Main menu

header

889 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Dieteticianul Barbara Rolls, din Pennsylvania, SUA, care a studiat 20 de ani tot ceea ce ține de nutriție, a pus bazele unui regim de slăbire numit dieta volumetrică. Spre deosebire de majoritatea regimurilor, aceasta nu promovează ideea restricțiilor.

Se poate pierde un kilogram pe săptămână

Dieta volumetrică este un regim îngăduitor cu toată lumea, inclusiv cu vegetarienii, dar include şi acele alimente care aduc organismului în principal energie. Regimul susține prelungirea sațietății și un aport caloric scăzut, fără restricții care generează foame. În funcție de meniul ales, cei care adoptă această dietă pot ajunge, ca volum, să consume mult mai multe alimente, chiar dublu sau triplu în cantitate, dar, fiind vorba despre produse cu aport caloric mic, acest lucru ajunge să aibă efectul invers, acela de a face să dispară un kilogram pe săptămână. Deși este un regim care implică mai multe alimente, dieta volumetrică nu generează efectul de yo-yo.

Legume, fructe, supe

Principiul de bază al dietei volumetrice este umplerea stomacului cu alegeri alimentare scăzute din perspectiva caloriilor și mari ca volum. Cu cât o persoană consumă alimente mai sărace în calorii, cu atât poate mânca mai mult. Barbara Rolls a împărțit alimentele în patru mari grupe: densitate energetică foarte mică (legume, lapte degresat, supe de carne sau legume, unele fructe); mică (cereale integrale, carne cu puțină grăsime etc.); medie (carne, brânză, pizza, cartofi prăjiți, dressing de salată, covrigei, înghețată); mare (chipsuri, ciocolată, bomboane, nuci, unt, uleiuri). Pe scurt, se recomandă consumul preponderent de alimente din primele două grupe, foarte rar din grupa a treia și doar ocazional sau accidental din ultima. Volumele care aduc sațietatea se obțin, așadar, în general de la acele produse alimentare cu un conținut ridicat de apă, cum sunt legumele, fructele sau supele.

Dieta volumetrică nu recomandă, pentru rezultate, sesiuni extinse de antrenament, ci doar mişcare, chiar şi uşoară, timp de 30 de minute în fiecare zi

Fibre, proteine, grăsimi sănătoase

Pentru a obține avantajele dietei volumetrice, Barbara Rolls recomandă să se consume multe alimente bogate în fibre, împreună cu porții adecvate de proteine slabe și unele grăsimi sănătoase. De pildă, la micul dejun se poate include o portocală, o jumătate de ceșcuţă cu cereale integrale și o cană cu lapte degresat, la prânz se consumă o supă de legume, o farfurie cu paste integrale cu ciuperci și sos de roșii și un măr copt pentru desert, iar la cină, o supă de legume, un sendviș din două felii de pâine integrală, piept de curcan afumat, o felie de brânză cu conținut scăzut de grăsimi, două lingurițe cu muștar, două frunze de salată verde, două felii de roșii și o cană cu struguri pentru desert.