care e motivul? Specialiștii susțin că e foarte posibil ca pentru toate acestea să fie de vină cantitatea mică de leptină din organism. Ce este aceasta și cu ce vă este de ajutor pentru a avea o viață echilibrată, aflați în rândurile de mai jos.

Descoperită în anul 1994

Cu siguranță, mulți sunt cei care au auzit măcar o dată în viață cuvântul leptină, dar puțini știu cu adevărat ce este. Leptina a fost descoperită relativ recent, în anul 1994, dar cele mai multe cercetări asupra acesteia au fost intensificate abia în ultimii ani. Ce este leptina? Potrivit specialiștilor, grăsimea nu este doar un rezervor pentru excesul de calorii, ci și un organ endocrin (ca și glanda tiroidă sau suprarenală), care secretă hormoni, iar unul dintre aceștia este leptina. Ce rol are aceasta? Menține sub control metabolismul, controlează foamea și, totodată, face legătura între modificările rezervelor de grăsime și controlul energiei la nivelul sistemului nervos central. Cu alte cuvinte, pe măsură ce mâncați mai mult, celulele grase se umplu cu trigliceride, iar ca urmare a acestui lucru crește secreția de leptină în sânge. Dacă însă consumați alimente sub nivelul caloric, celulele adipoase se micșorează, ca urmare a dietei, și va fi secretată mai puțin leptină. Și într-un caz și în altul, hipotalamusul (o regiune a creierului) știe și transmite ori semnalul de prea plin, ori pe cel de foame, crescând pofta de mâncare. Dar oamenii de știință spun că leptina are receptori peste tot în organism, iar aceștia îi permit să controleze cu mare precizie atât metabolismul, cât și apetitul și arderile calorice.

Accesul la creier este restricţionat

Cât privește persoanele cu greutate în exces, nu se poate vorbi despre lipsa leptinei. În acest caz, chiar dacă leptina se găsește în toți receptorii corpului, semnalul nu ajunge acolo unde trebuie. Acest fenomen se numește rezistență la leptină, o afecțiune în care creierul nu poate determina când nivelurile de grăsime sunt la un nivel bun. Acesta este motivul pentru care multe persoane nu se pot opri din mâncat și, în consecință, devin obeze. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă și susțin că depozitele de trigliceride cresc mult la cei care consumă multe alimente, iar acest lucru duce la producerea de mult mai multă leptină, iar în aceste condiții receptorii leptinici se desensibilizează, nu mai răspund la stimuli, iar accesul la creier este restricționat.

Are o strânsă legătură cu insulina

Chiar dacă au foarte multe lucruri în comun, leptina și insulina tind să se excludă una pe cealaltă. Atât leptina, cât și insulina sunt șefi în lanțul de comandă din organism și, prin urmare, dezechilibrele fac ravagii în fiecare sistem din organism, în afară de cele direct controlate de acești hormoni. Mai mult, leptina și insulina sunt influențate negativ de aceleași lucruri, iar dușmanii lor cei mai de temut sunt carbohidrații. Cu cât aceștia sunt mai rafinați și mai procesați, cu atât sunt mai afectate nivelurile sănătoase de leptină și insulină.

Încetinește sau inhibă producția de hormoni tiroidieni

Oamenii de știință susțin că persoanele grase au o stare mult mai accentuată de inflamare în corp, cauzată de nivelurile mari de grăsime. De asemenea, leptina poate duce la apariția necrozei tumorale, care atacă propriile țesuturi sănătoase. Pentru a reduce inflamația, se recomandă să înlocuiți o parte dintre grăsimi și carbohidrați cu suplimente de Omega 3 și Omega 6. Nu în ultimul rând, specialiștii spun că atunci când țineți o dietă restrictivă, vă veți lovi și de faptul că va fi încetinită conversia hormonului T4 în T3. Iar leptina are un rol decisiv în menținerea ridicată a acestei conversii. Iată și cum se întâmplă acest lucru. Atunci când creierul înțelege că există suficientă leptină în organism, semnalează ficatului să convertească hormonul inactiv T4 în cel activ, T3. Dacă nivelul de T3 este prea ridicat, organismul se află într-o stare ca de hibernare. Prin urmare, rezistența la leptină încetinește sau inhibă producția de hormoni tiroidieni, nepermițându-vă să slăbiți.

Controlează fertilitatea

În plus, specialiștii susțin că un nivel ridicat de leptină este precursorul osteoporozei. Și asta pentru că sistemul osos este strâns legat de acest hormon care se află într-un proces continuu de remodelare, pentru a se adapta stresului la care o persoană este supusă. De asemenea, leptina controlează și fertilitatea. Dacă o femeie este rezistentă la leptină, va întâmpina probleme în a rămâne însărcinată, iar acest lucru este cel mai ușor de observat la femeile anorexice, care se confruntă cel mai adesea cu sindromul de ovar polichistic, sau la cele care se antrenează mult prea mult.

Consumați cât mai multe fibre alimentare!

Pentru a crește nivelul de leptină, oamenii de știință recomandă mărirea consumului zilnic de fibre alimentare, precum cereale integrale, leguminoase, fulgi de ovăz și țelină. Fibrele vă dau senzația de sațietate și determină tractul intestinal să trimită un semnal către creier, pentru a secreta mai multă leptină. De asemenea, trebuie crescut și consumul zilnic de fructe și legume integrale. Fiind bogate în fibre și având un conținut mare de apă, odată ce le veți consuma, creierul va înțelege că s-a instalat senzația de sațietate, dar fără a avea un aport mare de calorii. Se recomandă, în acest sens, două căni cu fructe proaspete și două căni și jumătate cu legume zilnic.

În general, persoanele cu rezistență la leptină au niveluri scăzute ale vitaminei D în organism

Dormiţi opt ore pe noapte!

Nu în ultimul rând, o persoană trebuie să doarmă opt ore pe noapte. Dacă vi s-a întâmplat să vă simțiți înfometați a doua zi după o noapte în care nu ați dormit bine, explicația este una simplă: nivelul leptinei a scăzut, iar acest hormon îi transmite creierului că trebuie să mănânce. După masa de seară, nu mai ronțăiți nimic! Gustările pe care le luați după cină nu sunt decât pofte declanșate de producția de leptină de seară, care doar vă fac să credeți că vă este foame. Rețineți și faptul că antrenamentele de scurtă durată sau ridicarea de greutăți duc la secretarea hormonului de creștere care ajută reglarea nivelului de leptină.