Main menu

header

800 3 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Despre pericolul pentru siluetă și sănătate al consumului de băuturi răcoritoare din comerț atrag atenția de multă vreme nutriționiștii și medicii. Un studiu de dată recentă trage noi semnale de alarmă vizavi de riscurile la care se expun persoanele care beau sucuri din comerț.

Supraponderalii, cei mai expuși

Potrivit rezultatelor unui studiu de anvergură, în derulare, publicate de Asociația Americană a Inimii, consumul zilnic de băuturi răcoritoare cu zahăr adăugat sporește cu peste 26% riscul de instalare a bolilor cardiovasculare, iar pe direcția variantelor din „fructe” al acestor produse, pericolul crește până la 42 de procente. Cercetarea a debutat în anul 1995 în California, pe un eșantion de 106.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani și a pus în evidență faptul că obiceiul de a bea suc din comerț duce pacienții la a avea nevoie de proceduri cardiace complicate, cum este aceea de a desface arterele blocate sau la efectele uneori devastatoare ale accidentelor vasculare cerebrale. Potrivit experților care au realizat cercetarea, de regulă, cele mai expuse sunt persoanele supraponderale, fumătoare și care preferă, alături de astfel de băuturi, hrana nesănătoasă.

Doar apa nu are nici zahăr, nici calorii

Experții americani atrag atenția asupra unui alt aspect agravant: persoanele afectate de urmările consumului de răcoritoare din comerț sunt tot mai tinere. „Excesul de zahăr din aceste produse ajunge în sânge și generează stres oxidativ, inflamații, rezistență la insulină, colesterol dăunător și diabet de tip II, toate elemente constitutive ale aterosclerozei, cea dintâi cauză a afecțiunilor cardiovasculare”, detaliază Cheryl Anderson, președinte al Comitetului de Nutriție al Asociației Inimii din SUA. Nici în cazul așa-numitelor variante „dietetice” ale acestor produse lucrurile nu stau mai bine pe direcția efectelor pentru sănătate, întrucât conțin îndulcitori artificiali, pe care organismul nu îi recunoaște și care generează reacții metabolice nedorite. „Apa rămâne cea mai recomandată băutură - nu conține nici zahăr, nici îndulcitori și nici calorii”, punctează specialiștii americani.

Un pahar cu suc din comerț nu are nicio valoare nutrițională, doar mult zahăr, un mare număr de calorii și alte ingrediente cu potențial nociv

Creşte pofta de mâncare proporţional cu cantitatea de suc băut

Centrul Științific pentru Interesul Public din Statele Unite a comunicat faptul că multe cazuri de obezitate sunt generate de obiceiul de a consuma băuturi răcoritoare. Potrivit unui studiu al specialiștilor de la Universitatea Yale, cu cât se bea o cantitate mai mare de astfel de produse într-o zi, cu atât nevoia de a mânca este mai mare. Creșterea în greutate se constată și în cazul celor care aleg variantele „fără zahăr”, atrage atenția o cercetare realizată în cadrul Universității Texas. Practic, evoluția spre obezitate este aproape aceeași indiferent de tipul de băutură răcoritoare din comerț pentru care optează o persoană. Concret, doar un pahar cu suc conține echivalentul a zece lingurițe cu zahăr, iar un milkshake aproape tot atâtea calorii cât o friptură.