Main menu

header

751 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Specialiștii au concluzionat, în urma unui studiu recent, că demersurile de abținere de la obiceiurile alimentare proaste sunt sortite eșecului mai devreme sau mai târziu dacă, alături de voință, nu sunt introduse și alte „elemente ajutătoare”.

„Atac” personalizat

Autocontrolul și disciplina sunt lăudabile atunci când vine vorba despre renunțarea la alimentele care vă fac rău, dar aceste elemente de voință personală trebuie dublate de alte măsuri care să susțină demersul, arată experții în psihologie ai Universității Pennsylvania, din SUA. „Tentațiile sunt mai disponibile, mai ingenios create și mai ieftine decât oricând altcândva în istoria omenirii. Junk-food ne îmbie din ce în ce mai mult, iar politicile oficiale de control al obezității eșuează în majoritatea cazurilor. De aceea, în aceste timpuri dificile pentru menținerea greutății și a sănătății, voința trebuie și ea dublată de eforturi complementare”, punctează psihologul Angela Duckworth. Potrivit experților, există două căi de a face voința să dea rezultate: cei care decid să renunțe la alimentele care le atacă sănătatea trebuie să determine cum vor face asta și apoi să personalizeze maniera în funcție de propriul tip de comportament.

Aplicații, grupuri, jurnale, mutat în casă nouă

Studiul cercetătorilor americani a dat la iveală faptul că persoanele cu adevărat decise să renunțe la ceea ce îi îmbolnăvește recurg la strategii dintre cele mai diverse pentru a-și atinge scopul. Unii se asigură că nu au în casă hrană nesănătoasă, alții își fac planuri și își proiectează în minte țelul și imaginea aferentă, alții se folosesc de aplicații și grupuri de sprijin, țin jurnale sau chiar se mută în casă nouă și într-un mediu necunoscut, pentru a „radicaliza” decizia luată. „Este foarte important pentru persoanele care doresc să renunțe la obiceiuri nocive să pornească de la ideea că simplul act de voință nu este suficient decât poate pe termen scurt, să accepte acest aspect psihologic și, în funcție de preferințe, să aleagă mijloace complementare de luptă pentru atingerea scopului de a renunța și apoi de a se abține”, punctează Duckworth.

Pe parcursul efortului de a renunța la alimentele nesănătoase care v-au creat dependență puteți „trișa“ uneori, cu condiția să vă puteți întoarce la decizia bună

Sfaturile specialiştilor pentru reuşita deplină

Pentru a reuși să renunțați și apoi să continuați să vă abțineți de la ceea ce nu vă face bine, specialiștii recomandă o serie de măsuri care pot fi de folos. De pildă, împărțiți un obiectiv mare în mai multe obiective mici, adică să nu renunțați din prima la obiceiul nesănătos, ci să-l reduceți treptat. Mai departe, vă puteți recompen- sa efortul în orice manieră nu include un cadou nociv, mai precis înlocuiți un aliment nociv cu o baie aromată sau cu o seară de concert. Nu uitați să cereți sprijinul din partea celor dragi și încercați să introduceți alte preocupări în locul celor vechi - o plimbare în loc de o băutură carbogazoasă, un spectacol în locul unei mese junk-food în oraș.