Main menu

header

932 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Infertilitatea are drept una dintre cauzele principale excesul de kilograme. Experții au conceput o dietă bazată pe analiza datelor din Studiul de sănătate a asistentelor medicale din SUA, care asigură scăderea greutății și creșterea șanselor de a concepe un copil.

Obezitatea dezechilibrează hormonii

Unul dintre cele mai extinse și mai îndelungate studii despre sănătatea femeilor din America stă la baza planului alimentar conceput de dr. Jorge Chavarro și dr. Walter Willett, ambii de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard. Potrivit experților, pe lângă tulburările de ovulație, endometrioza, menopauza precoce sau insuficiența ovariană primară, greutatea în exces stă în calea conceperii unui copil, iar, ca urmare, femeile care vor să rămână însărcinate au la dispoziție un anume tip de dietă, care le crește șansele de graviditate. În cartea „The Fertility Diet: Groundbreaking Research Reveals Natural Ways to Boost Ovulation and Improve Your Chanse of Rasing Grace” („Dieta fertilității: Cercetări revoluționare asupra căilor naturale de a spori ovulația și creșterii șanselor de sarcină”) se arată că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice moderate pot îmbunătăți fertilitatea. Experții demonstrează că obezitatea duce la dezechilibre ale nivelurilor de insulină și hormoni, care pot afecta negativ creșterea foliculilor și ovulația.

Proteine vegetale, cereale integrale, fier din verdețuri

Pentru femeile care au kilograme în plus și care doresc să conceapă un copil este esențial să se scadă în greutate. Dieta de fertilitate conține o serie de recomandări în acest sens. În primul rând, evitați grăsimile trans, care sunt nesănătoase. De asemenea, utilizați mai multe uleiuri vegetale nesaturate și ulei de măsline, de arahide sau de canola. Mai departe, introduceți în regimul alimentar mai multe proteine vegetale, scăzând, în același timp, cantitatea de proteine animale. În același timp, cerealele integrale și alte surse de carbohidrați care au un efect mai lent asupra zahărului din sânge și insulinei sunt recomandate în detrimentul variantelor de carbohidrați extrem de rafinați, care au efectul opus. Dieta fertilității include un pahar cu lapte integral sau iaurt gras în fiecare zi. Totodată, puteți obține mult fier din legume cu frunze verzi, dar nu din carnea roșie.

„Țintiți o greutate sănătoasă pentru o viitoare sarcină. Dacă sunteți supraponderală, cu ajutorul dietei și o pierdere de 10% din numărul total de kilograme se poate porni ovulația“ (Jorge Chavarro, Walter Willett, Universitatea Harvard)

Fasolea şi lintea furnizează acid folic

Încorporarea unor alimente specifice în dietă ajută la echilibrarea hormonilor. Aceste alimente sunt fasolea, lintea (proteine vegetale cu un efect pozitiv asupra ovulației, bogate în proteine, vitamine, carbohidrați complecși, fibre și acid folic, un nutrient esențial pentru o viitoare sarcină) și fructe care aduc fibre, vitamine, acid folic și antioxidanți, care reduc stresul oxidativ și susțin ovulația. De asemenea, sunt gustări perfecte și înlocuitori de deserturi, ajutând la gestionarea greutății. „Și ce beți contează: apa este grozavă, cafeaua și ceaiul sunt permise cu moderație, dar sucurile cu zahăr trebuie eliminate din regim”, arată experții americani. În plus, dieta fertilității conține formule de multivitamine și acid folic, la recomandarea și în dozele prescrise de medic.