Main menu

header

873 3 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cei cărora le plac dulciurile sunt mai bine acordați cu corpul lor și mai capabili să simtă când s-au săturat, ceea ce este un avantaj pentru menținerea unei greutăți optime, sugerează un nou studiu.

„Consumatori mai atenți și mai intuitivi”

Psihologii de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie, au efectuat o serie de teste, încercând să observe diferențele dintre persoanele cărora le plac dulciurile și cele care nu consumă zahăr. Echipa a descoperit că gustul dulce îmbunătățește abilitățile „interoceptive”, cu alte cuvinte, persoanele care au plăcerea de a consuma dulciuri au perceput mai bine starea internă a corpului lor și au fost „consumatori mai atenți și mai intuitivi”. Studiul contrazice astfel unui stereotip conform căruia persoanele care iubesc alimentele dulci nu pot înceta să le mănânce chiar și atunci când sunt sătule. „Acest studiu este contrar a ceea ce mulți ar putea crede. De fapt, rezultatele demonstrează contrariul - că este mai puțin probabil ca o persoană să continue să consume dulciuri în absența foamei”, explică expertul Vasiliki Iatridi.

Puțin expuse tentațiilor

Pentru a determina interocepția cardiacă, participanții au fost mai întâi echipați cu dispozitive de urmărire a ritmului inimii, apoi au fost supuși unor teste specifice, cu apă. La finalul experimentului, s-a constatat faptul că voluntarii din grupul cu apetit pentru dulciuri au fost mai capabili să-și dea seama când s-au săturat, având capacități interoceptive gastrice mai bune. Aceiași participanți au înregistrat scoruri mai bune la markerii intuitivi, așadar erau mai puțin susceptibili de a fi afectați de tentațiile alimentare. „Dacă o persoană apreciază dulciurile, nu înseamnă că se află la capriciul poftelor. Dimpotrivă, rezultatele noastre arată că, în mod surprinzător, cei cărora nu le place gustul dulce pot fi mai puțin capabili să își autoregleze alimentația”, punctează Iatridi.

Persoanele cu apetit pentru dulciuri au capacităţi interoceptive gastrice mai dezvoltate

„Studiul nostru arată că persoanele cărora le plac alimentele dulci sunt capabile să detecteze semnalele că s-au săturat“ (profesor Martin Yeomans, Universitatea din Sussex)