Main menu

header

872 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

A include timp dedicat exercițiilor fizice la sală poate fi o provocare pentru multe persoane. Pentru cei care doresc să nu cadă pradă sedentarismului - și așa amplificat de pandemie - experții recomandă gesturi simple, dar foarte eficiente, prin care poate fi amplificată mișcarea de fiecare zi chiar și fără eforturi specifice.

Urcatul scărilor crește ritmul cardiac

Părinți care lucrează ture de noapte, antreprenori, studenți, autori de conținut… toți au nevoie de micare în plus, iar condițiile sociale generate de situația sanitară internațională au amplificat sedentarismul. Cum fără mișcare provocările de fiecare zi sunt mult mai greu de abordat, specialiștii arată că simpla adăugare a unor activități banale, care adună câteva minute de mișcare în plus, pot face o mare diferență pentru starea de sănătate. Unul dintre aceste mijloace este urcatul scărilor. În loc să luați ascensorul până la ușa apartamentului, alegeți treptele - acest efort care nu este deosebit de concentrat crește ritmul cardiac, ajută la echilibru și îmbunătățește forța extremităților inferioare. Și dacă tot ați optat pentru urcatul scărilor, încercați să ridicați călcâiul de pe marginea unei trepte, pentru un plus de rezistență a gambei sau luați scările câte două.

Mersul pe jos - exercițiu și socializare

872 3 2Dacă lucrați de acasă sau ați trecut la teleconferințe virtuale, programați o plimbare în timpul unui apel - dacă se poate, în fiecare zi. În loc să stați în fața ecranului, conectați-vă căștile, puneți telefonul în buzunar și rezolvați problemele printr-o plimbare. Pe lângă faptul că lucrați în continuare, mersul pe jos vă va aduce nenumărate beneficii. Potrivit studiilor, mergând pe jos ardeți calorii, creșteți condiţia fizică a inimii şi plămânilor, vă reduceți riscul de boli grave, vă întăriți sistemul imunitar și vă asigurați un somn odihnitor. În același timp, mersul pe jos stimulează creativitatea și crește productivitatea. Cu cât mergeți în ritm mai alert, mai mult şi mai frecvent, cu atât beneficiile sunt mai mari. Un plus pe direcția socializării este să-i antrenați și pe colegii cu care lucrați prin intermediul ecranelor să facă o plimbare pe jos.

Înlocuiți scaunul cu o minge - scăpați de durerile de spate

872 3 3Foarte multe persoane suferă de dureri de spate și de gât în urma statului pe scaun ore întregi, în poziție incorectă. Pentru cei care lucrează de acasă se poate încerca varianta înlocuirii scaunului de birou cu o minge specială pentru exerciții. Pe lângă faptul că atenuează semnificativ suferințele spatelui și gâtului, această schimbare ajută la îmbunătățirea posturii și, în același timp, vă poate determina ca în mici pauze să faceți câteva întinderi ușoare de mobilitate sau exerciții ușoare care să vă întărească picioarele ori abdomenul, toate acestea făcute lejer, dar constituind avantaje serioase pentru sănătate și mobilitate.

Parcați mai departe, pentru a stimula musculatura

872 3 4Atunci când vă deplasați la serviciu, dar nu numai, luați în considerare să parcați mai departe de intrare. Specialiștii arată că simpla adăugare a câtorva minute de mers se acumulează în timp și poate crește numărul zilnic de pași, cu avantaje remarcabile. De pildă, dacă ați parcat mai departe atunci când mergeți la cumpărături, căratul sacoșelor până la mașină adaugă la ecuația pașilor în plus, stimulând sistemul respirator, circulația și musculatura. Experții punctează faptul că puteți începe cu distanțe mai mici, pe care să le măriți treptat, iar la un moment dat veți observa că acest bun obicei vă determină să doriți să-l extindeți. Potrivit studiilor internaționale, 7.000 de pași pe zi pot reduce riscul de deces prematur cu până la 70%.

Îngrijiți un animal de companie

872 3 5Una dintre cele mai eficiente metode de a include mișcarea dublată de bucurie în viața fiecăruia este grija față de un animal de companie. În principal câinii, care necesită plimbări zilnice, generează efecte remarcabile asupra tonusului, îngrijirea acestora favorizând multă activitate fizică făcută din plăcere, o conectare minunată cu cei din familie, cu copiii în special, și timp de calitate petrecut în aer liber. Iar dacă nu doriți să aveți acasă un animal de companie, specialiștii recomandă voluntariatul la un adăpost, unde mișcarea alături de mulți prieteni necuvântători este cât se poate de benefică pentru starea de sănătate.

Organizați o petrecere cu dans, pentru a descărca tensiunea

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să simțiți o nevoie imperioasă de a dansa, este bine să știți că organismul v-a cerut această mișcare complexă și completă. A organiza o petrecere cu dans, a muta mobila și a vă mișca liber în ritmul muzicii este unul dintre cele mai eficiente - și mai plăcute - moduri de a face mișcare, de a rămâne activ și de a-i da organismului ocazia de a se detoxifica, de a se descărca de tensiuni musculare acumulate, de a produce mai multă energie, de a arde calorii și de a se coordona mai bine. Ca orice mișcare mai intensă, dansul generează eliberarea „hormonului fericirii” și astfel reprezintă o metodă „câștig-câștig”.

Faceți întinderi în fața televizorului, pentru a evita osteoporoza

872 3 6Oamenii petrec foarte mult timp în fața ecranelor, iar televizorul, cu cât mai mare cu atât mai bine, este în top. Dar uitatul la programele preferate nu înseamnă obigatoriu și o imobilitate anchilozantă. Dimpotrivă: specialiștii arată că în timp ce vă uitați la televizor puteți face exerciții, întinderi în special, dar și răsuciri, genuflexiuni sau mici sărituri. Iar pentru cei care vor mai mult, se poate apela la banda de alergare, o bicicletă fixă, greutăți pentru întărirea întregului corp și evitarea osteoporozei sau chiar Pilates. Dacă priviți la o emisiune de 30 de minute și vă mișcați tot timpul, asta înseamnă o jumătate de oră de exercițiu care altfel poate nu s-ar fi întâmplat.

Un truc pentru a face mai multă mişcare la cumpărături este plimbarea prelungită de-a lungul culoarelor, sprijinindu-vă de cărucior, ceea ce aduce un plus de circa 20 de fante ale picioarelor

Mutaţi afară jocurile de interior

Există foarte multe grupuri de prieteni care se adună pentru anumite seri de jucat cărți și multe familii care stau în jurul emoțiilor unui Monopoly. Experții arată că ambele variante au opțiuni mult mai sănătoase, care implică mișcare și aer liber - organizarea de jocuri active. Aceiași apropiați vă pot fi parteneri la vânătoare de obiecte ascunse, curse în saci de cartofi, concursuri de sărit coarda, șotron, leapșa, de-a v-ați ascunselea, pe scurt oricare dintre jocurile cu multă alergătură care au fermecat copilăria generațiilor anterioare și care, fără să epuizeze, erau o adevărată sursă de sănătate și de voie bună.