de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cu 14 ani în urmă era lansată în Florida, SUA, formula de fitness numită Orangetheory. De atunci, stilul a dezvoltat 1.500 de locații în toată lumea, din Australia până în Mexic, și se adresează tuturor celor care își doresc o inimă puternică și sănătoasă, care să bată cât mai mult timp.
Alternare de exerciții intense cu perioade de recuperare
Orangetheory Fitness, fondat de Ellen Latham, este un antrenament-curs care durează o oră și implică trei segmente: benzi de alergare, vâsle și lucru cu greutăți. De la înființare, franciza s-a extins, depășind un miliard de dolari în vânzări la nivel de sistem, iar începând cu 2020 are peste un milion de membri. Ce caută toți acești oameni? Rezultate, care în cazul stilului de antrenament Orangetheory sunt evidente deopotrivă pentru sănătate și pentru aspectul fizic. Practic, aceste exerciții sunt o formă de antrenament pe intervale de mare intensitate, alternând perioade scurte de exerciții în forță și unele mai lungi de recuperare. Aceste sesiuni de o oră sunt concepute pentru a genera un consum foarte mare de oxigen după exercițiu, concept fiziologic care apare pe măsură ce organismul revine la starea de dinainte de efort. Participanții la sesiunile Orangetheory circulă între cele trei segmente componente ale antrenamentului pe parcursul unei sesiuni. Exercițiile sunt clasificate ca subliniind rezistența, puterea sau forța sau o combinație a acestora. Sesiunile sunt exerciții de grup, conduse de un antrenor. Pentru a descuraja sentimentul de rutină, surpriza este asigurată de fiecare dată: cursurile sunt preproiectate și nu sunt divulgate participanților înainte de sosirea în sala de antrenament.
Cinci zone de ritm cardiac
Există cinci zone de ritm cardiac utilizate în antrenamentul Orangetheory; gri, albastru, verde, portocaliu și roșu. Zona gri este 0%-60% din ritmul cardiac maxim al unui participant și este echivalentă cu starea de repaus; zona albastră reprezintă 61%-70% din ritmul cardiac maxim și este considerată o perioadă de încălzire; zona verde este de 71%-83% din ritmul cardiac maxim al unui participant și reprezintă o perioadă aerobă de exerciții fizice; zona portocalie este de 84%-91% din ritmul cardiac maxim al unui participant; zona roșie reprezintă 92%-100% din ritmul cardiac maxim și reprezintă o perioadă de efort fizic extrem. Participanții sunt încurajați să acumuleze „puncte splat”, care se bazează pe timpul petrecut în zonele portocaliu și roșu - numărul recomandat de puncte splat per clasă este de maximum 20, în funcție de vârstă, greutate și sex.
Orangetheory Fitness organizează mai multe „provocări” pe tot parcursul anului, care le oferă membrilor antrenamente tematice
Monitorizare, analiza compoziţiei corporale
Orangetheory Fitness este un antrenament care beneficiază din plin de avansul tehnologiei - de altfel, acest lucru s-a văzut din plin în timpul blocajelor din pandemie, când fondatorii francizei au pus la dispoziție membrilor programe de exerciții pe care le puteau efectua acasă. Mai precis, odată sosiți la sală, participanții poartă monitoare de puls în jurul pieptului, antebrațului sau încheieturii mâinii, toate valorile fiind afișate pe ecranele din studio, pe tablete atașate la benzile de alergare sau la vâsle. Statisticile personale sunt livrate fiecărui membru după antrenament. De asemenea, Orangetheory Fitness a colaborat recent cu InBody pentru a oferi membrilor oportunitatea de a-și vedea analiza compoziției corporale printr-un test care se efectuează pe cântar - după 15 secunde se oferă utilizatorului un rezumat al unor markeri ca rata metabolică, masa musculară, procentul de grăsime corporală și multe altele.