Main menu

header

987 3 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre cele mai în vogă regimuri alimentare ale momentului, dieta planetară, propune o schimbare de paradigmă a domeniului - nu a fost concepută special pentru pierderea în greutate, ci pentru a combina sustenabilitatea planetei cu un plan de hrănire care menține sănătatea umană. Rezultatele s-au dovedit benefice inclusiv pentru siluetă.

Echilibrează sănătatea umană și sustenabilitatea globală

Creșterea globală a obezității, factor de risc major pentru diferite boli netransmisibile, cum ar fi problemele cardiovasculare, cancerele și diabetul, evidențiază nevoia urgentă de schimbări alimentare către opțiuni mai sănătoase și mai durabile. Dieta EAT-Lancet, propusă de Comisia Lancet pentru Sănătate Planetară, oferă un plan alimentar pentru o astfel de schimbare, care urmărește să echilibreze sănătatea umană și sustenabilitatea planetei. Se recomandă un consum crescut de fructe, legume, proteine vegetale și grăsimi nesaturate, reducându-se în același timp consumul de carne roșie. Într-un studiu recent, publicat în revista Dialogues in Health, un grup de cercetători danezi a examinat impactul adoptării dietei planetare, elaborată de EAT-Lancet, în timpul vârstei mijlocii, evaluând modificările greutății corporale și circumferința taliei după o perioadă mai îndelungată. Pentru persoanele cu cea mai mare aderență la dieta EAT-Lancet s-a înregistrat un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta obezitate, subliniindu-se astfel potențialul dietei în prevenirea acestei afecțiuni, precum și micșorarea circumferinței taliei.

Reducerea numărului de decese cauzate de alimentația necorespunzătoare

Dieta planetară are obiective declarate care depășesc simpla scădere în greutate. Astfel, se urmărește creșterea capacității de a putea fi hrănită o populație mondială estimată să ajungă la 10 miliarde de oameni în 2050, reducerea semnificativă a numărului de decese la nivel mondial cauzate de alimentația necorespunzătoare, sustenabilitatea ecologică, pentru a se preveni prăbușirea lumii naturale. Pentru a realiza toate acestea, dieta include restricții privind consumul de carne, lactate și legume cu amidon. Există și anumite restricții privind cantitățile de fructe, legume, leguminoase, cereale și ulei, dieta fiind creată în jurul unui aport total de 2.500 de calorii pe zi, pentru a descuraja supraalimentarea. Comisia EAT-Lancet descrie dieta planetară ca fiind „un regim bazat în mare parte pe plante, care poate include opțional și cantități modeste de pește, carne și produse lactate”.

Dieta planetară limitează drastic, până la eliminare, cerealele rafinate, alimentele foarte procesate, zaharurile adăugate

Legume, cereale integrale, proteine vegetale

Este larg documentat de oamenii de știință faptul că un aport sporit de alimente pe bază de plante oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Un meniu standard al dietei planetare include aproximativ jumătate din farfurie cu legume și fructe de diferite culori, o treime cu cereale integrale, proteine vegetale (fasole, leguminoase) și cantități mici de uleiuri cu grăsimi nesaturate, iar restul cu proteine animale, lactate și legume cu amidon.