Main menu

header

846 3 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Nu toate persoanele au același tip de corp, aceeași rată metabolică sau același stil de viață și nici aceeași stare de sănătate. Dacă vă doriți o dietă care implică multă disciplină, dar care are rezultate rapide și, mai ales, nu generează efectul de yo-yo, atât de periculoasa fluctuație de greutate, dieta Stockholm este una dintre cele mai eficiente opțiuni.

Fără fast-food, dulciuri și grăsimi

Ultramodernă, dieta Stockholm folosește o cu totul altă abordare față de regimurile clasice și oferă un plan complet, adaptat nevoilor fiecărei persoane care a consultat un nutriționist și este în starea de sănătate adecvată unui astfel de regim alimentar. În timp ce mai toate dietele cer renunțarea la alimentele preferate și recursul etern la salate, dieta Stockholm pleacă de la starea de sănătate, istoricul greutății, apetit, tiparele foamei, tendințele de schimbare a greutății etc. Ca reguli de bază, acest regim alimentar este conceput pentru pierderea rapidă în greutate prin ascultarea corpului și eliminarea opțiunilor dăunătoare. Regulile sunt simple: fără fast-food, dulciuri și alimente grase. Practic, alimentele sunt doar fierte, gătite la aburi, înăbușite sau coapte. Cruditățile se consumă fără dressing, fructele alese sunt cele fără zahăr - așadar, fără struguri, piersici sau banane, de pildă - iar alcoolul, băuturile dulci și apa minerală sunt cu desăvârșire excluse.

Trei mese pe zi

Dieta Stockholm impune renunțarea la cele două gustări de completare de peste zi. Așadar, acest regim înseamnă trei mese pe zi, cu opțiunea de a împărți același conținut caloric în trei mese principale și, totuşi, două gustări, dacă așa este obișnuit organismul. De asemenea, acest regim include o cantitate suficientă de apă plată, care accelerează metabolismul și diminuează senzația de foame. Cafeaua și anumite ceaiuri cu efect diuretic nu intră în calcul. De asemenea, dat fiind faptul că această dietă este destul de restrictivă, este recomandat să fie abordată treptat, eliminându-se unul câte unul alimentele interzise, în așa fel încât mintea și corpul să se obișnuiască ireversibil cu acest stil de alimentare și astfel, în timp, să fie evitat efectul de yo-yo.

Variațiuni alimentare pe aceeași temă zilnică

Regimul Stockholm se axează pe aceeași opțiune alimentară zilnică, variată în diverse meniuri. De pildă, în prima zi se consumă doar pește (până la 500 de grame) - de râu sau oceanic - preparat la aburi, fiert, înăbușit sau supă, cu puțină sare. Iată și un plan detaliat: mic dejun - pește fiert cu condimente și sare; prânz - pește copt cu verdeață și sare; cină - creveți la aburi. Supa de pește poate completa peste zi necesarul de apă. În cea de-a doua zi, se pot mânca legume, până la 1,5 kilograme, proaspete, înăbușite sau fierte, și este permis consumul de sucuri de legume. Planul poate arăta astfel: mic dejun - morcovi rași; gustare 1 - cartofi copți în coajă; prânz - legume înăbușite, cu puțină sare; gustare 2 - legume gătite la aburi; cina - o salată de legume crude. În cea de-a treia zi se consumă carne de pui fiartă sau făcută la cuptor: mic dejun - filé de pui, fiert; gustare - piept de pui, gătit în folie, cu condimente aromate; prânz - supă de pui; cină - pui fiert. Se poate consuma peste zi și supă de pui alături de apă.

Cereale, cu măsură

Spre deosebire de legume, care pot veni într-o cantitate mai mare, cerealele sunt premise în dieta Stockholm doar 200 de grame - produs uscat. Iată și planul zilei, care include semințe, pâine integrală, tărâțe: mic dejun - grâu încolțit fiert; gustare - hrișcă cu ierburi; prânz - orez sălbatic fiert; gustare 2 - fulgi de ovăz fierți, cu nuci și semințe; cină - hrișcă cu verdeață. Pe parcursul acestei zile se poate bea ceai de plante. În cea de-a cincea zi, în dieta Stockholm intervin lactatele - variantele cu conținut scăzut de grăsimi și nu mai mult de 500 de grame. Mic dejun - brânză de vacă, cu o lingură cu iaurt natural; gustare - brânză de vacă cu o cantitate mică de lapte; prânz: brânză de vacă cu conținut scăzut de grăsimi; cină - identic cu prânzul.

Curăță organismul, topește kilogramele

În ultima zi standard a dietei Stockholm, după ce organismul a primit proteine, vitamine și calciu, este rândul antioxidanților din fructe. Așadar, se pot consuma până la 1,5 kilograme de fructe fără zahăr, împărțite pe tot parcursul zilei, astfel: micul dejun - mere; gustare 1 - grepfrut; prânz - portocale; gustare 2 - ananas și kiwi; cină - mere acre. Peste zi se pot bea, alături de apă, ceai de plante și sucuri de fructe. În ansamblu, acest sistem de slăbire duce la o scădere remarcabilă în greutate, chiar și de 20 de kilograme în două săptămâni. De asemenea, ca majoritatea regimurilor alimentare restrictive, abordat rațional, acest regim nu poate dăuna unui corp sănătos. Potrivit celor care au realizat acest plan alimentar, o săptămână cu o astfel de dietă curăță excelent organismul, iar un program sportiv bine gândit, care să completeze acest efort. readuce rapid în formă orice persoană. „Mi-am făcut un plan pentru toate mesele și, în același timp, o listă pentru gustări, din alimentele permise. Am descoperit că, de fapt, era o cantitate suficientă de mâncare, nu m-am simțit înfometată și am avut de la început un sentiment bun față de această dietă, care implică și mintea. Chiar am încercat feluri culinare pe care nu le mai testasem niciodată”, povestește cântăreața lituaniană Liepa Norkevičienė, care a slăbit rapid 8 kilograme cu dieta Stockholm.

Dieta Stockholm impune ca ultima masă a zilei să fie consumată cu cel puțin patru ore înainte de culcare

Recomandarea unui nutriţionist, obligatorie

846 3 2Pe lângă faptul că în această dietă sunt complet interzise pâinea, zahărul, dulciurile, uleiul, condimentele sintetice și potențiatorii de aromă, regimul Stockholm presupune și riscuri, motiv pentru care este urmat întotdeauna după o vizită la nutriționist. În general, planul Stockholm nu este recomandat persoanelor care suferă de tulburări metabolice și poate induce oboseală crescută, scăderea glicemiei, tulburări ale dispoziției și, nu în ultimul rând, tulburări alimentare ulterioare, astfel încât este nevoie de o abordare mentală riguroasă și o disciplină deosebită pentru a obține pe deplin beneficiile acestei diete. De asemenea, regimul este contraindicat gravidelor și suferinzilor de boli cronice, inclusiv diabet.