Main menu

header

964 3 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Orice reducere a numărului caloriilor ingerate într-o zi este de natură să aducă numeroase beneficii, inclusiv unul surprinzător: întărirea musculaturii. Un nou studiu al specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate din SUA infirmă astfel ipoteza că restricțiile calorice sunt de natură să afecteze puterea musculară.

Activează căile biologice ale îmbătrânirii sănătoase

Reducerea aportului total de calorii poate întineri mușchii și poate activa căi biologice importante pentru o sănătate bună, au arătat rezultatele unui studiu al cercetătorilor americani. Scăderea aportului caloric fără a priva organismul de vitamine și minerale esențiale este cunoscută ca o modalitate de a întârzia progresia bolilor legate de vârstă la modelele de organisme animale. Noul studiu, publicat în revista Aging Cell, sugerează că aceleași mecanisme biologice sunt valabile și pentru oameni. Potrivit experților americani, chiar și o reducere de 12% a numărului caloriilor a fost suficientă pentru a activa majoritatea căilor biologice care sunt importante în îmbătrânirea sănătoasă. „Acest tip de reducere, chiar mică, a aportului de calorii este fezabilă și poate face o mare diferență”, explică specialistul Luigi Ferrucci.

Previne inflamațiile

Echipa de cercetare a studiat bazele moleculare ale beneficiilor observate privind restricția calorică. Dacă pe de o parte restricția calorică poate genera o oarecare pierdere de masă musculară, nu este afectată și puterea mușchilor. Concluzia oamenilor de știință a fost că restricția calorică a îmbunătățit cantitatea de forță generată de fiecare unitate de masă musculară, numită forță specifică musculară. De exemplu, un aport caloric mai mic a reglat genele responsabile pentru generarea de energie și metabolism, iar inflamația a scăzut. „Deoarece inflamația și îmbătrânirea sunt puternic cuplate, restricția calorică reprezintă o abordare semnificativă pentru prevenirea stării proinflamatorii, care este dezvoltată de mulți oameni în vârstă”, adaugă Ferrucci.

Restricționarea caloriilor poate genera o îmbunătățire a activității celulelor imunitare (National Institutes of Health)

Măreşte durata de viaţă

În 1935, omul de știință american Clive McCay descoperea în mod accidental că animalele de laborator care urmau o dietă cu restricții calorice trăiau cu aproape 30% mai mult decât exemplarele care se hrăneau „normal”. Așadar, dovezile despre beneficiile restricționării caloriilor există de aproape un secol. „Se pare că există două mecanisme prin care o dietă cu conținut limitat de calorii mărește durata de viață. În primul rând, reduce producția de radicali liberi, în al doilea rând, crește rezistența celulelor la stres. Credem că ambele sunt importante în protejarea organismului împotriva unui număr de boli care au un impact negativ asupra duratei de viață, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare și cancerul”, spune Mark Mattson, de la Institutul Național pentru Îmbătrânire din SUA. De asemenea, s-a demonstrat că restricționarea calorică reduce nivelul de colesterol din sânge la animalele de laborator.