Main menu

header

988 3 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Conceptul de alimentație integrativă privește hrana ca pe o parte esențială a sănătății generale. Noțiunea include opțiunea constantă pentru alimente naturale, neprocesate și conștientizarea faptului că alimentele afectează corpul și mintea. Ca urmare, alimentația integrativă se concentrează pe legătura dintre nutriție și fiecare aspect al sănătății, de la procesele celulare la starea mintală.

Optimizarea funcționării metabolismului

Este binecunoscut faptul că nutriția are impact masiv asupra organismului, de la hormoni până la bunăstarea mentală și echilibrul emoțional. Pornind de la celebrele cuvinte ale lui Hipocrate - „Folosiți hrana ca pe un medicament” - lumea modernă a medicinei integrative a dezvoltat conceptul de nutriție funcțională, care adoptă o abordare individuală și holistică a preferințelor alimentare ale fiecăruia. Înțelegerea modului de selectare a alimentației adecvate pentru stilul de viață specific fiecăruia, pentru etapa de viață și nevoile biospecifice poate fi foarte utilă pentru optimizarea funcționării metabolismului.

Abordare personalizată a terapiilor nutriționale

988 3 2Dietele oamenilor includ nutrienți, vitamine, enzime și compuși vegetali diverși, care furnizează elementele de bază ce conduc diferite procese metabolice în fiecare celulă a corpului. Alimentația integrativă percepe hrana ca pe mult mai mult decât un număr de calorii - este fundația pentru toate aspectele sănătății. În acest tablou general, se consideră că este nevoie de o abordare personalizată a terapiilor nutriționale, care adaptează nevoile dietetice specifice pe baza sănătății și a obiectivelor pe termen scurt și lung. Mai precis, în cadrul conceptului se analizează factorii interni și externi care pot influența sănătatea digestivă, neurologică, celulară și imunitară în întregul corp, creându-se, în același timp, unele restricționări nutriționale în fața preferințelor dietetice care nu sunt ideale.

Longevitate într-o stare generală cât mai bună

Ceea ce consumă o persoană este esențial pentru dezvoltarea sistemului imunitar, a capacităților de longevitate, a bunăstării fizice, iar alimentația integrativă percepe hrana ca pe o formă de medicină preventivă în sine. Deficiențele și dezechilibrele nutriționale pot avea un efect semnificativ asupra funcției creierului, inflamației sistemice, sănătății cardiovasculare și diversității microbiene, precum și asupra hormonilor, echilibrului zahărului din sânge, managementului intern al bolilor, homeostaziei celulare și nivelurilor de energie. Din fericire, cercetările moderne pun la dispoziția celor care doresc să-și prelungească viața prin intermediul unei alimentații corecte numeroase formule de diete care, adoptate pe termen lung, aduc nenumărate beneficii. Tot ce are de făcut o persoană este ca, la recomandarea unui nutriționist și după o serie de analize care să reflecte starea actuală de sănătate și nevoile nutriționale specifice, să treacă la un plan alimentar care să asigure longevitatea într-o stare cât mai bună de sănătate.

Dieta de eliminare - abordarea sensibilităților de bază

Dieta de eliminare este un punct de plecare excelent pentru a vedea ce alimente nu sunt de bun augur pentru corpul și sănătatea unei persoane. Mai exact, un astfel de regim se concentrează pe înlăturarea alimentelor problematice și iritante. În timpul planului alimentar care durează câteva săptămâni se suspendă consumul unuia sau mai multor alimente care au produs neplăceri la un moment dat și, cu ajutorul unui jurnal, se observă efectele asupra organismului. Această dietă își pro- pune să abordeze sensibilitățile de bază - alimentele proinflamatorii și nutrienții sau acele produse care pot irita intestinul și sistemul imunitar al unei persoane.

Planul de scădere a inflamațiilor - înlăturarea declanșatorilor

Planul alimentar pentru scăderea inflamațiilor este unul dintre cele mai frecvent utilizate în alimentația integrativă, întrucât inflamațiile sunt larg răspândite în lumea contemporană. Dieta antiinflamatoare urmărește să reducă sau să evite factorii care pot influența inflamația în întregul corp, iar această acțiune se traduce concret prin identificarea declanșatorilor care pot duce la un răspuns inflamator. Produsele alimentare care gene- rează disconfort și reacții alergice pot fi un punct de plecare util. Unele principii de bază în cadrul acestui plan alimentar sunt evitarea zaharurilor rafinate, a uleiurilor vegetale procesate și a alergenilor alimentari comuni, cum ar fi porumbul, soia, lactatele, grâul sau glutenul. Minimizarea consumului cărnii procesate și a prăjelilor, a băuturilor zaharoase și a alcoolului, concentrarea pe alimente integrale și adoptarea unor diete precum cea mediteraneană sau Paleo sunt unele opțiuni recomandate de alimentația integrativă.

Meniurile cu spectru de fitonutrienți

A alcătui un plan de meniuri cu spectru de fitonutrienți înseamnă concentrarea pe încorporarea mai multor opțiuni alimentare bogate în fitonutrienți în dieta zilnică. Fitonutrienții sunt componente ale plantelor, fructelor, legumelor, cerealelor, ierburilor, condimentelor, nucilor și ceaiurilor care pot avea un efect benefic asupra promovării sănătății generale. Cercetătorii au identificat aproximativ 10.000 de substanțe fitochimice și compuși bioactivi în fructe, cereale, legume și ceai. În timp ce unii polifenoli sunt mai populari decât alții (cum ar fi quercetina din mere, resveratrolul din struguri sau ECGG și catechinele din ceaiul verde), multe alte alimente pot fi adăugate în acest plan alimentar cu spectru de fitonutrienți.

Regimul cardiometabolic - hrana potrivită pentru inimă

Persoanele cu risc sau deja diagnosticate cu boli cardiovasculare sau afecțiuni metabolice, tot mai multe la nivel mondial, au la dispoziție o manieră de intervenție care ține de alimentația integrativă: regimul cardiometabolic. Acest plan de nutriție analizează cauzele care stau la baza și factorii care contribuie la aceste afecțiuni, cum ar fi inflamația, rezistența la insulină sau stresul. În funcție de particularitățile stării generale a fiecăruia, se poate aborda o variațiune pe tema dietei mediteraneene, considerată una dintre cele mai bune pentru sănătatea inimii, și, în plus, cu direcționări alimentare spre glicemie scăzută, calorii personalizate, echilibrul zahărului din sânge, conținut ridicat de fibre, grăsimi de calitate.

Hidratarea adecvată este crucială pentru funcțiile corporale și un element central al nutriției integrative

„Protocolul“ de detoxificare susţine funcţia hepatică

Un plan alimentar de detoxificare poate fi atât o abordare alimentară pe termen scurt, cât și pe termen lung, concepută pentru eliminarea toxinelor din organism. Aceasta poate include integrarea postului, curățării colonului și intervențiilor dietetice pe bază de plante. Acest „protocol” își propune să ofere suport nutrițional pentru a ajuta căile de eliminare a toxinelor. Planul de detoxificare, parte a tabloului alimentației integrative, reduce expunerea la alimente declanșatoare, susține funcția hepatică și favorizează aportul de alimente cultivate organic, în paralel cu reducerea expunerii la organisme modificate genetic și metale grele.