de Roxana Istudor şi Flori Pintea
În general, persoanele care adoptă o dietă sunt sfătuite să renunțe pe cât posibil la mâncatul între mese, acele gustări care pot deturna rezultatele regimului alimentar. Dar cercetări recente arată că, dacă aceste gustări sunt corect alese și bine calculate în aportul zilnic, ajută la senzația de saturație, la scăderea riscului de a mânca în exces și astfel susțin pierderea kilogramelor.
Combat supraalimentarea
Este un adevăr pe larg acceptat faptul că a slăbi se concentrează în general pe scăderea numărului de calorii ingerate - mai puțini carbohidrați, mai puține grăsimi etc. Pentru multe persoane, ideea de restricție masivă poate fi demoralizantă, iar efectul, invers: se gândesc constant la mâncare. Acesta este unul dintre motivele majore pentru care atâtea regimuri alimentare dau greș. Unii oameni se descurcă bine cu trei mese principale pe zi, în timp ce alții reduc dimensiunile acestora pentru a putea include o gustare sau două. Descoperirea unui model de alimentație durabil combate supraalimentarea și menține un număr de kilograme constant pe termen lung. Așadar, în timp ce caloriile joacă un rol major în rezultatele pierderii în greutate, nu reprezintă singurul aspect: atâta vreme cât nu se mănâncă în exces, adăugarea mai multor alimente, cum ar fi gustările, pe parcursul zilei poate ajuta la atingerea obiectivelor pentru care s-a adoptat dieta.
Mențin sănătatea generală a organismului
Numeroase cercetări și mulți nutriționiști sunt de părere că gustările corect alese prezintă numeroase avantaje pe drumul atingerii obiectivelor de greutate corporală. Nu, nu este vorba despre cipsuri, covrigei sau biscuiți, ci despre fructe, legume, iaurt, nuci. Fără a aduce calorii în exces, aceste gustări prelungesc sațietatea, alungă gândul constant la hrană prezent în mintea atâtor persoane care țin regim și, prin aportul de fibre, proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, susțin sănătatea generală a organismului. În plus, prioritizarea acestor componente în dietă ajută la menținerea stabilă a nivelului zahărului din sânge.
Pentru o scădere sănătoasă în greutate, specialiștii recomandă ca ultima masă să fie luată la ora 19:00, cu pauză de 12-14 ore până la prima masă din ziua următoare
Iaurt grecesc, ouă fierte, felii de mere...
Un recipient standard de iaurt grecesc fără grăsimi conține aproximativ 17 grame de proteine și calorii foarte puține. Adăugând câteva fructe de pădure, pentru antioxidanți, și puține nuci, pentru grăsimi sănătoase, rezultă o gustare excelentă și binevenită pentru organism. La rândul lor, ouăle fierte sunt faimoase pentru conținutul de proteine și numărul foarte mic de calorii - în plus, prelungesc sațietatea într-un mod uimitor. Pe de altă parte, o gustare din câteva felii de mere va aduce corpului vitamine, fibre și carbohidrați energizanți, dar nu și calorii în exces. Nu în ultimul rând, o cantitate moderată de humus (năut cu puțin ulei de măsline) înseamnă nu doar potolirea senzației de foame, ci și un aport de proteine pe bază de plante și grăsimi sănătoase. Totodată, este delicios alături de legume reci, cum ar fi morcovii sau ardeiul gras, conținutul de calorii al unei astfel de gustări nepunând nicicum în pericol efortul de a scădea în greutate.