Main menu

header

745 3 2de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Atunci când adolescentele refuză pizza spunând că vor să slăbească puțin, părinții trebuie să le urmărească evoluția, întrucât acest comportament poate predispune la dependențe cum este cea de tutun sau la recursul la alcool, arată datele unui studiu recent.

Tutun și alcool în loc de mese

Specialiștii Universității „Waterloo”, din Ontario, Canada, trag un semnal de alarmă referitor la predispoziția unor adolescente care recurg la diete de a „înlocui” poftele cu tutun sau alcool. Datele unui studiu extins, la care au participat 3.386 de eleve de liceu, au demonstrat că tinerele care țin dietă sunt de aproape două ori mai predispuse la a fuma. După trei ani de observații, s-a constatat faptul că fetele care recurg la regim riscă să dezvolte o serie de comportamente considerate riscante. „Există o legătură între obiceiul de a sări peste mese și fumat, de exemplu. De asemenea, deși încă nu s-a găsit o explicație, există o corelație și între dietă și recursul la alcool”, punctează specialistul Amanda Raffoul, autor al studiului.

„Fetele ar face orice ca să slăbească”

Potrivit concluziilor cercetării, 58% dintre participantele la studiu se aflau la dietă la începutul testelor, procent care a crescut la 70% în decursul celor trei ani, foarte multe dintre tinere recurgând la metode alternative de a-și „păcăli” foamea, inclusiv la nesănătoasa înfometare. „Legătura dintre dietă și comportamentele riscante ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Schimbările pe care le suferă corpul după pubertate pot aduce kilograme în plus, iar în condițiile unei presiuni imense generate de social media, fetele ar face orice ca să slăbească, inclusiv să recurgă la dependențe și la substanțe nocive. Greutatea nu este întotdeauna și obligatoriu un indicator al stării de sănătate și noi, ca specialiști, nu încurajăm regimul cu orice preț”, adaugă Raffoul.

„Rezultatele noastre indică faptul că toate comportamentele riscante care sunt uneori legate de dietă provin de la factori subliminali, printre care cel mai pregnant este o părere proastă despre propria imagine“ (Amanda Raffoul, Universitatea „Waterloo“)