de Roxana Istudor şi Flori Pintea
În Fisterra, în nord-vestul Spaniei, o dietă bogată în fructe de mare, fructe și legume se dovedește o adevărată rivală a regimului mediteranean și s-a descoperit că reduce riscul de diabet de tip II și de afecțiuni cardiovasculare.
Alimente proaspete, de sezon, locale
Micul oraș pescăresc din Galiția, Fisterra, este locul în care oamenii se bazează pe dieta atlantică, nou intrată pe lista regimurilor sănătoase și care deja face furori. Dieta atlantică, ce supraviețuiește de secole în această regiune, este promovată ca o alternativă durabilă la cea mai cunoscută, studiată și certificată dintre toate dietele, cea mediteraneană. Analiza recentă a unui studiu clinic a constatat că regimul atlantic a redus semnificativ incidența sindromului metabolic, grup de afecțiuni care cresc riscul de diabet de tip II, de boli de inimă și ale vaselor de sânge. Potrivit specialiștilor care au studiat rezultatele regimului, acesta se caracterizează printr-un consum ridicat de alimente proaspete, de sezon și locale: cereale integrale, cartofi, ulei de măsline, fructe, legume și leguminoase, lactate, pește și fructe de mare, nuci (de preferat castane, nuci, migdale şi alune): margarină, unt (de câteva ori pe lună), șase-opt pahare cu apă pe zi.
„Totul este despre pește - în special gras”
Potrivit localnicilor intervievați de The Guardian, regimul alimentar este bazat pe pește (dorada, merluciu, chefin, macrou etc.), sepie și caracatiță. „Totul este despre pește - în special pește gras. Este vorba de a mânca ceea ce oferă marea”, spune vânzătorul Manuel Domínguez. De asemenea, rezidenții afirmă că petrec foarte mult timp în aer liber și fac mișcare. María del Mar Calvo Malvar, specialist în analize clinice la spitalul universitar din Santiago de Compostela, este unul dintre autorii analizei care a constatat că dieta atlantică a redus sindromul metabolic cu o treime în doar șase luni și punctează faptul că simplitatea, varietatea, sustenabilitatea contribuie în mare măsură la explicarea beneficiilor acestui mod de alimentație pentru sănătate.
Doradă, merluciu, chefin, macrou, peşte să fie în dieta atlantică, pentru scăderea colesterolului
„În gastronomia atlantică, mâncăm mai mult pește și fructe de mare decât în țările din jur, trei sau patru porții pe săptămână“ (María del Mar Calvo Malvar, Spitalul din Santiago de Compostela)
Indice de masă corporală mai mic
Autorii analizei care a constatat că dieta atlantică a redus sindromul metabolic cu o treime în doar șase luni punctează faptul că obiceiurile alimentare ale acestui tipar alimentar sunt asociate cu un nivel mai scăzut de colesterol și un indice de masă corporală mai mic. Un alt element care diferențiază dieta atlantică este prezența frecventă pe mese a verzei și a altor legume care sunt cunoscute pentru aportul de compuși organici despre care s-a demonstrat că ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer și a altor boli cronice. Acest regim este centrat pe fierberea alimentelor care se gătesc, nu pe prăjire.