Main menu

header

896 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

La 16 ani, John Travolta abandona școala pentru a deveni actor. Și n-a greșit. În anii 1970 exploda pe firmamentul stelelor cinematografiei mondiale în cel mai bun film muzical al tuturor timpurilor: „Grease”. De-a lungul unei cariere formidabile, starul a demonstrat o copioasă lejeritate față de regulile draconice de formă fizică ale Hollywoodului.

Antrenamente la ora 3:00 dimineața

896 3 2Are 68 de ani, o gropiță în barbă și o pereche de ochi albaștri ca seninul cerului, care l-au transformat într-un idol al femeilor încă din anii 1970, când dansa irezistibil în „Grease” și în „Febra de sâmbătă seara”. Pentru aceste pelicule a luat lecții intense la o școală de dans, timp de nouă luni, pentru a-și perfecționa talentul nativ. Dar John Travolta nu și-a răsfățat fanii prea mult cu imaginea acelui tânăr zvelt, renunțând la silueta filiformă grație unei relaxări atipice în Cetatea filmului. Rolurile s-au succedat cu repeziciune până astăzi, dar Travolta nu a părut niciodată foarte preocupat de kilogramele în plus. Pe de altă parte, din cauza programului extrem de încărcat, starul a recunoscut, la un moment dat, că ajunsese să se antreneze la ora 3:00 dimineața. „Există mai multe ocazii în care nu recomand exercițiile: dacă sunteți foarte obosiți, dacă nu aveți timp suficient să faceți antrenamentul așa cum trebuie sau atunci când vă recuperați după o boală sau o accidentare”, spune Travolta.

A renunțat la zveltețe pentru a fi impozant

896 3 3În 1993, Travolta apărea într-un film de mare succes, „Michael”, în care a jucat rolul Arhanghelului Mihail într-o variantă mai corpolentă, destul de dedată plăcerilor lumești. „La vârsta de 40 de ani nu aveam nicio intenție să am aceeași greutate de la vârsta de 20 de ani”, mărturisea actorul din „Față în față”, într-un interviu. Au fost, însă, și ocazii în care Travolta a trebuit să renunțe la acest stil, care a devenit un fel de brand al său. „Pentru a-l interpreta pe Tony Manero în «Staying Alive», aveam nevoie de un corp slab, musculos, cu linii puternice și suple. Am avut patru luni la dispoziție pentru a intra în cea mai bună formă din viața mea. Aceasta a fost o provocare majoră, pentru că eram în cea mai… proastă formă fizică din viața mea. Aveam 20 de kilograme în plus și nu făcusem niciun exercițiu de aproape un an. Ca să-mi ating obiectivul, a trebuit să mă antrenez cu normă întreagă - și am făcut-o! Am lucrat șase zile pe săptămână, cel puțin cinci ore pe zi, și uneori și 14 ore pe zi!”, își amintește starul din „Pulp Fiction”.

Sărituri, întinderi și tehnici de dans modern

896 3 4În anii 1980, John Travolta lansa o carte în care expunea pe larg ce face pentru a izbuti acele mișcări pline de senzualitate care îl făcuseră celebru, alături de regretata Olivia Newton-John, în „Grease”. Volumul „Staying Fit” s-a vândut ca pâinea caldă, cu atât mai mult cu cât conținea imagini ale actorului în poziții cu sărituri, întinderi și tehnici de dans modern: „Ținând picioarele drepte și paralele, începeți prin a vă apleca înainte, de la talie. Întindeți brațele în lateral și țineți spatele într-o linie dreaptă. Faceți sărituri ușoare în această poziție. Apoi îndreptați-vă, puneți mâinile pe șolduri și, printr-o mișcare de balansare, împingeți șoldurile înainte, făcând sărituri ușoare. Faceți câte opt astfel de sărituri într-o serie de opt repetări și apoi alte două serii, cu patru numărări”.

Fluctuații de greutate, în numele… personajelor

John Travolta recunoaște că este un gurmand. „Îmi este greu să țin dietă, așa că nu recurg prea des la asta. Dar compensez cu exerciții fizice. Așa cum vreau să mănânc, tot așa trebuie să vreau și să fac antrenamentele necesare. Este foarte simplu”, afirmă actorul din „Avocatul”. La fel de adevărat este că au existat situații în care Travolta s-a îngrășat „forțat”. De pildă, atunci când a apărut în „Cum să ajungi președinte”, film despre prima campanie prezidențială a lui Bill Clinton, producătorii au considerat că Travolta va fi mai convingător dacă se îngrașă circa 15 kilograme. Starul a început să înfulece mâncare cu foarte multe calorii - în special hamburgeri - și își aduce aminte că „i-a plăcut”. De-a lungul anilor, Travolta a slăbit și s-a îngrășat de mai multe ori, în numele personajelor pe care le-a interpretat. După ce în 2009 și-a pierdut băiatul cel mare, pe Jett, care suferea de sindromul Kawasaki, starul din „Basic. Instrucția” a acumulat multe kilograme. Apoi, în 2011, soția sa, regretata actriță Kelly Preston, îl aducea pe lume pe fiul cuplului, Benjamin, iar Travolta afișa o siluetă de invidiat. „Joc tenis în fiecare zi, pentru că trebuie să țin pasul cu cel mic, căruia aș putea să-i fiu bunic. Am descoperit că alimentația și exercițiile fizice sunt cele mai importante elemente pentru a-mi menține părul și pielea în formă excelentă”, a explicat actorul. 

Dansând cu Prințesa Diana: „Mă simțeam ca într-un basm”

896 3 5În 1985, numele lui John Travolta și o scenă memorabilă făceau din nou înconjurul lumii, după un dans cu fermecătoarea Prințesă Diana, în cadrul primei vizite a cuplului regal britanic peste Ocean. Travolta a împărtășit pentru postul PBS detaliile unei seri de neuitat: „Am mers cu o atitudine foarte umilă, eram figurant într-o cameră cu oameni foarte importanți. În jurul orei 10:00, Nancy Reagan m-a bătut pe umăr și mi-a spus că prințesa dorea să danseze cu mine. Am întrebat cum procedăm, iar Prima Doamnă mi-a spus că va veni să mă escorteze, pe la miezul nopții, la locul unde stătea Diana și o voi întreba dacă dorește să danseze cu mine. La momentul apropierii de Prințesă, inima a început să-mi bată extrem de repede. Când am intrat pe ringul de dans, toată lumea s-a dat la o parte. După ce s-a terminat momentul magic, mă simțeam ca și cum aș fi fost într-un basm”.

„Nu consumați alimente foarte fierbinți sau foarte reci! Şi, foarte important, nu mai mâncați după ora 18:00!“ (John Travolta)

„A face sport seamănă cu a învăţa zborul“

896 3 6Actorul din „Justițiarul” este faimos și pentru că este un pilot cu acte în regulă și suficient de pasionat încât să aibă cinci avioane, unul inclusiv în... curtea casei. Interesant este că Travolta aseamănă mișcarea fizică cu pilotajul: „A face exerciții fizice, adică sport, seamănă, într-un fel, cu a învăța zborul. Când iau lecții de pilotaj, mulți oameni renunță, după a noua sau a zecea oră de instruire. Pare greu și descurajant, dar, dacă ar continua încă două ore, ar face click cu zborul. Am renunțat de două ori înainte de a rămâne în cele din urmă cu el și acum este una dintre activitățile mele preferate”.