Main menu

header

936 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Mulți ani, majoritatea nutriționiștilor au recomandat renunțarea la carbohidrați pentru o siluetă de vis. Iată însă că unele cercetări de dată recentă infirmă acest concept.

Cereale integrale, fructe, legume

Cercetătorii Comitetului Doctorilor pentru o Medicină Responsabilă, un ONG care promovează stilul de viață vegan, spun că este foarte important să consumăm complexul de carbohidrați care se regăsește mai ales în cerealele integrale. Rezultatele studiului au fost recent publicate în revista de specialitate Nutrients. „O alimentație bogată în grăsimi face pe majoritatea oamenilor să fie speriați de ingerarea carbohidraților. În fapt, cercetarea de față arată că acei carbohidrați care se găsesc în fructe, în vegetale, în fasole sau în cereale integrale reprezintă cel mai sănătos combustibil al trupului nostru”, spune doctorul Hana Kahleova.

Scad grăsimea abdominală

Pentru acest studiu, autorii au recrutat 75 de subiecți supraponderali care au participat la 16 săptămâni de cercetare succesive. 38 dintre aceștia au urmat o dietă slabă în grăsimi, bazată pe plante, dar care le permitea să poată consuma oricâți carbohidrați și oricâte calorii doresc, cu condiția să evite total hrana animală, alimentele cu adaosuri de ulei. În plus, aveau dreptul să consume numai 30 de grame de grăsime zilnic. Celorlalți participanți li s-a cerut să mănânce așa cum și obișnuiau până atunci, adică fără nicio restricție. Rezultatele au arătat indubitabil că grupul care a consumat puternic carbohidrați din plante a slăbit considerabil și a pierdut mai ales grăsime care se formează în jurul burții și care este strâns legată de numeroase afecțiuni. De asemenea, s-a constatat o scădere a rezistenței la insulină, ambele semne fiind considerate ca victorii în favoarea sănătății.

Regimurile drastice aduc bolile

Alte studii confirmă în mare măsură aceste cercetări. Rezultatele au fost prezentate în plenul Societății Europene de Cardiologie și avertizează că dietele cu puțini carbohidrați - sau deloc - sunt foarte periculoase și pot duce la scurtarea speranței de viață. Astfel, persoanele care urmează acest tip de diete se expun unui risc sporit de infarct miocardic, la apariția unor forme de cancer sau la accidente vasculare. Pentru a ajunge la aceste concluzii, savanții au analizat datele a 24.825 de persoane (de circa 48 de ani), care au luat parte la Monitorizarea Națională a USA privind Sănătatea și Nutriția, între 1999 și 2010. Așa s-a ajuns la concluzia că oamenii care țin o dietă slabă în carbohidrați au cu 32% mai mare riscul de a deceda înainte de vreme, cu 51 de procente pericol sporit de infarct sau de a suferi un AVC fatal. De asemenea, persoanele care se feresc de carbohidrați prezintă un risc crescut cu 35 de procente să facă o formă agresivă de cancer.

„Dietele slabe în carbohidrați pot fi de ajutor pentru o slăbire rapidă și pe termen scurt, pot chiar scădea tensiunea arterială, dar, pe termen lung, aceste regimuri aduc riscuri foarte mari“ Comitetul Doctorilor pentru o Medicină Responsabilă