Main menu

header

745 3 1deCălin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Specialiștii de la Imperial College, din Londra, au testat cu succes un nou tip de injecții antiobezitate, care i-au ajutat pe pacienți să slăbească cu peste patru kilograme într-o lună.

Bypass gastric fără chirurgie

Deși testele sunt la început și au fost efectuate pe un număr restrâns de pacienți, rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare. Injecția conține un cocteil de hormoni care ard grăsimile cu repeziciune, dând rezultate mult mai bune comparativ cu mulți dintre participanții la teste care au ținut diete restrictive. Potrivit experților britanici, aceste injecții pot conferi unele dintre avantajele bypass-ului gastric fără recurgerea la chirurgie. „Spre deosebire de multe alte metode, aceasta este complet neinvazivă”, punctează profesor Tricia Tan, autor al cercetării.

Scad nivelul glucozei din sânge

Pe lângă scăderea în greutate, tratamentul cu injecții dezvoltat de experții britanici a demonstrat că este eficient și pentru scăderea nivelului glucozei din sânge, ceea ce i-a conferit și o importantă componentă pe direcția sănătății. „Este mare nevoie să descoperim tratamente care să îmbunătățească și chiar să salveze viața pacienților supraponderali. Deși studiul nostru este în stadiu incipient și la scară redusă, tratamentul cu hormoni este foarte promițător și pe direcția scăderii în greutate, și pe cea a analizelor de sănătate”, adaugă Tan.

Variante anterioare cu reacţii adverse

Marea Britanie testează de ani buni variațiuni pe tema injecțiilor antiobezitate. Astfel, varianta Liraglutide, cunoscută şi sub numele de brand Victoza, s-a dovedit, în cadrul testelor, eficientă şi în ceea ce priveşte greutatea, dar şi în scăderea tensiunii arteriale sau controlul nivelului de glucoză din organism. Pacienţii au slăbit până la șapte kilograme în cinci luni, iar în cazul celor cu risc mare de diabet s-a observat şi un control mai bun al glucozei din organism. Din păcate, injecţia a demonstrat și efecte secundare, greaţa şi stările de vomă fiind preponderente.

PONT. Tratamentul cu injecții antiobezitate imită efectul bypass-ului gastric fără efectele secundare ale acestei proceduri (dureri, greață, vărsături etc.).