de Simona Lazăr şi Florica Pintea
Pentru a evita balonarea, există o soluție: evitați dietele bogate în fibre și proteine. Potrivit cercetătorilor de la Institutul Bloomberg de pe lângă Universitatea Johns-Hopkins (Baltimore, SUA), persoanele care au o dietă bogată în fibre prezintă un risc mai mare de balonare dacă vor consuma și o mulțime de proteine vegetale, precum fasole și alte leguminoase sau fructe cu coajă lemnoasă.
Alimentația hipertensivilor... dă „gaze”
Echipa de cercetători a analizat datele dintr-un studiu realizat de instituția lor începând cu 2003. Acest experiment a inclus 164 de persoane cu tensiune arterială mai mare decât normală. Au urmat trei diete diferite pe perioade consecutive de șase săptămâni, separate prin intervale de două săptămâni de „spălare”, în timpul cărora li s-a cerut să-și reia obiceiurile alimentare normale. Toate meniurile au fost considerate diete „DASH”, adică bogate în fibre și sărace în sodiu. Aceste programe aveau același număr de calorii, în timp ce variau pe un element: o versiune era bogată în carbohidrați, în a doua erau adăugate proteine vegetale, în timp ce a treia era mai bogată, cu grăsimi puțin mai bogate. Studiul a descoperit apoi că dietele cu mai multe proteine sau grăsimi vegetale au fost cele mai eficiente în reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea măsurătorilor de colesterol. Dar... a crescut frecvența balonărilor!
O consecință nedorită a unei alimentații sănătoase
Echipa a continuat cercetarea, analizând de data aceasta celelalte consecințe ale acestor meniuri antihipertensiune. Iar cea mai des întâlnită s-a dovedit a fi: balonarea. Cercetarea a descoperit că participanții aveau 40% mai multe șanse să sufere de balonare, atunci când și-au completat dieta pe bază de fibre cu proteine vegetale și că riscul a fost foarte mic atunci când au adăugat carbohidrați. Oamenii de știință au spus că „prevalența balonării a crescut de la 18% înainte de experiment, la 24%, 33% și, respectiv, 30%, pentru dietele bogate în carbohidrați, proteine vegetale și grăsimi (în această ordine) ceea ce indică faptul că aceste diete bogate în fibre pare de fapt să crească balonarea”. Balonarea este, deci, consecința unei alimentații bune, „sănătoase”. Înlocuirea unor proteine cu carbohidrați de bună calitate pare să facă o dietă bogată în fibre mai moale pentru intestine. Dar nu e bine pentru tensiune! În vreme ce dieta bazată pe fibre și proteine vegetale s-a dovedit a fi cea mai eficientă în reducerea tensiunii arteriale și îmbunătățirea echilibrului lipidic, tot ea a crescut riscul de balonare și crampe intestinale.
„Rezultatul unei schimbări sănătoase a microbiomului”
„Este posibil ca dieta bogată în proteine vegetale să dea mai multe balonări deoarece a provocat, de fapt, o schimbare sănătoasă a compoziției microbiomului”, explică co-autorul studiului, profesorul și me- dicul epidemiolog Noel Mueller. Echipa sa subliniază că multe dintre efectele unei diete mai sănătoase provin din modificări ale microbiomului intestinal. Aceste schimbări au ca rezultat o mai mare producție microbiană de molecule ajută sănătății, numite metaboliți. Omul de știință concluzionează: „Balonarea, în acest caz, este pur și simplu rezultatul unei schimbări sănătoase a microbiomului. Așadar, dacă o persoană hipertensivă este capabilă să facă față balonării cauzate de o dietă bogată în proteine și fibre, trebuie să știe că va câștiga la capitolul tensiune arterială”. Până la urmă, viața toată e doar un șir de alegeri!