de Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Adevărat campion, cu majuscule, Novak Djokovic este mult mai mult decât statura sa sportivă, care îl singularizează între opt miliarde de pământeni. Dincolo de cele 24 de titluri de Grand Slam și de medalia de aur la Olimpiada de la Paris, „Nole” este un om care gândește felul în care trăiește, de la ceea ce mănâncă până la rutina de exerciții fizice. Abordarea holistică a existenței l-a făcut pe cel mai mare tenisman al istoriei un model nu doar pentru sport, ci și pentru oricine dorește să trăiască mai mult și într-o stare generală cât mai bună.
Micile schimbări care fac o mare diferență
Simplu spus, concentrarea lui Novak Djokovic pe a se hrăni corect și a rămâne în formă fizică permanent a jucat un rol important în succesul său uimitor în tenis. Devotamentul lui Djokovic față de dietă și fitness l-a ajutat să-și învingă adversarii și să devină, din punct de vedere statistic, cel mai mare jucător de tenis al tuturor timpurilor: s-a clasat pe locul 1 pentru un total record de 428 de săptămâni, într-un record de 13 ani și a terminat ca numărul 1 la sfârșitul anului de un număr record de opt ori, are 24 de titluri de Grand Slam masculin la simplu, inclusiv un record de zece titluri la Australian Open, a câștigat 99 de titluri de simplu, inclusiv un record de 72 de titluri mari, este singurul om din istoria tenisului care a fost campion la toate cele patru turnee majore simultan pe trei suprafețe diferite, singurul care a realizat un triplu Career Grand Slam și singurul care a finalizat un Career Golden Masters - performanță pe care a realizat-o de două ori. Dar călătoria lui „Nole” este mai mult decât un palmares uluitor - este dovada importanței existenței unui plan holistic de viață care să se potrivească fiecăruia și care arată că micile schimbări în dietă și în rutina de exerciții fizice poate face o mare diferență.
Singurul „dulce” pe care și-l permite este o tabletă de ciocolată neagră
Novak Djokovic este unul dintre cei mai mari jucători de tenis din toate timpurile, cunoscut pentru abilitățile sale uimitoare și determinarea de fier. Dar succesul acestui „vulcan” sportiv care „erupea” pe scena internațională la vârsta de 20 de ani, așadar nu foarte devreme, nu se datorează doar talentului la tenis, ci mai ales grijii pe care o manifestă pentru corpul și mintea sa. Djokovic însuși, care afirma la un moment dat că singurul „dulce” pe care și-l permite (la intervale foarte mari) este o tabletă de ciocolată neagră - își pune întregul triumf pe arenele „sportului alb” pe seama alimentației, pe care o consideră „cheia victoriilor” sale. Mai precis, marele campion se hrănește preponderent cu fructe, legume, nuci, semințe și fasole ca leguminoasă principală, fiind convins că acestea îi dau energie și, foarte important, îl ajută să se recupereze mai repede. De asemenea, Djokovic își adaptează meniul în funcție de cât de mult se antrenează și de ce agendă de meciuri are, punând accent și pe acele alimente care îi mențin mintea în cea mai bună formă (cu nucile în prim-plan).
Renunțarea la gluten i-a prelungit performanța în timp
Novak Djokovic a făcut, la un moment dat, o schimbare majoră la consumul de alimente, trecând în cea mai mare parte la plante și evitând carnea, lactatele, zahărul și glutenul. A declarat că acest regim l-a ajutat să se simtă mai energic, mai rapid și mai sănătos și, implicit, i-a prelungit performanța în timp (a câștigat aurul olimpic la 37 de ani). Concret, dieta lui Novak Djokovic a fost întotdeauna ca și planul său de joc pe teren - inteligentă și strategică. Nu mănâncă doar pentru a se menține în formă, ci și pentru a da rezultate bune și a reveni în formă foarte repede după efort - înainte de meciuri, alimente care oferă energie și mențin sațietatea, cum ar fi cerealele integrale, după meciuri se concentrează pe alimentele care ajută la recuperarea musculaturii, cum sunt cele care conțin mulți antioxidanți, majoritatea fructelor și legumelor, de altfel. În timp ce se afla în Croația pentru Cupa Davis, în 2010, traiectoria lui Djokovic s-a schimbat când s-a întâlnit cu doctorul Igor Cetojevic, nutriționist sârb care l-a diagnosticat cu o sensibilitate la gluten și la lactate. Sportivul a renunțat la acestea și, deși nu i-a fost ușor, s-a adaptat la o dietă strictă fără gluten, iar rezultatele au fost imediate.
Legume, fructe, pește, nuci, semințe…
Trecând la regimul indicat de nutriționist și continuând să execute un plan elaborat de exerciții fizice și mentale, la sfârșitul anului 2011, Djokovic câștigase trei din cele patru turnee de Mare Slam. În cartea pe care a scris-o în 2014, „Serve to Win” („Servește pentru a câștiga”), campionul mărturisește: „Deodată a apărut un factor X, o schimbare în dietă care i-a permis organismului meu să funcționeze așa cum a fost menit s-o facă”. Legumele, fasolea, carnea albă, peștele, fructele, nucile, semințele, năutul, lintea și uleiurile sănătoase sunt principalele elemente ale alimentației lui Djokovic: ziua începe cu un pahar cu apă caldă și lămâie, care „ajută la detoxifierea organismului”, apoi consumă „un mic dejun perfect calibrat - același aproape în fiecare zi a vieții mele”, semințe amestecate, nuci, muesli fără gluten, fructe de pădure, căpșuni, banane și iaurt, de unde își ia „borul care stimulează energia”. Urmează un pahar cu suc de țelină și un smoothie verde, plin de ingrediente bogate în antioxidanți (mazăre, țelină, suc de mere, mentă, spanac și varză kale), apoi o gustare la mijlocul dimineții (dacă este necesar - biscuiți cu avocado și ton), prânzul alcătuit dintr-o salată verde mixtă sau paste fără gluten cu brânză vegană, iar la cină pui întreg prăjit, cu lămâie, cu salată verde mixtă sau salată Caesar cu varză kale ori filé de somon cu roșii prăjite.
Fitness mental pentru concentrare neabătută
De-a lungul unei cariere fulminante, uimitorul Novak Djokovic a demonstrat o forță mentală de calibru, factor major în succesele sale de pe teren. Sportivul practică regulat meditația și exercițiile de sporire a atenției (ilustrarea mentală a unor partide foarte grele, tehnici de control al respirației etc.), precum și practici care îl ajută să rămână concentrat și calm, chiar și atunci când este supus unei mari presiuni. Și nu este vorba doar despre păstrarea liniștii interioare, ci și despre proverbiala forță cu care Djokovic a reușit să „întoarcă” atâtea partide care au intrat în istoria tenisului. Dincolo de acest tip de performanță, marele sportiv sârb este un exemplu că un control bun al emoțiilor și al „furtunilor” interioare, care se poate exersa, poate fi de folos oricui în viața de fiecare zi, pentru atingerea unui obiectiv.