Main menu

header

837 3 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Nutrigenetica ajută la menținerea greutății normale pe termen lung, fără diete-minune, înfometare sau sport continuu. Totodată, această știință, nou apărută, realizează un raport al pacientului cu toate informațiile pe care acesta trebuie să le știe despre el și despre corpului lui. Adina Trandafir (medalion), medic, consilier nutrițional și consilier nutrigenetică, ne-a vorbit despre testele nutrigenetice, ce implică ele, când și cum se realizează și în ce fel ne ajută să avem o viață și, mai ales, o alimentație sănătoase.

„Greutatea corporală este un indicator al echilibrului sau dezechilibrului energetic”

- Cât de importantă este alimentația pentru sănătatea organismului uman?

- Alimentația este esențială, pentru că ne furnizează energie și substanțe necesare pentru menținerea funcțiilor vitale asigurarea structurii celulare, creștere și dezvoltare. În plus, contribuie la menținerea unei secreții enzimatice și hormonale corespunzătoare fiecărei vârste. Energia necesară proceselor fiziologice care au loc în organismul uman provine din nutrienți. Aceștia devin parte integrantă a organismului în urma complexelor procese fiziologice și biochimice. Greutatea corporală este un indicator al echilibrului sau dezechilibrului energetic. Modificările în greutate, rezultat al consumului inadecvat de nutrienți ca furnizori de energie, sunt un indicator al unui aport corespunzător de macronutrienți, însă nu ne conferă informații legate de aportul micronutrienților.

- O alimentație neadecvată poate îmbolnăvi organismul?

- În prezent, practic toate societățile medicale din întreaga lume admit faptul că una dintre cauzele principale care crește riscul de apariție al celor mai frecvente patologii - diabet zaharat de tip II, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, dislipidemiile, steatoza hepatică, diverse forme de cancer - este alimentația incorectă asociată cu o creștere excesivă în greutate, o compoziție corporală neadecvată și un nivel ridicat de grăsime viscerală, corelată cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip II.

„Malnutriția poate afecta expresia genelor”

837 3 2- Ce să facem pentru a avea o dietă corespunzătoare?

- Nutrigenetica și, deopotrivă, nutrigenomica, științe nou-apărute și încadrate interdisciplinar, ne conferă în momentul de față speranța că sfatul nutrițional, oferit pentru scădere, creștere sau menținere în greutate sau tratamentul medical nutrițional în cazul patologiilor, pot fi perfect adaptate informației genetice pe care fiecare dintre noi o deține. Este important ca sfatul nutrigenetic să fie dat de o persoană cu specializare în genetică și nutriție. Personal, consider că putem invoca cel puțin trei elemente pentru care nutrigenetica este cheia nutriției de precizie. În primul rând, există o mare diversitate genomică atât între indivizi, cât și între grupuri etnice, diversitate care influențează, bineînțeles, și biodisponibilitatea nutrienților și metabolizarea lor. Apoi, indivizii sunt expuși în mod diferit la surse de alimente, tipuri de alimente, obiceiuri culinare diferite, diferențe determinate de apartenența la o anumită etnie și la un anumit statut economic, social sau geografic. Și în al treilea rând, malnutriția în sine, deficiența sau excesul alimentar, poate afecta expresia genelor și stabilitatea genomului.

- Cum ne ajută nutrigenetica?

- Un raport nutrigenetic ne furnizează foarte multe informații utile. Acesta poate analiza până la 90 de gene și variațiile genice de la nivelul lor. În urma acestei analize, putem afla exact care este necesarul nostru de vitamine și minerale, ce trebuie să suplimentăm și, dimpotrivă, ce metabolizăm greu și trebuie redus cantitativ. Putem afla dacă există predispoziție pentru creștere în greutate, diabet, boli cardiovasculare, steatoză hepatică. Nu în ultimul rând, ce fel de activitate fizică este optimă pentru particularitățile noastre genetice, atât din punctul de vedere al protecției cardiovasculare, cât și din punctul de vedere al utilizării grăsimilor ca sursă de energie. Toate aceste informații, și multe altele, incluse într-un sfat nutrițional corect, asigură succesul pe termen lung al unei dietei.

„Nutrigenomica poate preveni și trata bolile corelate cu dieta”

837 3 3- Cum se face testarea?

- Recoltarea probei se face prin salivă, care se pune într-un recipient special, ce conține o substanță stabilizatoare. Apoi, este transmisă laboratorului și așteptăm rezultatul pentru a-l pune în practică.

- Dar nutrigenomica ce este?

- Nutrigenomica examinează în ce fel dieta noastră poate deteriora activitatea genelor. Există variații genice care pot afecta apetitul, aportul caloric și preferințele alimentare precum și secreția de insulină, multiplicarea celulelor grase, metabolismul lipidic și multe alte procese. Sta- bilind modul în care organismul nostru reacționează la diferiți nutrienți, nutrigenomica poate explica impactul pe care dieta îl are în procesul de îmbătrânire și în patologiile legate de acest proces. Nutrigenomica poate și trebuie să aibă potențialul de a preveni și trata bolile corelate cu dieta și de a stabili riscul individual și metodele de prevenție pentru fiecare individ.

- Cât de important este tipul de metabolism pe care îl avem?

- Nu există tipuri metabolice clasificate științific. Testele nutrigenetice ne furnizează informații de care trebuie să ținem cont atunci când ne alcătuim rația alimentară și stabilim compoziția macronutrienților. Cred că ideal ar fi să abordăm mai detașat noțiunea de tip de metabolism, să ne axăm mai degrabă pe punerea în practică a informațiilor furnizate de testul nutrigenetic care includ toate măsurile de prevenție atât din punct de vedere al alimentației, cât și al tipului de activitate. Datele furnizate sunt esențiale, iar comportamentul pe care-l vom lua ca măsură de prevenție va fi perfect adaptat predispoziției noastre genetice.

„Testarea nutrigenetică se poate face încă din copilărie, pentru că rezultatul va fi valabil întreaga viață“

„Informaţia genetică este unică şi o dobândim în momentul concepţiei“

- Cum se stabilesc caracteristicile genetice și când pot fi testate?

- Informația genetică pe care fiecare dintre noi o deținem este unică, o dobândim în momentul concepției și nu se modifică de-a lungul vieții. Expresia genelor se poate modifica în funcție de factorii de mediu, dar acest proces este reversibil și nu înseamnă o modificare a materialului nostru genetic. Testarea nutrigenetică se poate face încă din copilărie, pentru că rezultatul va fi valabil întreaga viață. În cazul fetelor de exemplu, cu atât mai util este un astfel de test efectuat înainte ca ele să devină femei adulte. Informațiile pe care le vor primi în test legate de perioada care precede o sarcină, nutriția în sarcină adaptată profilului lor genetic, toate acestea vor asigura un produs de concepție de calitate și un echilibru matern perfect pre și postpartum.

„Recoltarea probei se face prin salivă, care se pune într-un recipient special, ce conține o substanță stabilizatoare. Apoi, este transmisă laboratorului și așteptăm rezultatul pentru a-l pune în practică“