Main menu

header

984 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un studiu recent a demonstrat că dieta tradițională japoneză previne declinul cognitiv, ținând la distanță demența, Alzheimer și alte afecțiuni neurodegenerative. Aceasta este doar una dintre concluziile la care au ajuns oamenii de știință de-a lungul timpului, studiind felul în care se hrănesc cei mai longevivi pământeni și în care alimentele pot fi un adevărat tratament.

Evită la maximum zaharurile şi grăsimile

Japonezii se mândresc cu una dintre cele mai scăzute rate de obezitate din lume, precum și cu o incidență foarte scăzută a anumitor cancere. Secretele acestei sănătăți fizice și psihice prelungite se ascund în alimentația națiunii nipone, care are unele caracteristici distincte. Astfel, poporul alcătuit preponderent din persoane cu o greutate optimă întreaga viață mizează pe trei mese mari și două gustări în fiecare zi, iar caracteristicile alimentației sunt puține și de o simplitate uimitoare: ingredientele sunt în mare parte neprelucrate, se concentrează pe arome naturale, „delicios” trebuie să fie neapărat și „sănătos”, porțiile sunt reduse, dar conțin, fiecare, o mare varietate de alimente. În plus, această dietă bine echilibrată evită la maximum zaharurile și grăsimile și are în centru alimente bune pentru intestin.

Bogăție de nutrienți și compuși benefici pentru organism

Produsele alimentare de bază ale dietei tradiționale japoneze sunt orezul, peștele, tăițeii, legumele, fructele de mare, tofu, algele, iar în plan secund se situează fructele și ouăle. La o masă tipică japoneză se regăsesc orezul japonez cu bob scurt, consumat simplu, aburit, supa miso și supă de pește, legume murate ca garnitură (ridichi Daikon, varză chinezească, vinete, castraveți, napi, prune japoneze), ciuperci enoki fierte la abur, alge marine uscate. Potrivit studiilor oamenilor de știință, beneficiile acestui tip de alimentație sunt majore și au fost verificate în timp, japonezii fiind una dintre cele mai sănătoase națiuni de pe planetă. Astfel, dieta tradițională din Țara Soarelui-Răsare este foarte bogată în nutrienți și compuși benefici pentru organism, protejează împotriva bolilor cronice majore, îmbunătățește digestia și în ansamblu sporește longevitatea, vârstnicii japonezi fiind în același timp într-o stare bună de sănătate, autonomi și activi.

Japonezii consumă cantităţi importante de ceai verde, campion al aportului de antioxidanţi, furnizor major de beneficii pentru sănătate

800 de calorii pe zi, fără înfometare

Bucătăria japoneză a fost creată din părți ale altor culturi alimentare - a început cu importul de orez din China, acum aproximativ 3.000 de ani, apoi, după al Doilea Război Mondial, în Japonia a început să se consume mai multă mâncare americană, dar întotdeauna japonezii au adaptat aceste „importuri” la propriul fel de a aborda hrana: chiar dacă și-au creat propriul „model” de hamburger, de pildă, acesta nu este nici pe departe o „bombă calorică”, ci este alcătuit din ingrediente sănătoase și este consumat în porții foarte mici. De asemenea, chiar dacă în bucătăria niponă au apărut grătarul coreean sau cartofii prăjiți chinezești, japonezii „întorc” întotdeauna aceste meniuri după dieta lor tradițională. Ca urmare a acestei abordări, deoarece această națiune crede nestrămutat în controlul dimensiunii porțiilor și în includerea unei varietăți mari de alimente, niponii consumă de obicei în medie 800 de calorii pe zi, fără să se înfometeze sau să-și priveze organismul de nutrienți prin restricții alimentare majore.