de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu
Cel mai recent și mai amplu studiu-pilot referitor la impactul dietei vegane asupra copiilor atestă faptul că acest tip de regim afectează masiv metabolismul celor mici, privându-i de vitamine și încetinindu-le creșterea.
Scăderi ale nivelului de vitamine și aminoacizi esențiali
O cercetare de anvergură, derulată în cadrul Universității din Helsinki, a pus în evidență faptul că o dietă complet vegană este de natură să dea peste cap metabolismul copiilor. După ce au analizat rezultatele analizelor de sânge ale unui mare număr de subiecți, experții au relevat faptul că participanții la experiment manifestă scăderi semnificative ale nivelului de vitamine A și D, de colesterol și de aminoacizi esențiali, prin comparație cu copiii omnivori. O observație de natură să îngrijoreze specialiștii a fost aceea că micuții testați care au o dietă vegană au înregistrat scăderi ale nivelurilor unor substanțe importante chiar în condițiile în care li s-au administrat suplimente, notează news-medical.net.
Este necesară suplimentarea cu proteine
Copilăria este un moment critic pentru creştere şi dezvoltare, iar copiii trebuie să primească toate vitaminele şi minerale necesare. Totuşi, în unele cazuri, părinţii doresc ca planul alimentar al copilului să fie asemănător cu al lor, fără a ţine cont de aceste aspecte. În cazul dietelor vegane, riscul de a oferi alimentele copiilor în mod greşit este destul de crescut, ducând la efecte negative nedorite. În aceste condiții, la studiul derulat de experții din Helsinki au participat și adulți adepți ai dietei vegane, membri ai familiilor respectivilor copii incluși în experiment. „S-a demonstrat că aportul de nutrienți riscă să nu fie complet în cazul celor mici și este necesară suplimentarea cu vitamine și proteine”, detaliază specialistul Topi Hovinen.
Risc de anemii și tulburări de creștere
Dieta vegană poate fi urmată de adulţi din mai multe motive, precum beneficiile asupra mediului înconjurător, asupra animalelor, ca şi pentru propria sănătate, dar trebuie adaptată la nevoile copiilor, oferind toate vitaminele şi substanţele nutritive solicitate de organismul lor. Carența de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastică şi diferite tulburări neurologice, cu reducerea performanţei cognitive, diminuarea raţionamentului, a capacității de rezolvare a problemelor complexe, de gândire abstractă sau de a învăţa. Calciul este esenţial în dezvoltarea osoasă a copiilor. Dietele vegane pot duce la deficiențe ale acestui mineral, cu urmări destul de grave, precum rahitismul sau reducerea mineralizării osoase. Aceste afecţiuni duc la complicaţii ulterioare, precum fracturile. Vitamina D este extrem de importantă și poate lipsi la copiii vegani. Această carență, asociată cu lipsa expunerii la lumina solară, creşte extrem de mult riscul de a dezvolta osteoporoză sau rahitism. Organismele în creştere ale copiilor au nevoie, de asemenea, de o cantitate crescută de proteine, iar carnea oferă acest beneficiu. Atunci când un copil urmează o dietă vegană, aportul de proteine poate fi redus, iar acest aspect poate afecta creșterea în înălţime.
„Cercetarea noastră a evidențiat faptul că efectele dietei vegane stricte asupra copiilor nu pot fi extrapolate la anumite beneficii pe care acest regim le generează în cazul adulților“ (Topi Hovinen, Universitatea Helsinki)