de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Greutatea excedentară nu face bine organismului la nicio vârstă. Kilogramele în plus la tinerețe, chiar dacă sunt doar câteva, pot genera, printre altele, un declin cognitiv accelerat după vârsta adultă, arată rezultatele unui recent studiu în domeniu.
Memoria și concentrarea se deteriorează de două ori mai rapid
Riscul ca persoanele care au kilograme în plus la vârsta de 20-30 de ani să aibă o memorie mai slabă și să înregistreze un declin cognitiv accentuat este semnificativ, arată rezultatele unei cercetări derulate în cadrul Universității California-San Francisco. Concret, experții americani au constatat că toate efectele negative ale excesului de kilograme - tensiune crescută, glicemie ridicată, obezitate - sunt în legătură directă cu declinul funcțiilor cognitive, dublând rata acestuia la fiecare interval de zece ani. Experții au sintetizat datele de sănătate ale unui număr de 15.000 de persoane, evaluate pe o perioadă de până la trei decenii. Voluntarilor le-au fost testate memoria, gândirea, capacitatea de concentrare la interval de doi ani.
„Etapă crucială pentru prevenție”
Voluntarii tineri cu obezitate moderată care au participat la experiment au „scos” cu patru puncte mai puțin la testele cognitive prin comparație cu persoanele care au menținut o greutate normală în jurul vârstei de 30 de ani. Rezultatele s-au confirmat și pentru cei cu tensiune arterială crescută și în cazul celor cu glicemie ridicată. „Aceste rezultate sunt uimitoare și sugerează că tinerețea poate fi etapa crucială pentru relația dintre problemele de sănătate generate de kilogramele în plus și abilitățile cognitive ulterioare. Tratarea timpurie a acestor probleme în decada 20-30 de ani poate reduce și chiar preveni instalarea unor afecțiuni din spectrul declinului mental”, detaliază expertul Kristine Yaffe.
„Într-o lume în care tot mai mulți tineri dezvoltă diabet și obezitate, alături de probleme cardiovasculare nedepistate și netratate, studiul nostru evidențiază implicațiile greutății corporale în exces pentru evoluția cognitivă de la vârsta adultă“ (Kristine Yaffe, Universitatea California-San Francisco)
Nutriţie adecvată înainte de instalarea bolilor
O persoană supraponderală sau obeză este predispusă apariţiei afecțiunilor cardiace, pulmonare, diabetului zaharat de tip II, bolilor articulaţiilor, problemelor de infertilitate. Nutriţia este un important factor de risc care se poate modifica pentru a preveni apariţia bolilor cronice. O alimentaţie echilibrată este primul pas ce trebuie luat în calcul în cadrul prevenirii acestora. Practic, este ceea ce poate face fiecare, cu un efort mai mic sau mai mare, înainte de instalarea bolilor. Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care îl joacă hipertensiunea arterială, omniprezentă la pacienții cu kilograme în exces, în care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decât nevoile organismului, duce în mod direct la creşterea greutăţii corporale.