Main menu

header

873 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Pe măsură ce oamenii conștientizează tot mai mult că un consum excesiv de carne, în special roșie, le poate afecta serios sănătatea, trendurile care popularizează mai multe zile fără acest produs animal se extind semnificativ. După moda „luni fără carne” a venit rândul mișcării „marți cu tofu”, care o completează.

Scade semnificativ riscul de cancer colorectal

Oamenii de știință de la Universitatea Oxford au realizat o cercetare din care a reieșit cu claritate faptul că a renunța la carne două zile pe săptămână este echivalent cu o reducere de circa zece procente a riscului de cancer de colon. În aceste condiții, adepții celebrei mișcări „luni fără carne” au ocazia s-o prelungească cu nou-intratul trend „marți cu tofu”. Cercetarea, în cadrul căreia au fost monitorizați 470.000 de britanici timp de mai bine de un deceniu, a descoperit că riscul se poate dovedi și mai mic pentru pescatarieni, vegetarieni și vegani. Carnea - în special cea roșie și cea procesată - poate crește riscul de cancer colorectal, deoarece substanțele chimice formate în timpul gătirii pot deteriora celulele din organism. În plus, nitrații și pigmentul roșu din carne pot fi, de asemenea, cancerigene. Potrivit statisticilor, cancerul colorectal este a doua cea mai importantă cauză de mortalitate din cancer în Marea Britanie și se poziționează pe locul al treilea în SUA. „Aportul de carne procesată a fost evaluat de Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului ca fiind o cauză certă a cancerului colorectal și carnea roșie ca o cauză probabilă a acestei boli. Așa se poate explica riscul mai scăzut de cancer colorectal la cei care mănâncă mai puțină carne”, detaliază un comunicat a echipei de experți condusă de Cody Watling.

Vânzările au explodat

În scurtul răstimp de când a început să se extindă, trendul „marți cu tofu” a contribuit masiv la amploarea căpătată de piața acestor produse. În Marea Britanie, vânzările de tofu au crescut cu 87,1% în 12 săptămâni până în iunie 2020, în Statele Unite, datele Nielsen sugerează că vânzările de tofu au crescut cu 40% în prima jumătate a anului 2021 comparativ cu anul anterior, în timp ce baza de date de rețete Allrecipes.com a raportat o creștere cu 266% a căutărilor de rețete de tofu. Pulmuone Brands, care deține marca de tofu Nasoya, a trebuit să trimită încă un milion de pachete de produse din Coreea de Sud în SUA, pentru a face față creșterii bruște a cererii. Potrivit experților, nu doar pandemia a atras un astfel de val, ci și alertele oamenilor de știință, care atrag atenția asupra excesului de consum de carne și a pericolelor pe care le implică. În toată această ecuație a beneficiilor intră trendul „marți cu tofu”, bugetul și faptul că tofu este o opțiune alimentară bogată în proteine. Creșterea interesului pentru tofu merge mână în mână și cu boom-ul general al alimentației pe bază de plante: tot mai mulți consumatori adoptă diete vegane, vegetariene sau flexitariene, iar mulți dintre aceștia aleg să exploreze sau să redescopere surse tradiționale de proteine pe bază de plante, cum ar fi tofu.

Experții recomandă un consum maxim de 70 de grame de carne roșie sau procesată pe zi

Rulouri cu spanac şi tofu

873 3 2Ingrediente: 1 pachet de aluat pentru foietaj vegan, 300 g spanac congelat, 150 g tofu mărunţit, 1 ceapă verde, tocată, 2 linguri cu mărar tocat, 1 lingură cu mentă proaspătă, tocată, 1 praz, tocat, 1 căţel de usturoi, pisat, 1 lingură cu ulei de măsline, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, iar când este fierbinte se pun prazul şi usturoiul, care se gătesc două minute. Se adaugă spanacul şi se mai lasă pe foc șapte minute, acoperit, apoi se dă tigaia deoparte și se completează compoziția cu mărarul, menta, ceapa verde, sare şi piper după gust. Se amestecă și se scurge lichidul în exces. Se întinde aluatul, se așază amestecul de spanac pe toată suprafaţa foietajului, distribuit în mod egal și se presară bucăţile de tofu deasupra. Se rulează foaia, iar ruloul obținut se taie în jumătate, cu un cuţit ascuţit, apoi în rondele de doi centimetri lăţime. Se pune hârtie de copt într-o tavă mare de cuptor și se așază rulourile, la distanţă unul de celălalt și se coc, în două tranșe, la cuptor, la 200 de grade Celsius, timp de 30 de minute.