Main menu

header

831 3 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Cele mai recente cercetări de anvergură care au studiat efectul schimbărilor generate de limitarea mobilității au evidențiat că tot mai multe persoane care întrețineau înainte de pandemie un stil de viață sănătos au ajuns să transforme „ziua de înșelat dieta” în „îndopatul” de week-end, modalitate de a face față stresului și provocărilor perioadei.

Prea obosiți pentru a găti

O cercetare OnePoll ce a studiat schimbările de obiceiuri alimentare ale unui eșantion de peste 2.000 de voluntari, care în 2019 mențineau un stil de viață sănătos, a evidențiat faptul că 68% dintre cei chestionați afirmă că abia așeaptă week-end-ul pentru a se supraalimenta sau pentru a mânca alimente nesănătoase, de care nu se atingeau decât foarte rar înainte de pandemie. Dacă, pe de o parte, 44% dintre respondenți au afirmat că mănâncă mai mult și mai bine în week-end decât în restul săptămânii, un uimitor procent de 55% dintre participanții la experiment susțin că mâncatul este o formă principală de terapie. În același timp, 60 de procente dintre respondenți afirmă că la sfârșitul unei zile de lucru sunt mult prea obosiți pentru a se apuca de gătit, o treime că nu se pot decide ce să mănânce, iar restul au admis că nu gătesc pur și simplu pentru că nu au chef să spele vase.

Stresul și epuizarea, „combătute” prin mâncare

Un factor major care contribuie la supraalimentarea de week-end este stresul. În condiții de pandemie, acesta este mai accentuat ca niciodată, iar 44% dintre cei chestionați de cercetarea OnePoll au afirmat că numără orele până la sfârșitul săptămânii. De asemenea, 50 de procente dintre respondenți declară că sunt atât e epuizați vineri seara, încât au mare nevoie să facă ceva deosebit în week-end, iar primul gând este să se răsfețe cu ceva bun, dar de prea multe ori… interzis. Mai precis, studiul a evidențiat faptul că 60% dintre voluntari cumpără alimente semigătite sau congelate. Totodată, pentru 40% dintre cei chestionați, ceea ce achiziționează de la băcănie este în corelație directă cu gradul de stres. „Toată lumea caută soluții de meniuri rapide și convenabile. Produsele congelate sau cele pe jumătate gătite sunt achiziții predilecte”, afirmă Nick Fallucca, reprezentant al brandului Palermo Villa, Inc.

„Subalimentarea «vinovată» care survine după supraalimentarea de week-end, urmată de alt episod de «îndopat» la sfârșitul săptămânii următoare, creează un cerc vicios care anulează efectele oricărei diete“ (Deepa Kannan, yourstory.com)

O foame nefirească

Nutriționiștii atrag atenția că o dietă foarte strictă în zilele săptămânii, pe fond de stres sporit, va crea pofte disproporționate și un dezechilibru major în week-end, când se pot cumula calorii și astfel se reduce sau chiar dispar toate avantajele regimului. Printre pericolele majore pentru sănătate se numără creșterea glicemiei, stresul oxidativ, probleme de digestie, ficat gras. Pe de altă parte, dezechilibrele hormonale aferente supraalimentării pot face ca hormonul foamei, grelina, să genereze o stare de foame nefirească, mai precis acea senzație că o persoană nu se poate sătura, deși mănâncă mult. Acest obicei de week-end aduce cu sine kilograme în plus și deseori o stare generală de rău a doua zi după „îndopat”.