de Călin Popa şi Carmen Bădulescu
Suprasaturata lume a dietelor a mai dat la iveală un regim care a stârnit imediat controverse, cu atât mai mult cu cât câștigă teren, fiind promovat intens de influenceri: dieta fără apă.
Promovată ca vindecător
Demumită „dry fasting” (post uscat), dieta fără apă implică eliminarea completă a apei din meniul zilnic, lichidele necesare organismului fiind procurate doar din fructe. Susținătorii acestui regim afirmă că aceasta este de fapt „apă vie” și are capacitatea de a vindeca de anumite boli - infecții sinusale, probleme ale pielii, dezechilibre digestive. De asemenea, potrivit influencerilor momentului care promovează acest regim - Sophie Prana, Alice Copilet sau Alise Miksta - dieta fără apă „resetează” organismul, stimulează producția de celule sănătoase și combate inflamațiile. „Sufeream de umflarea feței și a articulațiilor, eram atât de umflată că păream bolnavă. Imediat ce am trecut la dieta fără apă, umflăturile aproape au dispărut”, susține Prana, citată de „Daily Mail”.
Considerată periculoasă de experți
Experții în nutriție infirmă speculații de tipul „apa face să fie eliminate substațe prețioase din organism” sau „apa pune presiune pe metabolism”, pe care le susțin promotorii acestui nou regim în vogă. Dimpotrivă, specialiștii punctează faptul că acest tip de dietă este nu doar controversat, ci poate fi chiar periculos. „Acesta este unul dintre cele mai ridicole trenduri de care am auzit. A sfătui oamenii să nu bea apă este de-a dreptul iresponsabil”, consideră dieteticianul Nichola Ludlam-Raine. Lipsa apei poate duce la deshidratare, infecții ale tractului urinar, pietre la rinichi și multe alte afecțiuni conexe - dureri de cap, oboseală, piele uscată etc. „A nu bea suficientă apă pune o mare presiune pe funcționarea rinichilor, întrucât permite acumularea de toxine”, arată nutriționistul Tammy Lakatos-Shame. De asemenea, lipsa hidratării poate genera probleme dentare, întrucât nu mai există suficientă salivă care să combată bacteriile din cavitatea orală.