de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
O „limbă electronică” inovatoare, care poate replica preferințele umane pentru anumite alimente, este în curs de finalizare la Universitatea Penn State, din SUA, reprezentând o nouă „unealtă” prin care oamenii de știință încearcă să confere mașinilor… inteligență emoțională.
Opțiuni culinare replicate într-un robot
Cercetătorii americani și-au propus să integreze inteligența emoțională, care include aprecierile și antipatiile influențate de gust, în inteligența artificială (AI). Deși aceasta a avansat semnificativ, mai ales în ultima perioadă, modelele sale actuale ignoră în mare măsură psihologia umană. „Principalul obiectiv al muncii noastre a fost să aducem partea emoțională a inteligenței în inteligența artificială. Comportamentul uman este ușor de observat, dar greu de măsurat și asta face dificilă replicarea într-un robot, pentru a-l face inteligent emoțional”, explică specialistul Saptarshi Das, care este pe cale de a finaliza tehnologia. Practic, în timp ce foamea este impulsul fiziologic de a mânca, deciziile asupra a ce să aleagă oamenii drept hrană sunt influențate de simțul gustului. După cum explică Das, chiar și atunci când o persoană nu simte foame, dorința psihologică o poate determina să consume un deliciu dulce.
„Cortex gustativ” și „circuit de hrănire”
Obiceiurile alimentare servesc ca un prim exemplu al inteligenței emoționale. Pentru a înțelege complexitatea gustului, cercetătorii au studiat atent limba umană, care „traduce” datele chimice în semnale electrice trimise către cortexul creierului. În această regiune, rețele neuronale complexe modelează percepția gustului. Pentru a imita acest lucru, echipa a creat o „limbă electronică” folosind chimitranzistori din grafen, care să detecteze molecule chimice, combinați cu memtranzistori construiți din bisulfură de molibden. „Cortexul gustativ electronic” rezultat conectează un „neuron al foamei” cu un „neuron al apetitului” și un „circuit de hrănire”. „Aceasta înseamnă că dispozitivul poate gusta sare. Combinând aceste nanomateriale, am luat punctele forte de la fiecare dintre ele pentru a crea circuitul care imită sistemul gustativ”, detaliază expertul Subir Ghosh, coautor al cercetării.
Oamenii de ştiinţă americani dezvoltă „limba electronică” cu tehnologia necesară pentru ca un sistem AI să poată fi antrenat să devină un bun... degustător de vinuri!
„Dincolo de gust, echipa de experți americani are în vedere extinderea acestui concept pentru a încorpora alte simțuri, ceea ce ar duce la un sistem AI mai holistic“ (revista Nature Communications)
Elaborarea de diete bazate pe preferinţe emoţionale
Tehnologia dezvoltată de experții americani nu se limitează la un singur gust - poate fi adaptată pentru a recunoaște toate profilurile gustative primare. Privind în perspectivă, cercetătorii văd numeroase aplicații, inclusiv diete concepute de inteligența artificială, care să fie bazate pe preferințe emoționale sau sugestii personalizate de mese. Scopul imediat al echipei este de a extinde capacitatea „limbii electronice”. „Încercăm să facem șiruri de dispozitive cu grafen pentru a imita cei aproximativ 10.000 de receptori gustativi care există pe limba umană, fiecare ușor diferit în comparație cu ceilalți, ceea ce permite să distingem diferențele subtile de gusturi. Exemplul la care mă gândesc sunt cei care își antrenează limba și devin oenologi - poate că în viitor va putea exista un sistem AI care să fie antrenat pentru a deveni un degustător de vinuri mai bun. Aceste circuite simple ar putea fi mai rafinate și făcute pentru a reproduce mai îndeaproape comportamentul uman”, spune Das.