de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Utilizarea AI în sectoarele de fitness continuă să crească în mod accelerat. Un raport recent estimează că această piață va ajunge la 35,6 miliarde de dolari până în 2030. De la preferința unor persoane de a interacționa cu un computer până la posibilitatea de a avea un antrenor la purtător, AI a intrat masiv în lumea menținerii formei fizice.
Un serviciu livrat acasă
Numărul de aplicații de fitness care folosesc AI crește constant și include Aaptiv, FitnessAI, Fitbod, Freeletics, VI Trainer și Whoop. De asemenea, unele persoane apelează pur și simplu la chatbot-ul ChatGPT pentru a le crea antrenamente personalizate. „Chiar dacă faceți exerciții singuri acasă, se simte că cineva vă sprijină pe parcursul sesiunii”, detaliază sprintera britanică și medaliată olimpică Desiree Henry, una dintre prezențele din lumea antrenorilor AI care apar pe ecran. Pe de altă parte, potrivit experților, ideea inteligenței artificiale în fitness nu este de a înlocui complet sălile de sport, ci ca acestea să devină un serviciu livrat acasă, așa cum sunt multe altele.
Variantă… la sală
În timp ce majoritatea aplicațiilor de fitness AI sunt concepute pentru antrenamente solitare, recent s-a deschis și prima sală de sport unde oamenii pot exersa împreună, cu antrenori AI. În studioul Lumin Fitness, din Dallas, Texas, ecrane cu LED-uri sunt aliniate pe pereții de unde antrenorii personali cu inteligență artificială ghidează până la 14 participanți în același timp, prin antrenamente personalizate. Fiecare persoană are propria stație desemnată, iar participanții primesc apoi feedback verbal de la AI, prin căști. „Senzorii din studio pot urmări fiecare membru al clasei, monitorizează efectuarea exercițiilor și oferă reacție cu privire la fiecare mișcare”, spune Brandon Bean, co-fondatorul Lumin fitness.
„Nu încercăm să înlocuim talentul antrenorilor de fitness cu AI, ci le punem la dispoziție instrumente pentru a oferi o experiență mai bună“ (Brandon Bean, Lumin fitness, Texas)
Exerciţii mai evoluate, rezultate mai bune
Despre avantajele utilizării inteligenței artificiale în fitness, kinetoterapeutul american Lucy McDonald afimă că „dacă AI este programată corect, atunci oferă un potențial imens pentru ca oamenii să-și facă exercițiile să evolueze și implicit să obțină rezultate mult mai bune. Sistemul nu este perfect acum, dar, pe măsură ce învață în timp, fitness-ul de acest tip va deveni din ce în ce mai bun”. Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că înainte de a face exerciții cu ajutorul tehnologiei, este recomandat să fie consultat un antrenor uman, pentru a evita excesele sau chiar accidentările.