Main menu

header

891 3 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Specialiştii spun că tot ce ne dorim putem obţine cu ajutorul minţii, că totul este posibil, dacă vrem cu adevărat, şi că adevărata putere stă în creier. Aşa se întâmplă şi în cazul dietei, indiferent de numărul de kilograme pe care dorim să îl reducem. Însă, un astfel de program implică nu doar renunţarea la anumite alimente, ci şi o conduită fără de care rezultatele nu vor fi cele aşteptate. Anca Alungulesei (medalion), terapeut în nutriție și creatoarea programului „Psiho-Dietă”, proces integrativ de slăbit, cu rezultate pe viață, explică pe larg cum poate sportul încetini sau chiar bloca procesul de slăbire.

„Este necesar antrenament zilnic”

- Ce se întâmplă cu organismul nostru în timp ce facem sport?

- Exercițiile fizice pot interfera cu obiectivul de a slăbi. Atunci când corpul se află sub stresul excesiv pe care exercițiul fizic intens îl pune pe corp, nivelul de cortizol crește, determinând corpul să intre într-un tip de „blocaj”, ceea ce poate duce la incapacitatea de a arde excesul de grăsime. Sportul este minunat pentru îmbunătățirea calității vieții și menținerea sănătății pe termen lung, însă nu este o con- diție obligatorie pentru a reuși să scădeţi numărul de kilograme. Astfel, ideea că „fără sport nu se poate ajunge la greutatea dorită” este doar un mit.

- Ce trebuie să facem pentru a ajunge la rezultatele dorite?

- Este bine să păstraţi antrenamentul intensiv al unuia dintre mușchii corpului uman. Organismul nostru are 650 de mușchi, însă mai important decât toţi aceştia este… creierul. Iar acesta necesită antrenament zilnic, pentru că este singurul care vă poate duce către succes sau, din contră, către insucces. Astfel că, cei care sunt interesați de antrenarea minţii, fără de care nu pot obţine rezultate bune în procesul de slăbire, dar și de decodarea mesajului ascuns al greutății, se pot înscrie pe www.anca-alungulesei.ro, la Masterclass-ul: „Mintea te îngrașă, mintea te slăbește”. Poate vi se pare o exagerare, ficțiune sau ceva imposibil, însă greutatea pe care o aveţi și cu care vă „luptaţi” în acest moment al vieții voastre, oricât ar fi de grea, de neplăcută și de istovitoare, reprezintă pentru mintea voastră subconștientă sursa de putere, care vine la pachet cu una extrem de valoroasă cu beneficii ce decurg din asta: Nevoia de a supraviețui, de a vă simți importanţi, de a vă proteja, de a putea alege, de a primi atenție, de a vă simți liberi.

„Persoanele care se odihnesc pot «arde» mai mult decât cele care fac mişcare”

891 3 2- Spuneţi că startul comun al formulei DIETĂ+ SPORT poate fi un dezastru, de exemplu, pentru viaţa unei persoane supraponderale?

- Sportul regulat adăugat brusc în lista zilnică de „trebuie” împreună cu anumite restricții din punct de vedere alimentar, făcute în același timp, sunt două modificări majore ale stilului de viață al unei persoane. Și devin nesustenabile. Lucrurile pot să funcționeze o perioadă, însă, odată cu lipsa rezultatelor rapide mult așteptate, persoana va ceda, iar tendința va fi dezastruoasă, deoarece se va întoarce la un comportament alimentar compensatoriu. Adică va mânca și mai mult decât înainte și, evident, va renunța complet la mișcare.

- Deci, dacă nu renunţăm la sport, nu ne vom atinge obiectivul de a scăpa de kilogramele în plus?

- Vreau să subliniez un aspect foarte important şi anume faptul că aceia dintre voi care faceţi exerciții fizice în timpul programului de „Psiho-Dietă”, mai ales în primele săptămâni, adică în etapa pierderii active a numărului de kilograme, ajungeţi să reduceţi greutatea, în medie, cu 30% mai puțin decât persoanele care se odihnesc.

„Abia când vă aflaţi într-un punct cât mai apropiat de obiectivul dorit, vă puteţi gândi la intensitate”

891 3 3- În acest proces, când este indicat să facem sport, să revenim, poate, la mişcare intensivă? Valabil, în special, pentru cei care sunt obişnuiţi cu acest stil de viaţă...

- Conform principiilor și recomandărilor din „Psiho-Dietă”, sportul intensiv devine un instrument eficient şi sustenabil abia atunci când obiectivele care sunt legate de kilograme sunt atinse în cea mai mare parte a lor, dar, mai ales, atunci când persoana înțelege ce beneficii îi aduce, din punct de vedere al sănătății, adăugarea acestui instrument în rutina zilnică. Astfel că, abia când vă aflaţi într-un punct cât mai apropiat de greutatea optimă, vă puteţi gândi la sport intens. Până atunci, vă concentraţi pe celelalte aspecte esențiale care hrănesc autodeterminarea și care vă susțin și vă conduc către succes în acest proces. Dacă, de exemplu, vorbim despre o persoană care are de dat jos 30 de kilograme, este nevoie să se situeze sub limita de 10 kilograme pentru a se apuca de sport. Dacă vorbim despre o persoană care are de scăpat de mai puțin de 10 kilograme, atunci trebuie să se situeze sub limita de 4-5 kilograme.

„«Psiho-Dieta» recomandă ca, în primele etape ale programului, să se reducă sportul, în special cel cardio, iar mișcarea zilnică să fie una lejeră, suportabilă“

„Sportul intensiv devine un instrument eficient şi sustenabil abia atunci când obiectivele care sunt legate de kilograme sunt atinse în cea mai mare parte a lor, dar, mai ales, când persoana înțelege ce beneficii îi aduce, din punctul de vedere al sănătății, adăugarea acestui instrument în rutina zilnică“

„Primul pas este scăderea inflamaţiilor“

- Ca o concluzie, ce recomandaţi în programul „Psiho-Dietă”?

- „Psiho-Dieta” recomandă ca, în primele etape ale programului, să se reducă sportul, în special cel cardio, iar mișcarea zilnică să fie una lejeră, suportabilă. Atunci când aveţi ca obiectiv principal scăderea în greutate, corpul are nevoie, de fapt, să se odihnească, să se vindece și să se repare, astfel încât inflamația să fie redusă cât mai mult posibil. Sportul intens crește masa musculară și mărește procesul de inflamație din organism. Or, când vine vorba despre un corp greoi, cu un strat de grăsime excesivă, din start, acel organism are un nivel inflamatoriu ridicat. Ceea ce înseamnă că primul pas este scăderea inflamațiilor. Cum faceţi asta? Printr-o alimentație potrivită care are acest rol. Astfel, în timpul unui proces de slăbire în care faceţi sport intensiv, se întâmplă următoarea contradicție: reduceţi inflamațiile la nivelul organismului prin mâncare, și le creșteţi la nivelul musculaturii prin sport intens. Astfel că, sportul este excelent pentru sănătate, dar nu este important pentru pierderea în greutate.