Main menu

header

830 3 2de Călin Popa şi Carmen Bădulescu

Forma fizică de excepție a aviatorilor, indiferent că sunt piloți militari sau civili, este dorită de oricine are un stil de viață sănătos. Potrivit unui studiu de dată recentă, nutriția adecvată, țintită, asigură abilitățile fizice pentru cei care conduc zborurile și poate fi adaptată oricui, în orice condiţii.

Antrenamentele singure, mai puțin eficiente

O cercetare derulată în cadrul Universității din Illinois, pe un grup de aviatori din U.S. Air Force, a evidențiat faptul că anumiți nutrienți au capacitatea de a genera beneficii enorme pentru sănătatea și forma fizică a piloților. Studiind datele de metabolism ale unui număr de 148 de aviatori, bărbați și femei, experții au constatat că acest tip de dietă specială, combinată cu exercițiile fizice, sporește abilitățile cognitive ale piloților, facilitează remarcabila viteză de reacție și accelerează capacitatea de a rezolva probleme potențiale și situații de criză. Demn de menționat este faptul că doar antrenamentele specifice singure nu au un efect atât de extins, așa că specialiștii au trecut la detalierea acelor nutrienți care generează un asemenea impact.

Viteză de reacție, memorie, procesare superioară a informației

Potrivit rezultatelor cercetării, proteinele, luteina, acizii grași Omega 3, betacarotenul și fosfolipidele sunt ingredientele principale ale unui regim care a făcut ca abilitățile fizice și psihice ale piloților să devină faimoase. Concret, aceste substanțe au generat creșteri la capacitatea memoriei lucrative, la procesarea informațiilor și capacitatea de a rezolva probleme, la capitolul viteză de reacție și la masa musculară. „Am studiat impactul nutriției asupra funcțiilor creierului mai bine de un deceniu. Rezultatele confirmă faptul că atunci când exercițiile sunt combinate cu nutriția adecvată, rezultatele nu sunt doar asupra greutății și siluetei, ci și asupra abilităților cognitive pe termen lung”, explică specialistul Matthew Kuchan.

Carne pentru proteine, cartofi dulci pentru luteină

Aceste descoperiri ale cercetătorilor americani pot fi extinse și în viața de fiecare zi a celor care nu sunt în aviație, dar doresc să știe care sunt nutrienții ce le asigură cea mai bună formă fizică și psihică. Astfel, pe primul loc s-au dovedit a fi proteinele, baza sănătății musculaturii și a performanței la cote maxime. Acestea se găsesc în carne slabă, ouă, fructe de mare, soia, legume, quinoa, semințe. De asemenea, luteina s-a situat în frunte printre nutrienții de excepție pentru forma psihică optimă, în special pe direcția memoriei și atenției. Acest nutrient se poate procura din ardei gras, morcovi, porumb, tomate, cartofi dulci, avocado, portocale și pepene roșu.

Vitaminele B, C, D și E au demonstrat, în cadrul studiului Universității Illinois, proprietatea de a amplifica efectele nutrienților principali, în special ale proteinelor

Acizii graşi reduc inflamaţiile

Acizii grași Omega 3 întăresc conexiunile dintre neuroni, reduc inflamațiile și susțin sănătatea cardiovasculară. Peștele gras, cum este tonul sau somonul, este o sursă excelentă de Omega 3, dar există și alternativele avocado, nuci sau ulei de măsline. În același timp, specialiștii din Illinois afirmă că studiul pe care l-au realizat a evidențiat impactul semnificativ al fosfolipidelor asupra proceselor cognitive, în special în ceea ce privește capacitatea de memorare. Acești nutrienți pot fi procurați din gălbenuș, lapte și fructe de mare.