Main menu

header

897 3 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Natalie Portman are 42 de ani, doi copii și arată ca o adolescentă. Dincolo de a fi o actriță splendidă și faimoasă în toată lumea, câștigătoare a Premiului Oscar și a Globului de Aur, vedeta din seria „Thor” este scenarist, producător și regizor. Plus o activistă foarte vocală pentru drepturile animalelor și sănătatea planetei. Faimoasă și riguroasă, Portman își datorează succesul unei discipline care a devenit mod de viață.

A dat jos 20 de kilograme de pe o siluetă deja subțire

897 3 2Natalie Portman a fost mereu interesată de artă, încă de la vârsta de 4 ani, așa că a fost înscrisă la cursuri de dans. O alegere inspirată, întrucât, după ce cariera sa în actorie a luat avânt, a venit rolul din „Lebăda neagră”. Și Natalie s-a antrenat ca niciodată. Balerinii trebuie să aibă mușchi lungi și subțiri, iar vedeta a dat totul pentru acest film. Pe lângă o dietă riguroasă, programul de exerciții al actriței a fost de opt ore pe zi. Mary Helen Bowers, instructorul său de balet, a combinat dansul tradițional cu stretchingul, într-un program special, de la care Natalie nu a lipsit nicio secundă. Portman, care a început să se pregătească pentru rol cu mai mult de un an înainte, a dansat multe ore zilnic, a înotat sute de kilometri și a dat jos aproape 20 de kilograme de pe o siluetă deja subțire. Actrița și-a lucrat intens coapsele, abdomenul, spatele, brațele. Rutina de antrenament a fost suficient de dură încât corpul său să plătească un preț: i-au căzut unghiile de la picioare și și-a luxat o coastă în timpul unei ridicări. Pe de altă parte, vedeta a fost atât de convingătoare în „Lebăda neagră”, încât a câștigat un Premiu Oscar.

Patru luni de forță pentru „Thor: Iubire și tunete”

Recent lansatul „Thor: Iubire și tunete” continuă să adune sume amețitoare la box-office (a depășit 700 de milioane de dolari), fiind între primele la încasări pe 2022. Prezentă în primele filme ale seriei, Portman s-a întors, dar nu oricum: cu un fizic demn de o zeiță luptătoare. Într-o uluitoare transformare fizică, vedeta prezintă publicului un personaj plin de forță, dar și de feminitate, al cărui corp a necesitat luni de antrenamente de forță. Pentru cei care își amintesc silueta filiformă a actriței în rolul balerinei de poveste, ceea ce arată Portman în „Thor: Iubire și tunete” demonstrează că nu există limite pentru un profesionist. De pildă, pentru a-și tonifica bra- țele, Portman a ridicat greutăți în fiecare zi. Cu aceeași dedicare pe care a manifestat-o în pregătirea rolului de balerină, delicata actriță a trecut la strângeri abdominale, crunch pentru picioare, ridicări, întinderi, exerciții de bandă, gantere, rotiri, sesiuni de presă. A avut la dispoziție doar patru luni pentru a prezenta lumii un fizic complet nou. „Nu mi-am propus să devin voluminoasă. Așa că tot antenamentul a implicat mai multă muncă şi efort, cu accent pe agilitate”, afirma Portman în Vanity Fair.

Plus de calorii pentru o transformare spectaculoasă

897 3 3Plusul de calorii necesar pentru a susține tot acest efort nu a fost ușor pentru o vegetariană strictă, așa cum se autodescrie actrița. Potrivit antrenorului său, Naomi Pendergast, vedeta a trebuit să mănânce mai multe calorii pentru a-și crește masa musculară în așa fel încât fizicul său să poată susține toată această uriașă transformare. „Natalie a făcut un test metabolic. Din aceste cifre am reușit să ne dăm seama de câte calorii în plus pe zi avea nevoie pentru a-și crește volumul de mușchi”, detaliază trainerul. S-a stabilit că actrița trebuia să consume un mic dejun pe bază de ovăz și fructe de pădure, plus un shake de proteine din plante după antrenament, prânz cu mâncare vegană și din nou un shake de proteine pe bază de plante, curry vegan și al treilea shake de proteine pe bază de plante la cină, plus numeroase gustări pe tot parcursul zilei - fructe, nuci, salate. „Natalie este o persoană foarte concentrată, muncitoare și hotărâtă. Acestea au fost calitățile în virtutea cărora am reușit să atingem obiectivul în timpul scurt până la filmări”, adaugă Pendergast.

Și-a făcut singură cascadoriile

Rolul pe care îl interpretează Portman în „Thor: Iubire și tunete” este departe de personajul care apărea în primele filme ale seriei. Devenită o adevărată zeiță, actrița este surprinzătoare prin forță și agilitate, întrucât pelicula implică numeroase scene de acțiune și de luptă. Ca urmare, nu doar musculatura lui Portman a trebuit lucrată, ci și capacitatea sa de a se mișca fulgerător. „Natalie a trebuit să efectueze multe cascadorii, ceea ce presupunea ca fizicul său să fie agil și foarte puternic în miez, așa că acest aspect a devenit un accent în sesiunile noastre de antrenament, pentru a ne asigura că a reușit să-și facă toate mișcările din scenariu fără să se rănească și, în același timp, să se recupereze rapid după o zi de efort fizic major”, adaugă Pendergast. Perfecționistă și conștiincioasă, Portman a completat sesiunile de antrenamente cu gyrotonic, numele generic al unei combinații de yoga, gimnastică, dans, înot și tai chi, la care a adăugat sesiuni de respirație controlată. Aceste exerciții, despre care vedeta crede că îi pot pregăti fizicul pentru orice rol, ajută la relaxarea corpului și a minții și, în același timp, sporesc elasticitatea și întăresc mușchii.

„O dată pe săptămână beau o bere sau un pahar cu vin“

„Dacă nu lucrez sau nu trebuie să merg la un eveniment, pun pe ten doar loțiune de protecție solară“

Salate şi… injecţii cu vitamina B12

897 3 4Natalie Portman este vegetariană de mai mulți ani și mărturisește că a renunțat la alimentele de proveniență animală după ce a citit cartea „Eating Animals” („De ce mâncăm animale”), de Jonathan Safran Foer. „Fac asta pur și simplu pentru că iubesc animalele și astfel acționez după valorile mele”, mărturisește vedeta din „Războiul stelelor: Răzbunarea Lorzilor Sith”. Ca urmare, alimentația sa include foarte multe salate, legume și fructe bogate în fier lapte de migdale, fulgi de ovăz. „Am o dietă foarte curată - kale, dovlecei, vinete, sparanghel, ardei, castraveți și majoritatea verdețurilor. Și o dată pe lună îmi fac injecții cu vitamina B12, pentru că este singurul nutrient care lipsește dintr-o dietă vegetariană”, argumentează actrița. Pe de altă parte, ca orice om, Natalie este supusă tentațiilor și mai înșală regimul care i-a devenit mod de viață. S-a întâmplat mai ales în timpul celor două sarcini, când a recunoscut că a mâncat ouă, lactate și dulciuri, dar aceste „indulgențe” s-au încheiat după nașterea copiilor, când vedeta a revenit la dieta pe bază de plante. Azi preferă o porție mică de ciocolată neagră de înaltă calitate sau o înghețată vegană atunci când are poftă de dulce.