Main menu

header

984 3 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Taxele pe alimentele bogate în grăsimi, sare sau zahăr reduc vânzarea, cumpărarea și consumul acestor produse, ducând la rate mai scăzute de obezitate și de alte probleme de sănătate legate de dietă, arată rezultatele unei noi analize globale, realizată de experții de la Imperial College Business School, din Marea Britanie.

Consum cu 40% mai mic

Analiza publicată revista Food Policy a evaluat concluziile a 20 de studii din întreaga lume, din țări precum Mexic, SUA, Canada, Ungaria, Danemarca, Țările de Jos, Singapore și Noua Zeelandă, evidențiind potențialul impozitelor pe alimentele nesănătoase. Datele finale au arătat că în Mexic, o taxă de 8% asupra alimentelor neesențiale, bogate în energie, inclusiv dulciuri, ciocolată, cereale cu zahăr, chipsuri și gustări sărate, a înregistrat o reducere a vânzării acestora cu 18% în supermarketuri și cu până la 40% la comercianți cu amănuntul. Grupurile de consumatori cu venituri mici au înregistrat cea mai mare scădere a consumului odată cu implementarea taxei. Concluziile din America de Nord și Noua Zeelandă sugerează, de asemenea, că pentru a se afecta cu adevărat nivelurile de consum și obezitatea, ratele de impozitare ridicate și subvențiile pentru alimente mai sănătoase au fost cheia scăderii consumului și implicit a obezității.

Direcționarea fondurilor spre alternative sănătoase

Una dintre constatările cercetării este că venitul rezultat dintr-un impozit cu cotă mare (între 20% și 50%) pe alimentele din categoria junk-food poate fi folosit pentru a finanța subvenții pentru alternative de alimentație sănătoasă. Pentru țările cu venituri mici și medii, unde diferența de preț între alimentele sănătoase și cele nesănătoase este un factor cheie al ratelor obezității, acesta ar putea fi un pas vital în a ajuta comercianții cu amănuntul de opțiuni mai sănătoase să concureze cu alimentele nesănătoase, puternic promovate. În acest context, doar taxa pe zahăr din Marea Britanie pentru băuturile răcoritoare a generat o scădere a conținutului mediu de zahăr al produselor vizate cu 46% în cinci ani. „Pentru guverne, descoperirile noastre subliniază eficacitatea taxelor pe produsele nesănătoase ca strategie viabilă de reducere a alimentelor consumului și abordarea provocărilor de sănătate publică ale obezității”, explică specialistul Elisa Pineda.

Până în prezent, doar 16 țări au implementat taxe pentru produsele alimentare din categoria junk-food (Imperial College Business School, Londra)

Excesul ponderal, epidemie mondială

Ratele de exces de greutate și de obezitate au crescut enorm în ultimele decenii, devenind epidemie în majoritatea părților lumii. În ultimele două decenii, variabilitatea sfaturilor de alimentație sănătoasă a devenit un clișeu, ducând la o creștere alarmantă a tendinței de consum de fast-food și băuturi îndulcite. În medie, industria fast-food-ului crește cu 40% pe an, potrivit National Institutes of Health, din SUA. Un sondaj PAN India în rândul a zeci de mii de copii cu vârste între 9 și 14 ani a concluzionat că 93% consumă alimente ambalate și 68% băuturi îndulcite ambalate mai mult de o dată pe săptămână, iar 53% mânâncă acest tip de produse cel puțin o dată pe zi. Efectele acestui consum includ supraponderalitate, obezitate, risc cardiometabolic, hipertensiune arterială, simptome comportamentale, probleme dentare.