de Roxana-Ioana Ancuța
Anumite remedii lichide, pe care le putem prepara inclusiv acasă, pot ajuta la pierderea în greutate atunci când sunt încorporate într-o dietă echilibrată și într-un stil de viață sănătos. Acestea sunt adesea sărace în calorii, pot stimula metabolismul, promovează senzația de sațietate sau au alte proprietăți care susțin eforturile noastre în lupta împotriva kilogramelor în plus. Este recomandat consumul lor dimineața, crescând arderea caloriilor pe tot parcursul zilei, controlând apetitului și, nu în cele din urmă, ajutând la prevenirea supraalimentării mai târziu în cursul zilei.
Suntem ceea ce bem
În timp ce anumite băuturi completează un regim de pierdere în greutate atunci când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos, este esențial să ne amintim că nicio băutură singură nu poate garanta rezultate semnificative în ceea ce privește pierderea în greutate fără modificări generale ale regimului alimentar și activitate fizică regulată. Și, desigur, fără motivație, încredere și consecvență. Prin urmare, dacă nu mai încăpeți în perechea preferată de blugi, obiceiul muncii de acasă făcându-ne pe majoritatea dintre noi să ne mai „rotunjim” puțin pe unde nu ne-am dori, poate că este momentul să vă gândiți serios la ce puteți face pentru a scăpa în primul rând de burta bombată, deloc estetică. 60% din corpul nostru este format din apă, aceasta fiind una dintre componentele esențiale ale vieții. Apa asigură multe funcții importante în corpul nostru, inclusiv reglarea temperaturii, prevenirea infecțiilor, lubrifierea articulațiilor și furnizarea de nutrienți și minerale vitale direct în celule, precum și îmbunătățirea cogniției, a dispoziției și a calității somnului. Iar cel mai bun moment pentru a bea apă ar putea fi dimineața, când suntem pe cale să ne începem ziua. Studiile au descoperit că a bea apă dimineața este benefic pentru rinichi, piele, dispoziție și chiar greutate. Apa, dar și băuturile ușoare pentru arderea grăsimilor au devenit populare printre persoanele care doresc să slăbească. Deși acestea nu sunt soluții magice și poate că nu vă vor ajuta să piereți o cantitate substanțială de kilograme, există o anumită știință cu privire la modul în care ele funcționează. Iată o listă cu cinci băuturi pe care le puteți consuma pe stomacul gol în fiecare dimineață, când metabolismul vostru este la apogeu.
Apa din chimen reduce balonarea și combate aciditatea stomacului
Chimenul este un condiment obligatoriu în toate curry-urile indiene, iar apa de chimen este o excelentă băutură hipocalorică ce stimulează digestia și ajută la topirea grăsimii de pe burtă. Funcționează de minune în suprimarea senzației de foame și accelerarea procesului de pierdere în greutate. De asemenea, reduce balonarea, combate aciditatea gastrică și ameliorează crampele stomacale. Chimenul este bogat în fier, fibre dietetice și alți nutrienți esențiali care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Apa de chimen are un impact pozitiv și asupra sistemului respirator prin combaterea congestiei nazale și curățarea mucusului din tuburile bronșice și plămâni, accelerează sistemul metabolic, oferind o doză sănătoasă de energie, ajută la eliminarea toxinelor din organism și promovează producția de bilă, ceea ce este benefic pentru sănătatea ficatului. Pentru a prepara băutura, adăugați o linguriță cu semnințe de chimen într-un pahar cu apă și lăsați-o peste noapte. Strecurați și consumați lichidul pe stomacul gol în dimineața următoare.
Apa din fenicul scade nivelul colesterolului
Fenicul este un alt remediu tradițional indian pentru a combate balonarea și indigestia. Semințele de fenicul au proprietăți diuretice care ajută, prin stimularea metabolismului, la detoxifierea organismului, strâns interconectată cu pierderea în greutate. Reduc nivelul colesterolului, împrospătează respirația și stimulează producția de salivă. Încorporarea apei de fenicul în rutina zilnică poate fi o modalitate accesibilă și eficientă de a vă susține sănătatea, în special în timpul lunilor de vară, când hidratarea și menținerea unei digestii bune sunt esențiale. Pentru a prepara băutură, amestecați o linguriță cu semințe de fenicul într-un pahar cu apă și, ca și în cazul de mai sus, lăsați băutura să se „așeze” peste noapte. Strecurați și beți apa în dimineața următoare.
Apa din ajwain stimulează digestia
Semințele de ajwain stimulează digestia și ajută la o mai bună absorbție a nutrienților. Conțin fibre, antioxidanți și alți nutrienți benefici care reglează nivelul colesterolului. Gustul lor este ușor amar și înțepător, arată similar cu semințele de chimen, însă aroma lor este mai apropiată de aceea a cimbrului. Sunt incredibil de nutritive, motiv pentru care au fost asociate cu beneficii pentru sănătate, fiind folosite mult timp în practicile medicinei tradiționale indiene. Pentru a prepara băutura, înmuiați două lingurițe cu semințe de ajwain prăjite într-un pahar cu apă, pe care îl veți lăsa peste noapte. Strecurați amestecul sau doar amestecați-l bine și consumați-l în dimineața următoare.
Apa cu lămâie crește rata metabolică
Apa cu lămâie este o băutură răcoritoare oricând binevenită, indiferent de momentul zilei. Dacă și vouă vă place să beți apă cu lămâie, atunci nu va fi nicio problemă să vă începeți ziua cu un pahar cu apă călduță în care ați stors sucul unei lămâi. O combinație care poate face minuni pentru corpul vostru, fiind o băutură bogată în antioxidanți și fibre de pectină, care ajută la topirea grăsimii de pe burtă. Are un conținut foarte scăzut de calorii, crește rata metabolică (în special apa caldă cu lămâie), iar aportul adecvat de vitamina C poate ajuta la arderea grăsimilor în timpul exercițiilor fizice. Așadar, pentru a prepara băutura, luați un pahar cu apă, stoarceți puțin suc de lămâie și adăugați o linguriță cu miere. Beți dimineața pe stomacul gol.
Ceaiul verde, bun în cazul obezităţii centrale
Ceaiul verde a devenit foarte popular în ultimele decenii, dar mai importante decât faima lui sunt beneficiile pe care le are: consumul zilnic de ceai verde a fost asociat cu un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, cu reduceri ale colesterolului, cu îmbunătățirea memoriei, fiind promițător în tratarea tulburărilor cognitive asociate cu afecțiuni neuropsihice și, nu în ultimul rând, cu creșterea metabolismului energetic, având un posibil efect asupra pierderii în greutate. Diverse studii au arătat că femeile cu obezitate centrală care au luat zilnic 856,8 miligrame de extract de ceai verde au prezentat o pierdere semnificativă în greutate, o circumferință redusă a taliei și o scădere a nivelului plasmatic de colesterol total și LDL (lipoproteine cu densitate scăzută). Băutura se prepară precum un ceai normal, cu recomandarea de a nu adăuga zahăr, deși ați putea stoarce câteva picături din zeama unei lămâi pentru a-i spori gustul.