de Sorin Dumitrescu şi Flori Pintea
Foarte puțini oameni țin cont de niște reguli privind modul în care trebuie consumate alimentele pe care le consumăm zilnic. Majoritatea dintre noi ne lăsăm pradă papilelor gustative care ne îmbie la tot felul de asocieri extrem de tentante, care nu respectă nimic dintre sfaturile nutriționiștilor. Pentru a ne ajuta sistemul digestiv trebuie să facem o asociere cât mai simplă a alimentelor, stomacul nu poate preluca mai mult de o mâncare concentrată odată. Iată în continuare care ar fi cele mai nesănătoase combinații alimentare la aceeași masă.
Cartofi cu carne și paste cu carne
Este cea mai proastă alegere dintre toate și totodată cel mai frecvent întâlnită. Interdicția este valabilă pentru absolut orice tip de carne, fie că e vorba despre carne roșie, albă sau chiar pește. Carnea produce sucuri gastrice acide, iar din acest lucru se digeră foarte lent. În schimb, cartofii produc sucuri gastrice alcaline, care sunt digerați repede și necesită enzime diferite. Rezultatul este că mâncarea nu va fi digerată cum trebuie şi de aici gazele, balonarea, arsurile stomacale, durerile de stomac, malabsorbţia, indigestia şi lipsa energiei sunt cele mai frecvente manifestări. Pastele mâncate împreună cu carnea merg pe același principiu al combinației dintre carne și cartofi, nefiind indicată combinarea la aceeași masă a carbohidraților cu proteine. De asemenea, pâinea trebuie eliminată în asociere cu pastele sau cu supa de carne și tăiței.
Cereale cu lapte
Micul dejun, care într-adevăr reprezintă o masă importantă în programul fiecărei zile, s-a concentrat de câțiva zeci de ani încoace, în special la copii, pe consumul de cereale cu lapte, considerat mult timp drept o alegere extrem de sănătoasă. Însă, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Combinația de cereale și lapte produce gaze, fiind tot una de carbohidrați cu proteine. De asemenea, nici fulgii de porumb nu se asociază cu produsele lactate. Laptele se digeră foarte greu.
Pâine cu ouă şi carne
Românul este un consumator exagerat de pâine de toate tipurile. Pâinea cu carne și ouă este setul complet nesănătos, iar digestia va fi afectată cu siguranță, deoarece se consumă o porție dublă de proteine asociate cu carbohidrați. De unde balonarea și apariția în cantitate însemnată a gazelor intestinale sunt manifestările cele mai frecvent întâlnite ca răspuns negativ.
Fructe cu cereale sau fructe cu lapte
În magazine există un sortiment tot mai mare și mai divers de iaurturi cu fructe sau cu cereale, considerate o alegere foarte inspirată și aparent sănătoasă pentru noi. Însă efectul este exact contrariu, consumul acestor iaurturi sau a laptelui cu fructe sau a cerealelor cu fructe nu este nici pe departe benefic pentru sănătate, cum am fi crezut noi. Ca în cazul cerealelor cu lapte, și fructele combinate cu lapte produc gaze. Prin urmare, fructele se consumă întotdeauna singure, la distanța de cel puțin o oră de la masă, deoarece folosesc enzime diferite de toate celelalte alimente.
Orezul cu carne
Pilaful sârbesc sau cel simplu reprezintă de foarte mulți ani o variantă aleasă mai ales la mesele celor mici, de asociere în special cu carnea de pui. Carbohidrații cu proteină la aceeași masă nu sunt recomandați, deoarece împreună pot perturba digestia. Prin urmare, este indicat ca orezul să fie consumat doar cu legume. O mâncare simplă de orez, fără a fi asociată cu carnea, chiar este una dintre cele mai potrivite alegeri pentru sănătate, conferind corpului multă energie și vitamine. Legumele care nu conţin amidon, salatele, rădăcinoasele, seminţele, ierburile, mirodeniile, uleiurile din nuci şi de seminţe pot să fie asociate cu proteine şi carbohidraţi.