Main menu

header

878 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Mersul pe banda de alergare are nenumărate beneficii pentru sănătate și siluetă. Mai mult, un studiu de dată recentă a evidențiat faptul că arderea caloriilor prin această metodă se prelungește timp de mai multe zile, după doar o oră de utilizare a acestui aparat de fitness.

Mitocondriile transformă mai mult timp zaharurile în energie

Utilizarea benzii de alergare chiar și pentru zece minute aduce un plus de sănătate organismului. O cercetare derulată în cadrul Universității Oregon, din SUA, a relevat faptul că o oră de mers pe acest tip de aparat face celulele să ardă calorii într-un ritm mai rapid, timp de mai multe zile. Experții au constatat că antrenamentul moderat creează schimbări de durată în metabolism, făcând corpul să ardă mai multă energie chiar și atunci când nu se antrenează. Echipa de specialiști a efectuat teste asupra mitocondriilor, părțile celulelor care transformă zaharurile și grăsimile în energie. Participanții cu un nivel scăzut de fitness au mers pe banda de alergare timp de o oră. Mușchii lor au fost apoi analizați după 15 minute și din nou o zi mai târziu. S-a constatat că efectele antrenamentului nu au fost drastice, ci consistente. După exercițiu, mitocondriile participanților la studiu au ars cu 13% mai mult combustibil pe bază de grăsimi și cu 17% mai mult combustibil pe bază de zahăr.

Susține pierderea kilogramelor

Acest studiu este primul care descoperă că doar o oră de exercițiu în cazul persoanelor sedentare îmbunătățește sănătatea și forma fizică. „Ceea ce am constatat este că, indiferent de ce combustibil foloseau mitocondriile, au existat creșteri ale capacității de a-l arde. Este remarcabil că, chiar și după doar o oră de exercițiu, voluntarii au reușit să consume mai mult combustibil. În general, beneficiile unei ore de exerciții încep să dispară după două zile, de aceea este foarte important ca acestea să devină o obișnuință”, punctează specialistul Matt Robinson. Pe de altă parte, unul dintre cele mai evidente beneficii ale utilizării unei benzi de alergat este pierderea de kilograme. Un antrenament simplu de 20 de minute va arde în jur de 220 de calorii, mărirea vitezei fiind echivalentă cu un spor de ardere de calorii. De asemenea, rezultatele se amplifică folosind în mod creativ înclinaţia aparatului.

Combinarea sesiunilor de exerciţii pe banda de alergare cu o dietă sănătoasă maximizează beneficiile antrenamentelor

Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară

Banda de alergare oferă un antrenament cardiovascular excelent. Pe măsură ce inima devine mai puternică, tensiunea arterială va scădea. Un alt efect al acestui tip de antrenament este diminuarea colesterolului „rău” (LDL) și creșterea nivelului celui „bun”, iar ca urmare este mult îmbunătățită gestionarea diabetului de tip II. Totodată, simpla „plimbare” pe banda de alergare tonifică musculatura, iar utilizarea funcţiei de înclinare întărește în mod special picioarele. În același timp, alergarea fără sprijin pe mâner fortifică mușchii brațelor. Pe de altă parte, exerciţiul de intensitate moderată pe banda de alergare menține articulaţiile flexibile și are avantajul că reduce impactul asupra genunchilor şi articulaţiilor, aparatul fiind recomandat inclusiv suferinzilor de artrită.