de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Trendul dietelor extrem de restrictive fiind depășit încă din 2023, reperele nutriționale majore ale anului 2024 sunt conturate de specialiști: o combinație între sănătate și stare de bine, cu mai multă permisivitate la capitolul plăceri culinare, atâta vreme cât acestea nu sunt în exces și cu un plus de conștientizare a efectelor concrete asupra organismului ale fiecărui ingredient care compune regimul alimentar de fiecare zi.
Hidratarea, element central al funcționării organismului
Menținerea hidratării rămâne și în 2024 un element central al unei vieți sănătoase. Tendințele de pe rețelele sociale, precum „WaterTok”, sunt printre cele mai căutate cadouri de wellness, ceea ce demonstrează faptul că tot mai mulți oameni sunt conștienți de importanța aportului corect de apă. În cazul unor branduri, vânzările pe direcția hidratare, de la obiecte la mărci de apă, au crescut în 2023 și cu 30 de procente, iar trendul va continua. Pe de altă parte, gestionarea deshidratării este la fel de importantă, opinia publică făcând în tot mai mare măsură conexiunea dintre hidratare și starea generală a organismului, de la intestine până la piele.
Meniuri care conțin tot ce are nevoie metabolismul
Datassential, un colector major de date despre alimente și băuturi, estimează că unul dintre cele mai accentuate trenduri nutriționale din anul 2024 se va dovedi consumul de salate. Apreciate pentru infinitatea de combinații pe care le permit, acestea vor avea în prim-plan cruciferele, în frunte cu varza, precum și sparanghelul. În același timp, aceste meniuri asigură, prin carnea inclusă, și proteine, favorizează microflora intestinală prin dressingurile cu iaurt sau zară, hidratează cu ajutorul castraveților, care conțin în mare parte apă, și oferă vitamine prin prezența frunzelor proaspete de salată romană. Vizualizările pe internet legate de variante de salate au crescut cu 89% în 2023 numai pe site-ul EatingWell.com.
Băuturi… funcționale!
Cafeaua alternativă a devenit o tendință de top la sfârșitul anului 2023, iar Whole Foods estimează că fenomenul de adoptare extinsă va continua masiv în 2024. Acest efect este o urmare a declinului consumului de băuturi energizante, considerate periculoase de mulți nutriționiști și nerecomandate adolescenților, de pildă, mai ales consumate în exces. De asemenea, în 2024, interesul consumatorilor va fi centrat și pe alte băuturi funcționale, cum sunt sucurile „infuzate” cu prebiotice și probiotice, cu electroliți (interesul pentru articolele despre electroliți a crescut cu 100% pe EatingWell.com în ultima perioadă) și multe alte amestecuri care favorizează metabolismul. Băuturile despre care se afirmă că au beneficii suplimentare pentru sănătate - fie că este vorba despre menținerea nivelului de energie, despre motivație psihică sau despre îmbunătățirea microflorei intestinale - vor fi unul dintre cele mai importante trenduri nutriționale în 2024, afirmă specialiștii.
Concentrarea asupra microflorei intestinale
Interesul pentru alimentele care favorizează sănătatea intestinală a „explodat” în ultima perioadă, iar experții prevăd o accentuare a tendinței. Cu tot mai multe studii care leagă acest sistem de starea generală fizică și psihică, precum și de întărirea sistemului imunitar, alimentele fermentate și ingredientele bogate în probiotice și prebiotice vor fi un obiectiv alimen- tar principal pentru 2024. Aceste tendințe sunt reflectate de căutările pe internet pe subiecte ca sănătatea gastrointestinală (creștere de peste 60%), precum și a vizualizărilor tot mai numeroase ale materialelor și recomandărilor publicate de specialiști în domeniu.
Gustări bogate în proteine
Proteinele sunt un nutrient crucial de care are nevoie organismul uman pentru a rămâne sănătos, puternic și mai ales pentru prelungirea sațietății, care poate contribui masiv la o menținere a greutății corporale optime. Pe de altă parte, considerentele etice legate de creșterea și sacrificarea animalelor sunt tot mai puternice ca tendință alimentară în 2024, astfel încât interesul pentru proteinele pe bază de plante este mai mare decât oricând în trecut. În paralel, tot mai multe cercetări identifică surse viabile de proteine de calitate în lumea plantelor, astfel încât interesul pentru acestea a crescut în rândul consumatorilor cu peste 40 de procente în ultima perioadă, cu pulberea de proteine în prim-planul aprecierilor. Surse din ce în ce mai accesibile de proteine devin disponibile, iar o categorie de top o reprezintă gustările - nuci, amestecuri de iaurt, formule de batoane și cipsuri proteice noi, îmbunătățite.
Hrană potrivită pentru menopauză
Pe măsură ce vedete precum Drew Barrymore, Oprah Winfrey sau Naomi Watts vorbesc tot mai des și mai deschis despre menopauză, subiectul cândva „tabu” devine… opusul. Datele Google au înregistrat o creștere semnificativă a tendințelor de căutare pornind de la termenul menopauză și continuând cu alimentele care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Ca urmare, una dintre tendințele nutriționale principale ale anului 2024 va fi alimentația dedicată special stării de bine a femeilor aflate în această etapă a vieții. De exemplu, specialiștii recomandă dieta mediteraneană, un plan alimentar susţinut ştiinţific, ce pune accentul pe cereale integrale, leguminoase, fructe, legume şi grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. Este un regim scăzut în grăsimi animale şi bogat în fibre, care diminuează simptomele neplăcute și, în același timp, favorizează scăderea în greutate.
Suplimentele naturale pentru slăbit
Una dintre cele mai pregnante tendințe nutriționale manifestate în 2023 și care va continua să se amplifice în 2024 este interesul consumatorilor pentru suplimentele naturale pentru pierderea în greutate. Pe de altă parte, Datassential a raportat o creștere doar în ultimele săptămâni cu 14% a interesului pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție în același scop. „Odată cu aprobarea mai multor medicamente pentru slăbit, ne așteptăm să vedem că interesul față de ele va continua să crească. Este important să ne amintim că, deși aceste medicamente nu sunt potrivite pentru toată lumea și ar trebui luate cu precauție, sunt o opțiune sigură pentru multe persoane cu obezitate”, afirmă specialistul în nutriție Maria Laura Haddad-Garcia, editor EatingWell.
Reducerea la minimum a zahărului
În 2024, consumatorii vor continua să caute produse cu conținut scăzut de zaharuri adăugate - sau chiar fără. Datele EatingWell arată că opiniile despre efectele nocive ale zahărului adăugat au crescut cu 1.200% în 2023, iar trendul își va continua linia ascendentă și în 2024. Ca urmare, interesul pentru produse ca îndulcitori, siropuri și miere va continua să scadă, iar zaharurile care se găsesc în mod natural în fructe, de exemplu, vor intra și mai mult în prim-plan.