Main menu

header

941 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Pentru ca o persoană să aibă o sănătate optimă, trebuie să aibă și greutatea potrivită. Această abordare holistică arată că întregul stil de viață are impact asupra kilogramelor, iar acest tip de atenție nu implică „scurtături”, ci acțiune pe termen lung. Din acest tablou de intervenție face parte terapia cu frig.

Două minute de expunere la frig extrem diminuează grăsimea din sânge

Pentru persoanele care doresc să scape de un anumit număr de kilograme, dar și să păstreze greutatea optimă pe termen lung, un nou studiu, realizat de specialiștii de la Istituto Auxologico Piancavallo IRCCS, din Italia, arată că metoda numită crioterapie este de natură să susțină acest scop. Practic, potrivit experților italieni, doar două minute de expunere a întregului corp - sau doar unei părți a acestuia - la temperaturi foarte scăzute ajută persoanele supraponderale nu doar să slăbească mai repede, dar și să devină mai sănătoase. Participanții la teste au înregistrat o îmbunătățire de două ori mai mare a nivelului de colesterol și a altor măsurători ale grăsimii din sânge, precum și o scădere semnificativă a colesterolului și a nivelului de zahăr din sânge după crioterapie.

Efect benefic asupra metabolismului și markerilor sangvini

Potrivit autorilor studiului, temperaturile scăzute obligă organismul să transforme țesutul adipos alb în varianta brună, care este benefică. În această așa-numită „grăsime bună”, zahărul și moleculele de grăsime sunt descompuse pentru a crea căldură și a menține tempe- ratura corpului. În același timp, sistemul nervos parasimpatic, însărcinat cu relaxarea organismului după perioade de stres, și-a crescut activitatea odată cu crioterapia. „Tonusul parasimpatic este asociat în studiile clinice cu bunăstarea mentală și fizică și cu un risc mai scăzut de mortalitate, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare”, explică Fontana. În acest caz, beneficiile suplimentare ale criostimulării întregului corp asupra compoziției corpului, metabolismului și markerilor sangvini sugerează că este utilă într-un regim de slăbire.

Zece sesiuni de câte două minute la minus 110 grade Celsius generează o scădere de 20% a nivelului trigliceridelor şi colesterolului

Beneficiile generale ale criostimulării s-au înregistrat și în cazul pacienților expuși la o temperatură de minus 55 de grade Celsius

Tratament eficient şi în alte afecţiuni

Criostimularea întregului corp „poate crește activitatea sistemului nervos parasimpatic și acționează ca un nou tratament antiinflamator și antioxidant, care, împreună, pot avea efecte benefice asupra compoziției corpului, inclusiv asupra proporției de țesut adipos”, după cum explică specialistul Jacopo Fontana. De asemenea, tratamentul s-a dovedit benefic și în alte afecțiuni - artrita reumatoidă, fibromialgia, scleroza multiplă, afecțiuni inflamatorii musculo-scheletice și COVID-19 pe termen lung. Concret, s-a demonstrat că zece sesiuni de criostimulare a întregului corp, de câte două minute, timp de două săptămâni, la o temperatură de minus 110 grade Celsius, într-o criocameră, au generat o scădere notabilă, de aproape 20 de procente, atât a nivelului de trigliceride, cât și al celui de colesterol.