Main menu

header

864 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Foarte populare și răspândite, dispozitivele care urmăresc efectele exercițiilor fizice asupra organismului și greutății - de la contorul de pași până la monitorul cardiac - sunt și eficiente, arată rezultatele unei cercetări recente.

Automonitorizare și autoreglare

Un studiu derulat în cadrul Universității din Minnesota pune în evidență faptul că dispozitivele digitale de fitness susțin scăderea în greutate. În condițiile în care aproximativ 2,5 miliarde de adulți din lume sunt supraponderali sau obezi, aceste aparate la purtător pot face parte eficient din tabloul de prevenire și combatere a acestui fenomen, responsabil pentru 70% din decese și 85% din costurile de asistență medicală numai în SUA, în fiecare an. „Trackerele de fitness portabile reprezintă o opțiune practică pentru persoanele care sunt supraponderale sau obeze și care au afecțiuni legate de greutate. Acestea le permit utilizatorilor să stabilească și să urmărească activitatea fizică și să ofere memento-uri constante pentru a se ridica și a se deplasa - ceea ce promovează automonitorizarea și autoreglarea”, detaliază specialistul Zan Gao, autor al studiului.

Orice pierdere de kilograme contează

Acesta este primul studiu care arată că dispozitivele de fitness fără prescripție medicală motivează persoanele supraponderale să-și atingă obiectivele de exerciții și de scădere în greutate și implicit să-și reducă riscul de boli letale, inclusiv cancer, diabet de tip II, sindrom metabolic, colesterol ridicat, apnee în somn și boli de inimă. După analizarea datelor de sănătate și de masă corporală ale unui număr de 2.268 de voluntari, specialiștii au concluzionat că până și o pierdere de doar câteva kilograme poate face o mare diferență atunci când vine vorba despre starea metabolismului. „Studiul nostru este semnificativ din punct de vedere clinic prin faptul că și reducerile modeste ale greutății corporale, cu 5%-10%, atenuează efectele negative asupra sănătății”, explică Gao.

„Medicii și profesioniștii din domeniul nutriției își pot sfătui pacienții supraponderali și obezi să utilizeze dispozitivele de fitness ca parte a tratamentului lor“ Zan Gao, Universitatea Minnesota

Dieta dublează efectele benefice

Cercetarea a centralizat, de asemenea, date din 31 de studii clinice anterioare din perspectiva eficacității utilizării dispozitivelor portabile de fitness. În detaliu, s-a constatat că toate dispozitivele de acest tip ajută utilizatorii să slăbească, sesiunile care au durat cel puțin 12 săptămâni au produs cele mai bune rezultate, iar obiectivele de îndeplinit s-au bazat pe un număr de pași zilnici sau pe cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată până la intensă - de obicei mersul rapid. În fruntea unui top al acestor dispozitive s-au situat pe primele locuri contoarele de trepte și accelerometrele de cercetare - care nu se află la dispoziția publicului larg - urmate de trackerele de fitness, dispozitive portabile la care au acces toate persoanele interesate de monitorizarea mișcării. Atunci când utilizarea acestor dispozitive a fost completată și de un plan dietar, rezultatele benefice s-au dublat.