Main menu

header

936 3 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Dieta este cea mai uzitată metodă de a scăpa de kilogramele în plus. Doar că o mare parte dintre cei care reușesc să slăbească revin la acumularea de kilograme, întrucât nu pot menține rezultatul obținut cu atâta efort. Este binecunoscutul efect yo-yo, asupra căruia o cercetare recentă a făcut o descoperire majoră.

Intervenție pentru a preveni recăpătarea de greutate corporală

Mecanismele exacte din spatele efectului yo-yo rămân momentan necunoscute, dar o serie de studii foarte recente au pus în evidență faptul că o parte a creierului cunoscută sub numele de nucleul hipotalamusului joacă un rol central în reglarea aportului de alimente și a acumulării de kilograme. Practic, s-a descoperit că intrările sinaptice către neuronii din această zonă care controlează greutatea corporală răspund la restricția alimentară modificându-se. Specialistul Mark Guido, endocrinolog la Novant Health Forsyth Endocrine Consultants, din Winston Salem, Carolina de Nord, arată că „implicațiile acestor descoperiri sunt că, dacă o anumită cale neuronală poate fi găsită pentru a bloca semnalul foamei, atunci o intervenție poate fi utilă pentru a preveni recăpătarea de greutate corporală sau chiar pentru a ajuta la pierderea kilogramelor”.

Dezvoltarea de tratamente pentru obezitate

Cercetătorii au examinat modul în care restricția alimentară implicată de majoritatea dietelor afectează neuronii și implicit creșterea în greutate. S-a evidențiat astfel faptul că inhibarea căilor neuronale care activează acești neuroni reduce creșterea în greutate după o dietă la care au fost supuse animalele de laborator studiate în cadrul cercetării publicate în Cell MetabolismTrusted Source. Exemplarele care au mâncat mai puțin au avut mai multă activitate într-o parte a hipotalamusului cunoscută sub numele de nucleu hipotalamic paraventricular, implicat în metabolism și creștere. Această concluzie referitoare la faptul că neuronii influențează creșterea în greutate deschide o cale și către combaterea efectului yo-yo, dacă se va dovedi viabilă în cadrul studiilor pe oameni, precum și spre dezvoltarea de tratamente pentru obezitate.

Neuronii din nucleul hipotalamusului, care controlează greutatea, răspund la restricţia alimentară prin „blocarea” senzaţiei de foame, prevenind astfel efectul yo-yo

„Creierul are modalități de a schimba ecuația în favoarea sa pentru a promova recuperarea kilogramelor după dietă. Identificarea acestei noi căi relevate de studiu deschide o direcție potențială pentru medicamente viitoare“ (Mark Guido, Novant Health Forsyth Endocrine Consultants, SUA)