Main menu

header

859 3 1de Daria Mândru şi Flori Pintea

Pierderea în greutate necesită devotament, răbdare și persistență, mai ales dacă o faceți într-un mod sănătos și cu rezultate de lungă durată. Iar slăbirea a 5%-10% din totalul greutății dumneavoastră corporale totale vă va aduce cu siguranță beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi scăderea colesterolului, a glicemiei și îmbunătățirea generală a tensiunii sangvine. Însă, în funcție de cât slăbiți, e posibil să apară un efect secundar deloc plăcut al pierderii în greutate: excesul de piele.

Soarele distruge colagenul

Doctor Caroline A. Andrew, specialist în gestionarea greutății corporale la Spitalul pentru Chirurgie Specială, spune că excesul de piele e o problemă foarte comună. „Nu există un anumit număr de kilograme pe care dacă le pierzi rămâi cu exces de piele”, spune Andrew. „Însă există anumiți factori care pot crește predispoziția cuiva la apariția excesului de piele. Pacienții care fac chirurgie bariatrică, de reducere a volumului stomacal, ajung deseori să aibă exces de piele, mai ales când suferă pierderi în greutate de la 50 de kilograme în sus”. Când slăbiți foarte mult şi foarte repede, cel mai probabil veți rămâne cu exces de piele, deoarece aceasta nu are suficient timp să se restrângă treptat. Alți factori ce pot contribui la apariția excesului de piele după slăbire includ moștenirea genetică, vârsta (cu cât sunteți mai în vârstă cu atât mai mare e riscul de a rămâne cu exces de piele după slăbire, deoarece înaintarea în vârstă afectează negativ elasticitatea pielii), istoricul de expunere la soare (soarele distruge colagenul, proteina care ajută pielea să rămână fermă), fumatul (fumatul distruge și el colagenul). Pentru cei mai mulți oameni, excesul de piele nu este un risc pentru sănătate, precizează doctor Andrew. „Odată ce ai deja exces de piele, adevărul e că nu există vreun supliment alimentar magic pe care să îl puteți lua ca să vă schimbați aspectul”, spune doctor Andrew, însă sunt câteva lucruri mici pe care le puteți face și care v-ar putea ajuta.

Ridicați greutăți

Antrenamentul de rezistență are o multitudine de beneficii, printre care se numără și faptul că ajută la obținerea forței funcționale în tot corpul, crește densitatea osoasă și îmbunătățește sănătatea mintală osoase, deoarece reduce emoțiile asociate cu anxietatea, depresia și epuizarea cronică. Doctor Andrews spune că prin adăugarea antrenamentului de rezistență în programul dumneavoastră normal de sport vă veți crește masa musculară netedă, ceea ce va da pielii un aspect mai ferm. „E important să începeți antrenamentul de rezistență chiar la începutul procesului de slăbire”, adaugă ea. „Bineînțeles, depinde cât exces de piele aveți, dar antrenamentul de rezistență poate face pielea de pe mușchi să arate mai întinsă. Nu schimbă neapărat structura pielii, ci mai degrabă aspectul ei”. Doctor Andrew recomandă consultarea unui antrenor personal, care să vă ajute să creați un plan personalizat, potrivit corpului și scopurilor dumneavoastră. Acestea fiind spuse, nu e niciun pericol să faceți sport, chiar dacă aveți exces de piele.

Puneți hidratarea pe lista de priorități

859 3 2Cercetările arată că o bună hidratare ajută la prevenirea uscării pielii și are un impact pozitiv asupra aspectului general al pielii, ajutând-o să își păstreze fermitatea și conferindu-i o strălucire sănătoasă. Chiar și o scădere de 2% a cantității generale de fluide din organism poate afecta funcționarea fizică și mintală. Institutul de Medicină recomandă 3,7 litri de apă pe zi pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei, dar s-ar putea să aveți nevoie de mai mult dacă alăptați, sunteți activi fizic sau trăiți într-un climat mai fierbinte. Începeți să vă monitorizați consumul de lichide cu ajutorul unei aplicații (nu uitați, și mâncarea conține apă), apoi implementați mici trucuri care să vă ajute să vă hidratați mai mult, cum ar fi să țineți mereu la îndemână o sticlă cu apă sau să vă începeți una dintre mese cu o supă.

Puteţi apela la intervenţia chirurgicală

E important să știți că există și opțiuni mai invazive, precum intervenția chirurgicală, pentru persoanele care suferă de disconfort extrem din cauza excesului de piele (fie din motive estetice, fie din motive fizice, precum iritație ori infecție). Dacă sunteți în această situație, doctor Andrew sugerează să consultați un medic sau un chirurg plastician cu care să discutați despre îndepărtarea definitivă a excesului de piele. „Până la urmă, e corpul dumneavoastră”, spune ea. „Dacă ați slăbit mult și vă îngrijorează aspectul dat de excesul de piele, dumneavoastră decideți ce vreți să faceți în privința asta”.