Main menu

header

871 3 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

O cercetare de dată recentă a pus în evidență legătura dintre orele la care se fac exercițiile fizice și capacitatea organismului de a arde mai eficient grăsimea.

Număr dublu de calorii pierdute

Potrivit rezultatelor unei cercetări de anvergură realizată în cadrul Universității din Bath, Marea Britanie, schimbarea orarului de masă și de mișcare poate avea efecte spectaculoase asupra procesului de slăbire și, de asemenea, poate influența nivelul de zahăr din sânge. Pe parcursul cercetării, s-a constatat faptul că bărbații supraponderali care au făcut exerciții dis-de-dimineață, chiar înante de micul dejun, au ars caloriile într-un ritm dublu față de cei care au făcut mișcare la oricare altă oră a zilei. Specialiștii au concluzionat că explicația acestui rezultat stă în faptul că arderea unei cantități mai mari de grăsime se datorează utilizării acesteia de organism pe post de combustibil în condițiile în care organismul nu a primit hrană.

Urmări „profunde și pozitive” în reglarea insulinei

Deși efectele asupra greutății nu au constatat diferențe spectaculoase, altfel stau lucrurile în privința stării de sănătate. Astfel, specialiștii consideră urmările „profunde și pozitive” la capitolul reglarea insulinei și menținerea sănătății inimii. „Rezultatele noastre atestă faptul că schimbarea orarului de hrănire și de mișcare poate face o mare diferență la capitolul sănătate și, de asemenea, pe segmentul menținerii greutății. Este suficient să afirmăm că singura diferență între ritmul de ardere a grăsimii a fost momentul în care s-au făcut exercițiile”, punctează specialistul Javier Gonzalez.

Metabolism accelerat, tensiune arterială normală

Un program de antrenament la primele ore vă poate ajuta la reglarea somnului, vă intensifică activitatea creierului şi vă creşte nivelul de energie. Persoanele matinale şi sportive se vor culca seara mai devreme şi nu vor lua cina la ore târzii, în noapte, obicei dăunător stării generale de sănătate și greutății corporale. Dacă vă antrenaţi devreme, în lumina Soarelui, metabolismul va fi accelerat, iar tensiunea arterială se va normaliza. Alte beneficii însemnate ale exercițiilor înainte de micul dejun sunt reglarea ritmului circadian, edificarea mai rapidă a masei musculare, oxigenarea mai bună a întregului organism și o sporită capacitate de concentrare.

„Studiul colegilor noștri sugerează că a face exerciții după o noapte în care organismul nu a primit hrană poate să stimuleze starea de sănătate și menținerea greutății fără să afecteze intensitatea, durata sau percepția asupra efortului“ doctor Gareth Wallis, Universitatea Birmingham