de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Liposucția cu laser este o procedură de conturare a corpului care utilizează energia laserului pentru a elimina excesul de grăsime din diferite zone ale corpului. Tot mai populară pentru că este neinvazivă, această tehnică promite rezultate spectaculoase și durabile.
Unul sau două tratamente pentru fiecare zonă vizată
Liposucția cu laser se adresează depunerilor de grăsime de pe abdomen, spate, gât, șolduri, coapse, brațe superioare sau posterior. Ca orice procedură complexă și ultramodernă, aceasta include liposucție cu laser minim invazivă (implică efectuarea unei mici incizii în piele pentru a introduce aplicatorul laser) sau neinvazivă (nu implică nicio incizie, deoarece aplicatorul laser este aplicat deasupra pielii). Ambele variante sunt eficiente în reducerea celulelor adipoase, iar după trei luni de tratament apar rezultatele. În general, este nevoie de două tratamente pentru fiecare parte a corpului.
Procedură sigură, recuperare rapidă
Persoanele care pot apela la liposucția cu laser au o stare generală bună de sănătate și se recomandă să nu fumeze deloc cu câteva săptămâni înainte de începerea tratamentului. De asemenea, chirurgii plasticieni atrag atenția că rezultatele, deși notabile, trebuie să se potrivească cu așteptări realiste. Pe de altă parte, efectul este durabil, cu condiția ca persoana care recurge la această procedură să nu acumuleze kilograme după tratament. De asemenea, procedura este sigură, iar recuperarea este rapidă. Înainte de a recurge la tatament, se oprește medicația care subțiază sângele. Zonele corpului în care se utilizează cel mai des liposucția cu laser includ abdomenul, șoldurile, coapsele, fesele, spatele și fața, punctează Ross Perry, director medical al Cosmedics Skin Clinics, din Marea Britanie.
Îmbrăcămintea de compresie accelerează vindecarea
Liposucția cu laser este o procedură care se efectuează în cabinetul chirurgului plastician. Înainte de procedură, specialistul aplică anestezie locală, apoi face o mică incizie în piele, introduce laserul și astfel se topesc celulele adipoase. Urmează introducerea unui tub mic, care aspiră grăsimea topită, închiderea zonei și acoperirea inciziei. Liposucția în variantă neinvazivă durează aproximativ 25 de minute. Se pune un aplicator laser special pe zona care este tratată. După tratament, pacientul primește instrucțiuni speciale. În cazul procedurii minim invazive, este vorba în general despre îngrijirea inciziei și eventual purtarea îmbrăcămintei de compresie, care accelerează vindecarea și ameliorează rezultatele.
„Liposucția cu laser este considerată a fi o procedură chirurgicală minim invazivă, care lichefiază și îndepărtează grăsimea încăpățânată“ Ayham Al-Ayoubi, chirurg plastician la Cadogan Clinic, Londra
Durata rezultatelor depinde de stilul de viaţă
Liposucția cu laser reduce grăsimea în anumite zone ale corpului care sunt adesea dificil de modificat cu dietă și exerciții fizice. Comparativ cu liposucția tradițională, varianta cu laser are unele avantaje. Riscurile tratamentului sunt minime, iar complicațiile puțin frecvente și se referă la posibilă roșeață, la umflături sau sensibilitate locală, toate fără anvergură. Liposucția cu laser nu este o formă de control al greutății. În schimb, procedura este un instrument pentru reducerea volumului de grăsime. Un stil de viață sănătos este necesar și obligatoriu pentru ca rezultatele tratamentului să dureze pe termen lung.