de Florica Pintea şi Silviu Ghering
Dietele sărace în carbohidrați, urmate pe perioade scurte de timp, ar putea duce mai repede la pierderea în greutate decât dietele sărace în grăsimi. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii de la „Mayo Clinic”, din America, după ce au revizuit peste 41 de studii care au avut în vedere efectele dietelor sărace în carbohidrați și a celor sărace în grăsimi privind curele de slăbire. Cercetările au fost efectuate în perioada ianuarie 2005 - aprilie 2016, iar concluzia a fost publicată în numărul din decembrie 2016 al Jurnalului Asociației Americane de Osteopatie.
Puteți pierde până la 9 kilograme
Așadar, persoanele care au urmat o dietă săracă în carbohidraţi au înregistrat scăderi în greutate mult mai mari comparativ cu cele care au urmat o dietă săracă în grăsimi, mai exact între 2,5 şi 9 kilograme în câteva luni. Alte concluzii au vizat şi faptul că dietele sărace în carbohidrați, eficiente în pierderea în greutate, nu au avut efecte adverse asupra tensiunii arteriale, glucozei și colesterolului. Având în vedere aceste aspecte, echipa de cercetare recomandă medicilor să țină cont de efectele dietelor sărace în carbohidraţi, să ofere consultanţă pacienţilor şi să îi sfătuiască să ţină astfel de diete, însă doar pe termen scurt.
Abuzul afectează activitatea cognitivă
Dietele în care carbohidraţii constituie între 5% şi 30% din totalul caloriilor consumate într-o zi (aproximativ 25-150 de grame zilnic) sunt la modă în prezent. Pentru multe persoane, acestea reprezintă un stimul eficace de pierdere a greutăţii şi de îmbunătăţire a sănătăţii. Totuşi, acest comportament alimentar ar putea avea un cost neprevăzut dacă se face abuz. Din cauza modului în care funcţionează creierul uman, dietele sărace în carbohidraţi ținute pe perioade mai lungi de șase luni ar putea afecta abilitatea cognitivă. Creierul preferă molecule simple de zahăr (glucoză), iar atunci când nu o obţine devine ursuz şi distrat. Deoarece corpul creează glucoză cel mai uşor prin metabolizarea carbohidraţilor, devine plauzibilă ipoteza conform căreia limitarea consumului de carbohidraţi afectează funcţionarea cognitivă. Aşadar, regimul e recomandat adulţilor care doresc să slăbească, însă doar pentru perioade scurte. Un stil de viață bazat pe consumul exclusiv de carbohidrați nu e indicat persoanelor care au creierele încă în faza de dezvoltare (spre exemplu adolescenții și tinerii)!
Fasolea, bogată în proteine la fel ca şi puiul
E important de menționat faptul că există două tipuri de carbohidrați. Cei răi trebuie excluși din alimentație sau consumați cât mai rar, iar printre cei buni, care ajută și la slăbit, se numără: fasolea uscată, lintea, mazărea, ovăzul, orezul brun, cerealele integrale. Acestea dau rapid senzația de sațietate, iar pentru obținerea rezultatelor dorite trebuie consumate sub o anumită formă și în anumite cantități. Spre exemplu, fasolea uscată este plină de proteine și de fibre, care reușesc să țină foamea departe pentru multe ore. Este la fel de bogată în proteine precum carnea de pui, peștele sau ouăle. Nu o combinați cu ciolan afumat sau alte produse grase. În cura de slăbire este recomandat să mâncați un polonic cu mâncare simplă de fasole (fără afumătură) pe zi. Mazărea este deseori respinsă de persoanele care țin cură de slăbire, însă pe nedrept, deoarece ea este săracă în calorii și este foarte energizantă, bogată în vitamine și în minerale și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. La fel ca fasolea, nu trebuie asociată cu grăsimi. Eventual puteți să o includeți în rețete alături de carnea de pui, care este mai slabă.
Lintea oferă senzația de sațietate
Întrucât nu conține grăsimi și este bogată în carbohidrați și proteine, lintea este un aliment excelent pentru curele de slăbire. Ea oferă o senzație de sațietate pentru mult timp și nu favorizează în niciun fel depunerea grăsimii. Nutriționiștii recomandă persoanelor care vor să slăbească să consume cât mai multe salate și supe cu linte pentru accelerarea metabolismului și pentru evitarea constipației. Spre exemplu, o ceșcuță cu linte fiartă adăugată într-o salată de legume vă va da energie pentru toată ziua și vă va proteja de tentația de a consuma dulciuri sau tot felul de gustări care îngrașă. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, proteine, vitamine și minerale necesare unui organism sănătos. Sunt recomandate în special doamnelor care încearcă să-și recapete silueta după naștere. Mai multe studii au arătat că persoanele care consumă cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi (o porție egal o felie de pâine integrală sau 50 de grame de cereale) și care reduc la minimum preparatele rafinate și pâinea albă au cu cel puțin 20% mai puțină grăsime abdominală decât cele care nu fac asta.
Ovăzul previne constipația și reduce colesterolul
Mai multe studii au arătat că ovăzul este una dintre cele mai eficiente tipuri de cereale când vine vorba despre slăbire. Reprezintă o sursă excelentă de proteine, grăsimi sănătoase polinesaturate, vitamine B, calciu și magneziu. Fulgii de ovăz consumați dimineața ajută la prevenirea constipației și reduc colesterolul. Mai mult, sporesc nivelul de energie din organism. În diete puteți consuma ovăz la micul dejun împreună cu lapte simplu, iaurt sau lapte de soia. Nu vă speriați de numărul mare de calorii ! Este important să îl mâncați în cantități mici și în combinațiile potrivite. Orezul brun este unul nerafinat, care și-a păstrat toți nutrienții. Consumat regulat, și el ajută la detoxifierea organismului și la pierderea în greutate. Adăugați-l în supe sau consumați-l în cantități mici la fiecare masă și o să aveți mereu o digestie bună!
Hidratarea are un rol esenţial
În timpul curei de slăbire trebuie să țineți cont de următoarele reguli: să consumați numai carbohidrați buni (deci scoateți complet din meniu dulciurile pe bază de zahăr, pâinea albă și produsele de patiserie pe bază de făină); nu depășiți 1.500 de calorii pe zi și nu uitați să beți multă apă! Hidratat corespunzător, organismul va trece mult mai ușor peste orice tip de regim, fără a exista risc de îmbolnăvire.